Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Vold på arbejdet er forbundet med risiko for depression: Forskningsbaseret værktøj kan hjælpe jer med forebyggelse

Del
Medarbejdere i eksempelvis Kriminalforsorgen, Politiet og psykiatrien har en højere risiko for arbejdsrelateret vold.

Vold på arbejdspladsen hænger sammen med øget risiko for hospitalsbehandlet depression.

Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor forskere har fulgt 955.573 lønmodtagere i gennemsnitligt syv år.

Det er ikke blevet undersøgt, om volden blev udøvet af kollegaer eller borgere, klienter og patienter i forbindelse med arbejdet. Man ved dog fra tidligere forskning, at vold og trusler på arbejdet næsten altid kommer fra klienter, borgere og patienter i forbindelse med relationelt arbejde. Dette gør sig især gældende blandt fx plejepersonale i sundhedssektoren eller ansatte Kriminalforsorgen og Politiet.

- Uanset om volden på arbejdet er fra kollegaer eller borgere, klienter og patienter, er det meget alvorligt og skal tages seriøst. Resultaterne fra denne undersøgelse understøtter derfor behovet for, at arbejdspladser har fokus på forebyggelse af vold, siger Ida E. H. Madsen, seniorforsker på NFA.

For kvinder er sammenhængen mellem risikoen for vold på arbejdspladsen og øget risiko for depression den samme på tværs af brancher, mens risikoen for mænd er begrænset til specifikke brancher.

- For mænd sås risikoen i brancherne handel, hotel og restauration, finansiering og forretningsservice, offentlige og personlige tjenester. Disse brancher er også nogle af dem, hvor der ses en relativt høj forekomst af jobs med risiko for vold, siger Ida E. H. Madsen.

Forskningsbaseret værktøj til forebyggelse

En af måderne man kan arbejde med forebyggelse af vold på, er med det forskningsbaserede værktøj ”Integreret Voldsforebyggelse”.

”Integreret Voldsforebyggelse” er en metode til at forbedre ledere og medarbejderes systematiske samarbejde om at forebygge vold og trusler fra klienter, patienter og borgere i især højrisikobrancher, som fx psykiatrien og Kriminalforsorgen.

- Metoden kan styrke jeres praktiske tilgang til at forebygge vold og trusler og give jer konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads, siger Birgit Aust, der er seniorforsker på NFA og har været med til at lave værktøjet.

Værktøjet kan hjælpe jer med at:

  • Styrke samarbejdet mellem ledere og medarbejdere om systematisk at forebygge og håndtere vold og trusler
  • Udvikle konkrete løsninger på de udfordringer, I har på netop jeres arbejdsplads.

Kontakter

Line FlatauKommunikationskonsulentDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Tlf:60191512lfl@nfa.dk

Billeder

Links

Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Lersø Parkallé 105
2100 København Ø

39 16 52 00http://www.nfa.dk

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner, og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum