Vismandsrapport åbner for at kickstarte grøn omstilling
Det Økonomiske Råd leverer opløftende nyt til arbejdet med at bekæmpe klimakrisen, fordi deres seneste rapport viser, at det er muligt at håndtere både den aktuelle økonomiske krise og investere i en hurtigere og mere omfattende grøn omstilling i Danmark.
”Sunde offentlige finanser gør, at vi har råd til at håndtere den aktuelle økonomiske krise og samtidigt sætte yderligere gang i den grønne omstilling trods usikkerheden om økonomien. Jeg er glad for, at vismandsrapporten viser, at en styrket forskningsindsats i grøn omstilling ikke bare gavner på den lange bane, men kan også ses som led i en grøn kickstart af dansk økonomi her i Coronakrisen,” udtaler Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.
Den grønne omstilling er nødvendig, hvis vi skal håndtere klimakrisen, og her mangler endnu mange svar før vi er i land. Derfor skal vi have alle virksomheder med, da der er et stort behov for at få sat gang i mere handling og udvikle nye løsninger, hvad enten vi taler om små eller store virksomheder.
Vismandsrapporten peger på flere områder, der virker ret hurtigt i forhold til at afhjælpe klimakrisen. Det handler både om gevinsterne ved at øge de offentlige investeringer i grøn omstilling, fremme udvikling og brug af nye grønne teknologier ude i virksomhederne.
Desuden bliver der i rapporten peget på en grøn skattereform til at tilskynde en mere klimavenlig adfærd blandt borgere og virksomheder.
”Skal vi lykkes med at håndtere klimakrisen, er det afgørende, at vi får mere gang i den grønne omstilling, og her er det værd at bemærke, at investering i grøn forskning ikke kun giver en tydelig gevinst ad åre, men faktisk kan bidrage til at sætte gang i økonomien igen. Det er så vigtigt, at vi bliver bedre til at skabe de rette incitamenter for borgerne og virksomhederne til at tænke grønt, og her kan en grøn skattereform være et godt tiltag, om end vi også skal have øje for de fordelingsmæssige virkninger heraf.”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.
Og det haster med at komme i gang i forhold til de mange små og mellemstore virksomheder i Danmark. I dag er gabet mellem investeringer i en grøn og digital omstilling alarmerende stort imellem de store virksomheder og SMV’erne, viser nye opgørelser.
Akademikerne foreslår på den baggrund, at regeringen prioriterer nye midler til mindre virksomheder, der sikrer forankringen af de nødvendige kompetencer. Konkret mener Akademikerne, at der er behov for en ny tilskudsordning – en ”SMV-pilot til grøn omstilling” – til mindre virksomheder, der ønsker at ansætte en højtuddannet for at fremme den grønne omstilling.
”Vi har i Danmark et stort uindfriet potentiale i forhold til at satse på ny teknologi og grøn omstilling i mindre virksomheder. Derfor bør vi udnytte den økonomiske situation til at investere mere offensivt på området og de steder, vi ved virker. Dermed høster vi fordelene til gavn både for virksomhederne og for hele samfundet.”, siger Lars Qvistgaard.
Læs mere om Akademikernes kommentarer til halvårsrapporten fra DØRs her.
Læs mere om Akademikernes forslag til en ny ”SMV-pilot til grøn omstilling”
Nøgleord
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2020 ca. 431.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Akademikerne: Ledighedsstatistik Januar 20214.3.2021 11:03:11 CET | Pressemeddelelse
Corona-krisen rammer bredt på det akademiske arbejdsmarked.
OK21: Smal akademikeraftale i kommunerne28.2.2021 22:05:40 CET | Pressemeddelelse
Efter lange forhandlinger er der nu landet et forlig for akademikere ansat i kommunerne.
OK21: Regional akademikeraftale med noget til alle26.2.2021 06:05:49 CET | Pressemeddelelse
Lige omkring midnat landede Akademikerne og Regionerne en aftale for medlemmerne i regionerne.
OK21: Aftale for alle regionalt ansatte20.2.2021 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter et intenst forhandlingsforløb er der her til formiddag indgået forlig for alle regionalt ansatte, som sikrer generelle lønforbedringer på 5,02 pct. over de næste tre år.
OK21: Balanceret aftale for alle kommunalt ansatte15.2.2021 08:17:26 CET | Pressemeddelelse
Ovenpå hektiske slutforhandlinger er der i dag indgået forlig. Forliget sikrer alle kommunalt ansatte, herunder de 37.000 kommunalt ansatte akademikere, generelle lønforbedringer på 5,02 pct. over de næste tre år.
OK21: GODT RESULTAT FOR 80.000 AKADEMIKERE I STATEN 6.2.2021 22:32:58 CET | Pressemeddelelse
Efter lange forhandlinger er der nu landet en aftale, der sikrer en ansvarlig og rimelig lønudvikling for 80.000 akademikere i staten over de næste tre år. Vi har forbedret reallønnen. De ansatte kan se frem til generelle lønforbedringer på 5,25 procent over tre år.
Ny trepart om arbejdsmiljø: Nu skal medarbejdernes psykosociale arbejdsmiljø mere i fokus22.12.2020 11:10:10 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og arbejdsmarkedets parter, herunder Akademikerne, sikrer med en ny trepartsaftale, at medarbejderne nu får bedre vilkår til at bekæmpe krænkelser og fremme et sundere arbejdsmiljø. Godt begyndt er halvt fuldendt, men vi mener stadig, at der udestår mere hjælp på vigtige områder inden for det psykosociale arbejdsmiljø, lyder meldingen fra Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum