Ny spotudstilling: Har droner ændret måden, vi fører krig på?
Hvad betyder droner for nutidens krige? Og hvordan vil dronerne påvirke fremtidens slagmark? Det og meget mere giver Krigsmuseets nye spotudstilling ’Gamechanger? Droner i krig’ svar på. Udstillingen åbner 19. november.
Medierne bringer konstant historier om brugen af droner i Ukraine og på andre af verdens kamppladser, lige som de sociale medier flyder over med videoer af spektakulære droneangreb.
Luftens førerløse våben spreder skræk og rædsel de steder, hvor de overvåger og smider bomber – både blandt soldater og civile. Ingen steder er sikre, med kameraer og sensorer kan dronen se dig overalt.
Og skrækscenarier er der nok af: Ser vi ind i en fremtid, hvor dronerne udvikler sig til rene dræbermaskiner, der operer på egen hånd? Og kan vi stoppe et droneangreb med de forsvarssystemer, som det danske forsvar råder over i dag?
”Gennem historien har der været våben, som i den grad har ændret måden, vi fører krig på som eksempelvis krudtet og kampvognen. Lige nu bliver det debatteret, om droner er sådan en gamechanger, der vil skrive sig ind i krigshistorien. Brugen af droner i nutidens krige påvirker også os her i Danmark, og derfor vil vi som kulturhistorisk museum gerne give danskerne en ramme til at forstå, dronernes rolle i aktuelle og fremtidige krige,” siger chef for Krigsmuseet, David Høyer.
Droner er også en trussel for Danmark
Droner eller førerløse fartøjer er dog ikke et nyt fænomen og har siden 1800-tallet i forskellig udformning været brugt til at overraske og skræmme fjenden. Lige fra primitive balloner med fastspændte bomber til Hitlers frygtede gengældelsesvåben V-1 bomben.
I dag er droner en helt uvurderlig del af krigens gang i brændpunkter som Ukraine, hvor de bliver brugt i stor stil af de stridende parter.
Men også i Danmark må vi forholde os til dronernes trussel, når danske soldater på mission angribes af droner, som det skete i Det Røde Hav i 2024. I udstillingen kan man blandt andet se et granathylster fra én af de granater, de danske soldater brugte til at nedskyde de fjendtlige droner.
I den nye spotudstilling ’Gamechanger? Droner i krig’ er fokus rettet mod, hvad droner er, hvordan de er blevet brugt og bliver anvendt i dag, og hvad de kommer til at betyde for fremtidens krige.
Udstillingen kommer helt tæt på dronernes og dronepiloternes verden, men også de mange civile, der lever under dronerne. I udstillingen er der flere eksempler på, hvordan droner er blevet brugt i nutidige krige – der er blandt andet udstillet en drone, som Islamisk Stat skød ned i Irak og efterfølgende brugte til propagandaformål.
Spotudstillingen ’Gamechanger? Droner i krig’ kan opleves på Krigsmuseet fra 19. november og vil stå på museet frem til udgangen af 2025.
Nøgleord
Kontakter
Julie LorenzenKommunikationsansvarligNationalmuseet, Krigsmuseet
Tlf:41206042Julie.Lorenzen@natmus.dkLinks
Om Krigsmuseet
På Krigsmuseet kommer du tæt på Danmarks krige og krigshistorie.I vores udstillinger kan du rejse med en ung dansk soldat til det krigshærgede Afghanistan, gå på opdagelse blandt modellerne af historiske krigsskibe fra den danske flåde, udforske historierne om 21 danske krige de seneste 500 år og se nærmere på vores skatkammer, der rummer enestående krigsklenodier fra hele verden.
Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet
Efterårsferie på Krigsmuseet: Bliv rekrut for en dag25.9.2024 13:41:20 CEST | Pressemeddelelse
I efterårsferien bliver Krigsmuseet forvandlet til træningsbane for nye rekrutter – her er aktiviteter for hele familien, der har lyst til en aktiv oplevelse sammen.
Krigsmuseet inviterer til nye, krigshistoriske foredrag i efteråret12.8.2024 13:22:24 CEST | Pressemeddelelse
Efterårets program for foredragsrækken Fad & Foredrag på Krigsmuseet byder på alt fra indblik i snigskyttens verden til historien om, dengang danske sørøvere forsvarede Christiansø mod briterne.
Vinterferie på Krigsmuseet: I krig for Christian 4.31.1.2024 14:02:01 CET | Pressemeddelelse
Kom med i den kongelige hær, få soldatertræning og hjælp kongen med at vinde over den svenske arvefjende. I vinterferien kan store og små rejse med tilbage til Christian 4.’s tid og deltage i et sjovt rollespil i kongens gamle tøjhus.
Krigsmuseet: Nyt lysværk fra Ukraine om kærlighed i krigens tid22.1.2024 13:50:19 CET | Pressemeddelelse
Som en del af Copenhagen Light Festival fra 2-25. februar udstiller Krigsmuseet et lysværk med seks, personlige historier fra Ukraine, der fortæller om at bevare kærligheden midt i krigens gru.
Hør krigshistorien live på Krigsmuseet: Seks nye foredrag i foråret 202414.12.2023 15:27:44 CET | Pressemeddelelse
I det nye år åbner Krigsmuseet endnu gang portene til den populære foredragsrække Fad & Foredrag. Hør om alt fra Hitlers vidundervåben ’V1-bomben’ til kongens mesterlige brevspion og en masse andre spændende krigshistorier – som altid serveret over en kold øl.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum