Akademikerne

Vismandsrapport sætter spørgsmålstegn ved halvering af kandidatuddannelser: Risikerer at skade produktivitet og velstand

Del

Det Økonomiske Råd vurderer, at dansk økonomi står over for en afmatning med faldende beskæftigelse og lav vækst de kommende år. Derudover er der udsigt til høj inflation i både 2022 og 2023. Man bør fra politisk hold afholde sig fra drastiske reformer i en tid, hvor beskæftigelsen i forvejen er på vej ned. Det siger formand for Akademikerne Lisbeth Lintz.

”Vi står midt i en omstilling, hvor økonomien er ved at vende. Der er udsigt til faldende beskæftigelse. Derfor bør man fra politisk hold afholde sig fra at forringe situationen for de mennesker, der risikerer at miste deres arbejde. Man bør eksempelvis ikke skære i dagpengene.”

 

De usikre udsigter i dansk økonomi betyder samtidig, at man skal være varsom med at ødelægge velfungerende strukturer på arbejdsmarkedet. Lisbeth Lintz udtaler:

”Regeringen taler om at give mere i løn til nogle grupper i den offentlige sektor. Men det er en uskik at indføre central politisk styring af lønnen på det danske arbejdsmarked, ikke mindst i en tid, hvor økonomien i forvejen er præget af usikkerhed.”

 

Endelig bør det give regeringen stof til eftertanke, at Det Økonomiske Råd nu påpeger, at regeringens forslag om at halvere en række kandidatuddannelser kan få betydelige konsekvenser for produktivitet og velstand.

Lisbeth Lintz udtaler:

“Det er meget ærgerligt, at regeringen lader sig friste af at halvere kandidatuddannelserne, som en nem måde at øge arbejdsudbuddet på. En permanent sænkning af uddannelsesniveauet i Danmark kommer til at få konsekvenser, der rækker langt ud over den nuværende situation. Det politiske fokus burde være på at sikre, at vi også i fremtiden har den dygtigst mulige arbejdsstyrke – ikke på at forringe uddannelserne”.

For yderligere kommentarer, kontakt Lisbeth Lintz på 2488 8442 eller på ll@ac.dk.

Nøgleord

Billeder

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Høringssvar: Uacceptabelt med lovforslag om st. bededag der undergraver den danske model19.1.2023 16:03:17 CET | Pressemeddelelse

Akademikerne (AC) repræsenterer 465.000 højtuddannede, hvis arbejdsliv påvirkes, hvis store bededag gøres til en almindelig arbejdsdag, sådan som der er lagt op til. Akademikerne håber, at regeringen vil lytte til den kritik, der har været af lovforslaget. Løn- og arbejdsvilkår forhandles mellem arbejdsmarkedets parter uden politisk indblanding. Det er kernen i den danske model.

Akademikerne: Forslaget om at afskaffe store bededag er i strid med den danske model13.1.2023 12:50:42 CET | Pressemeddelelse

Det er et problem, at regeringen med afskaffelsen af store bededag griber ind i den danske model. Det må ikke blive almindeligt, at man fra politisk hold vil regulere løn- og arbejdsvilkår. Derudover er Akademikerne bekymret for, at en afskaffelse af store bededag vil bidrage til et arbejdspres, som mange steder i forvejen er højt. Endelig er det vigtigt, at lønmodtagerne kompenseres økonomisk fuldt ud. Det gør de ikke i det nuværende lovforslag.

Regeringen balancerer på en knivsæg med udspillet til de offentligt ansattes løn26.10.2022 13:17:02 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal træde varsomt, når den med sit udspil ”Bedre vilkår – bedre velfærd” midt i en valgkamp lægger op til at blande sig i forhandlinger om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår. Legitimeres politisk indgriben i den danske model, fjernes fundamentet for, at parterne på arbejdsgiver- og lønmodtagerside i fremtiden fortsat står som garanter for et velfungerende og konkurrencedygtigt dansk arbejdsmarked.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum