Forskere advarer: Klodens ’blodtryk’ er for højt
Planetens modstandskraft bliver udsat for et massivt og stigende pres. Seks ud af ni af de såkaldte planetære grænser er overskredet, og det kan sætte hele vores livsgrundlag over styr, advarer forskere bag nyt studie.
For otte år siden blev jordens såkaldte planetære grænser, jordklodens biofysiske grænser, sidst opgjort. Allerede dengang var fire ud af ni af grænserne overskredet.
Hvad er planetære grænser? |
De ni planetære grænser repræsenterer processer, der er nødvendige i reguleringen af Jordens miljøtilstand, og som samtidig er kraftigt påvirket af menneskets aktiviteter. De omfatter blandt andet klimaforandringer, biodiversitet, forsuring af verdenshavene, forbrug af ferskvand og arealanvendelse. Planetære Grænser er introduceret som et koncept til fagligt at engagere sig i arbejdet med at forstå menneskets forhold til jordklodens globale miljø. Første artikel blev publiceret i 2009, og konceptet er siden blevet opdateret i takt med, at nye forskningsresultater er kommet til. ”Earth beyond six of nine Planetary Boundaries” er titlen på tredje opdatering, der netop er publiceret i Science Advances. |
Nu ser det endnu værre ud. For tredje gang er grænserne nemlig opgjort, og resultaterne fra det nye studie viser, at seks grænser nu er overskredet. Bag studiet står 29 forskere fra otte forskellige lande, og de er ledet af Katherine Richardson, der er professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Globe Institute, Københavns Universitet.
”Det er ikke ensbetydende med dommedag, at seks ud af ni planetære grænser er overskredet, men det er et klokkeklart advarselssignal. Vi kan tænke på jordkloden som en menneskekrop, og de planetære grænser som blodtrykket. Et højt blodtryk er ikke ensbetydende med et slagtilfælde, men det øger risikoen betydeligt, og lægen ville sætte målrettet ind for at mindske blodtrykket,” forklarer Katherine Richardson og fortsætter:
”For vores egen og vores efterkommeres skyld er vi nødt til at lette trykket på disse ni kritiske dele af Jordens økosystem.”
I studiet peger forskerne på en sikkerhedszone, ”Safe Operating Space”, som vi bør holde os indenfor for at sikre, at jordklodens miljø og klima ikke bringes ud af balance, og på den måde fremkalder potentielt uigenkaldelige ændringer i jordklodens miljøforhold.
For kun én de planetære grænser, nemlig nedbrydelsen af klodens ozonlag, går udviklingen i den rigtige retning takket være Montreal-protokollen, en global aftale fra 1987, som forbyder udslip af ozonnedbrydende stoffer i miljøet.
Behov for nye regnemodeller
Jordkloden udgør et komplekst økosystem, hvor interaktionen mellem livet på Jorden, dvs. biodiversiteten, og klimaet har bestemt jordklodens overordnede miljøtilstand i over tre mia. år.
Forskerne benytter den nyeste viden om Jordens økosystem til at identificere grænserne for, hvor meget vi kan tillade os at påvirke forskellige dele af økosystemet uden at risikere, at Jordens overordnede miljøtilstand ændrer sig væsentligt fra den, der har understøttet udviklingen af det moderne samfund.
Og verdenssamfundet har allerede øjnene rettet mod klimaet, hvor Parisaftalen fra 2015 for eksempel definerer grænser for den globale udledning af drivhusgasser.
Dog viser det nye studie, at det ikke vil være muligt at forudse jordklodens fremtidige miljøforhold, medmindre man også udvikler modeller, der kan tage højde for interaktionen mellem klima og biodiversitet samt påvirkning fra ændringer i de øvrige planetære grænser:
”Med planetære grænser som ramme ønsker vi at råbe vagt i gevær i det internationale samfund som advarsel om, at vores jordklode er i fare for at forandre sig på en måde, hvor den ikke længere kan understøtte civilisationen, som vi kender den,” siger Katherine Richardson og afslutter:
”Forhåbentlig kan studiet bidrage til at sætte fokus på et mindsket forbrug af Jordens ressourcer, som er bydende nødvendigt, hvis vi ønsker at bevare og beskytte planetens stabilitet.”
Katherine Richardson |
Katherine Richardson er professor i biologisk oceanografi ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Globe Institute, Københavns Universitet. Katherine er samtidig leder af Dansk-Islandsk Havforskningscenter (ROCS) samt leder af Københavns Universitets Sustainability Science Centre. |
Kontakter
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkOm Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Banebrydende forskning kan føre til ny generation af vægttabsmedicin14.11.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt mål for medicinsk behandling af overvægt, som ikke medfører kvalme eller tab af muskelmasse. Opdagelsen kan potentielt føre til udvikling af nye lægemidler til gavn for de millioner af mennesker, der lever med overvægt og type 2-diabetes.
Forskere udvikler nanofiberplaster til behandling af psoriasis12.11.2024 13:43:42 CET | Pressemeddelelse
Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på et plaster, der kan gøre behandlingen af psoriasis meget nemmere og mere effektiv. Teknologien bag har også potentiale til at kunne behandle andre inflammatoriske hudsygdomme.
’Vegetariske’ laks kan være vejen til bedre sundhed for mennesker og fisk15.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til andre landbrugsdyr.
Derfor stopper vi med at fake orgasmer15.10.2024 11:05:07 CEST | Pressemeddelelse
Når vi holder med at fake orgasme, kan det være et tegn på, at vi har fået en bedre seksuel kommunikation med vores partner, forklarer forskerne bag et nyt studie.
Vikingerne var del af globalt handelsnetværk med elfenben fra Grønland30.9.2024 11:00:19 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at vikingerne rejste over 6000 kilometer til Arktis for at jage hvalrosser. DNA-analyser afslører, at hvalroselfenben fra Grønland nåede Europa og sandsynligvis Mellemøsten gennem omfattende handelsnetværk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum