Vold på arbejdet er forbundet med risiko for depression: Forskningsbaseret værktøj kan hjælpe jer med forebyggelse

Vold på arbejdspladsen hænger sammen med øget risiko for hospitalsbehandlet depression.
Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor forskere har fulgt 955.573 lønmodtagere i gennemsnitligt syv år.
Det er ikke blevet undersøgt, om volden blev udøvet af kollegaer eller borgere, klienter og patienter i forbindelse med arbejdet. Man ved dog fra tidligere forskning, at vold og trusler på arbejdet næsten altid kommer fra klienter, borgere og patienter i forbindelse med relationelt arbejde. Dette gør sig især gældende blandt fx plejepersonale i sundhedssektoren eller ansatte Kriminalforsorgen og Politiet.
- Uanset om volden på arbejdet er fra kollegaer eller borgere, klienter og patienter, er det meget alvorligt og skal tages seriøst. Resultaterne fra denne undersøgelse understøtter derfor behovet for, at arbejdspladser har fokus på forebyggelse af vold, siger Ida E. H. Madsen, seniorforsker på NFA.
For kvinder er sammenhængen mellem risikoen for vold på arbejdspladsen og øget risiko for depression den samme på tværs af brancher, mens risikoen for mænd er begrænset til specifikke brancher.
- For mænd sås risikoen i brancherne handel, hotel og restauration, finansiering og forretningsservice, offentlige og personlige tjenester. Disse brancher er også nogle af dem, hvor der ses en relativt høj forekomst af jobs med risiko for vold, siger Ida E. H. Madsen.
Forskningsbaseret værktøj til forebyggelse
En af måderne man kan arbejde med forebyggelse af vold på, er med det forskningsbaserede værktøj ”Integreret Voldsforebyggelse”.
”Integreret Voldsforebyggelse” er en metode til at forbedre ledere og medarbejderes systematiske samarbejde om at forebygge vold og trusler fra klienter, patienter og borgere i især højrisikobrancher, som fx psykiatrien og Kriminalforsorgen.
- Metoden kan styrke jeres praktiske tilgang til at forebygge vold og trusler og give jer konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads, siger Birgit Aust, der er seniorforsker på NFA og har været med til at lave værktøjet.
Værktøjet kan hjælpe jer med at:
- Styrke samarbejdet mellem ledere og medarbejdere om systematisk at forebygge og håndtere vold og trusler
- Udvikle konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads.
Kontakter
Line FlatauKommunikationskonsulentDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:60191512lfl@nfa.dkIda E. H. MadsenSeniorforsker
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Billeder
Links
Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Lersø Parkallé 105
2100 København Ø
39 16 52 00http://www.nfa.dk
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner, og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Ny bestyrelse konstitueret på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø30.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tre nye medlemmer er blevet udpeget i bestyrelsen, der ellers består af gengangere fra sidste konstituering.
Ny rapport sammenligner nedslidning blandt seniorpensionister, førtidspensionister, efterlønnere og folk på Arne-pension29.3.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Rapporten sammenligner selvvurderet helbred, følelsen af fysisk og psykisk nedslidning, arbejdsevne, smerter og stress på tværs af forskellige former for tidlig tilbagetrækning.
Anerkendelse, inddragelse og feedback: Ledelsesadfærd kan have betydning for medarbejderes arbejdsmarkedstilknytning28.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fraværet af visse typer ledelse ses i sammenhæng med en øget risiko for at miste tilknytning til arbejdsmarkedet. Det viser en ny NFA-undersøgelse med mere end 55.000 lønmodtagere, der i gennemsnit blev fulgt i fire år.
Ny rapport fastslår: Indflydelse er en vigtig faktor i arbejdsmiljøet10.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indflydelse i arbejdet har betydning for blandt andet medarbejdernes identitetsfølelse, deres opgaveløsning og deres oplevelse af stress. Det viser et omfattende forskningsprojekt, som netop er afsluttet med en række videnskabelige artikler og en dansksproget rapport.
Nyt værktøj til pædagoger: Forebyg kaos i daginstitutioner med PUX9.2.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det nye forskningsbaserede værktøj PUX skal hjælpe medarbejdere i daginstitutioner med at tale om og forebygge kaotiske og pressede hverdagssituationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum