Danmark underskriver erklæring om dumpet ammunition i Østersøen
Fredag den 29. september er miljøminister Magnus Heunicke i Litauen for at drøfte, hvordan havmiljøet i Østersøen kan forbedres og for at underskrive ny politisk erklæring om beskyttelse af Østersøen.
EU’s miljø, hav- og fiskerikommissær Virgnijuis Sinkevicius har inviteret miljø- og fødevareministre fra EU’s Østersølande (Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Letland og Litauen) til Our Baltic-konference i kystbyen Palanga i Litauen. Den danske miljøminister Magnus Heunicke deltager i konferencen, der sætter fornyet fokus på havets tilstand i Østersøen.
Østersøen er et af de mest forurenede farvande i Europa. Algeopblomstringer, tab af levesteder for dyr og giftig ammunition på havbunden er nogle af de problemer, der kendetegner Østersøen, og som EU’s Østersølande ønsker at rette op på.
”Vi har en fælles forpligtelse til at bringe Østersøen i bedre stand og rydde op efter fortidens synder. Ingen lande kan løse udfordringerne i havmiljøet i Østersøen alene. Derfor er det vigtigt, at vi har et bredt og ambitiøst samarbejde, hvor vi arbejder mod et fælles mål, nemlig at Østersøen skal tilbage i god tilstand,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
På konferencen i Litauen underskriver ministrene en ny politisk erklæring om ammunition på havbunden. Med erklæringen aftaler landene at samarbejde om at vurdere blandt andet miljørisikoen ved ammunitionen på havbunden og at kortlægge, hvor ammunitionen ligger i Østersøen.
Det er estimeret, at der er cirka 300.000 tons ammunition i Østersøen. Ammunitionen er bl.a. dumpede giftgasser efter 2. verdenskrig, og omkring 11.000 tons kemiske giftgasser ligger på havbunden øst for Bornholm.
”Med den nye erklæring sætter vi fornyet fokus på ammunition på havbunden i Østersøen. Der er ingen tvivl om, at den dumpede ammunition ikke bidrager til et godt havmiljø, og derfor skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre for at håndtere ammunitionen, uden at det har negative konsekvenser for havmiljøet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
I 2020 vedtog de pågældende Østersølande ministererklæringen Our Baltic Declaration, som fokuserer på at reducere forureningen og udvikle bæredygtigt landbrug, fiskeri og akvakultur i Østersøen.
Yderligere oplysninger:
Pressekontakt til Miljøministeriet (kan ikke modtage SMS): Tlf: +45 2091 5901
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Millioner til et tryggere natteliv15.11.2024 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og et stort flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, som afsætter et millionbeløb til initiativer, som skal understøtte et tryggere natteliv.
Ny lov sætter stopper for udledning af miljøfarligt scrubbervand i dansk farvand14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. juli 2025 skal det være forbudt at udlede scrubbervand i dansk territorialfarvand for at beskytte havmiljøet og reducere forureningen fra skibsfarten.
Minister for ligestilling ændrer regler om forældres adgang til svømmehallen13.11.2024 16:44:41 CET | Pressemeddelelse
Efter årsskiftet træder en ændring i kraft, der gør op med muligheden for at afskære det modsatte køn fra de tilhørende faciliteter ved kønsopdelt undervisning inden for idræt.
Ny undersøgelse skal undersøge om der er sundhedskonsekvenser af ultrafine partikler ved Københavns Lufthavn4.11.2024 09:32:07 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har bedt Kræftens Bekæmpelse lave en undersøgelse af, om der er sundhedsmæssige konsekvenser af ultrafine partikler for borgere, der bor tæt på Københavns Lufthavn. Resultaterne forventes klar inden for to år.
COP16: Danmark giver 100 millioner kroner til at styrke global biodiversitet30.10.2024 08:11:45 CET | Pressemeddelelse
For at støtte biodiversitetsprojekter i udviklingslande har Danmark i forbindelse med COP16 givet tilsagn om 100 millioner kroner til den globale biodiversitetsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum