Virksomhederne kan levere overskudsvarme til 100.000 husstande
400.000 husstande, som bliver opvarmet af naturgas, skal i de kommende år skifte til fjernvarme eller varmepumper. Virksomhederne er i stand til at levere klimavenlig overskudsvarme til 100.000 husstande, viser en analyse, som Rambøll har lavet i samarbejde DI Energi.

Overskudsvarme er spild fra virksomhedernes produktion. I dag forsvinder store mængder varme ud i den blå luft, men det er muligt at udnytte den billige og klimavenlige varme via fjernvarmenettet. 1. januar i år blev afgiften på at udnytte overskudsvarme fjernet, hvis virksomheden, som leverer varmen, er certificeret af Energistyrelsen. Det betyder, at det kan betale sig at udnytte langt mere overskudsvarme end tidligere.
- Det er afgørende, at afgiften er fjernet. Nu skal vi i gang med at udnytte langt mere overskudsvarme af hensyn til klimaet og vores forsyningssikkerhed. Der bliver brug for varmen, når så mange husstande skal skifte fra naturgas til fjernvarme, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Rapporten anslår, at kun 40 procent af virksomhedernes overskudsvarme i dag bliver udnyttet. Den kommer fra relativt få virksomheder.
Mulighederne for at udnytte overskudsvarmen er generelt størst i de store produktionsvirksomheder. De producerer ofte store mængder overskudsvarme med en høj temperatur, som ikke skal hæves, inden varmen bliver sendt ud i fjernvarmenettet.
- Virksomheder, der gerne vil af med deres overskudsvarme, skal række ud til det lokale fjernvarmeværk og andre virksomheder med overskudsvarme i nabolaget og indgå et samarbejde.Ofte ligger virksomheder med overskudsvarme tæt på hinanden i erhvervsområderne og ved at samarbejde om at udnytte overskudsvarmen, bliver forretningsmodellen endnu bedre med større gevinst for både virksomheden og fjernvarmeselskabet, siger Tina Kramer Kristensen, direktør for Energy Systems i Rambøll.
Der er endnu mere overskudsvarme at hente uden for industrien, påpeger rapporten. Datacentre, renseanlæg og vandværker kan levere store mængder overskudsvarme, hvis de bliver koblet på fjernvarmenettet. Her er der tale om varme med en relativt lav temperatur, som skal hæves i en varmepumpe, inden den kan bruges til at opvarme husstandene.
Hvis det skal være rentabelt at udnytte overskudsvarmen fra for eksempel datacentre, skal de placeres tæt på et fjernvarmenet.
- Vi anbefaler, at regeringen etablerer en taskforce, som kan sikre, at der sker en koordination mellem myndighederne, så vi får udnyttet mest mulig overskudsvarme. I mange tilfælde vil der være brug for konkret vejledning, så virksomheder, fjernvarmeselskaber og kommuner kan finde rundt i reglerne, siger Troels Ranis.
En del virksomheder er parate til at forære overskudsvarmen væk. I det tilfælde kan det være nødvendigt at lempe reglerne yderligere. DI Energi og Rambøll anbefaler, at disse virksomheder slipper for besværet med at blive certificeret.
- For de små og mellemstore virksomheder er energicertificeringen relativ dyr og administrativ besværlig. Hvis vi skal udnytte overskudsvarmen fra de virksomheder, som er villige til at forære varmen væk, kan man med fordel fjerne afgiften og kravet om certificering for dem, siger Tina Kramer Kristensen.
Følg os på:
Kontakter
Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi træffes via presserådgiver Claus Kaae-Nielsen clkn@di.dk eller 2332 6829
Tina Kramer Kristensen, direktør for Energy Systems i Rambøll træffes via pressechef Maj Westh Johansen majwj@ramboll.dk eller 51611893
Billeder

Vedhæftede filer
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Danske lærlinge i praktik i Texas5.5.2022 10:44:33 CEST | Pressemeddelelse
Fire industriteknikerlærlinge får en enestående mulighed for læretid hos flyproducenten Lockheed Martin i Texas. I går blev de fire lærlinge præsenteret ved et arrangement i virksomhedens fabrik i Fort Worth sammen med repræsentanter for Dansk Metal og DI.
Ny forening skal sætte turbo på grøn gas5.5.2022 10:22:57 CEST | Pressemeddelelse
DI Energi overtager 1. juni aktiviteterne i den 111 år gamle Dansk Gas Forening. Samtidig bliver der oprettet en ny sektion i DI Energi med navnet Grøn Gas. Det sker for at knytte industrien og gassektoren tættere sammen.
DI: Digitalisering kan blive en kæmpegevinst for danskerne5.5.2022 08:49:19 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag præsenteret sin længe ventede strategi for, hvordan digitalisering kan blive en kæmpegevinst for det danske samfund, for borgerne og for virksomhederne, og på de store linjer får strategien en varm velkomst fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.
Krigen annullerer industriens ordrer4.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Krigen i Ukraine har for de fleste produktionsvirksomheders vedkommende lukket markederne i Rusland, Hviderusland og Ukraine. Men også af indirekte årsager har krigen betydet annullerede ordrer for over halvdelen af danske produktionsvirksomheder, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI).
DI: Danmark kan fordoble eksporten til Indien3.5.2022 14:49:36 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år nåede eksporten til Indien næsten 20 mia. kroner, og der er potentiale for endnu mere, lyder det fra Dansk Industri, der annoncerer et nyt kontor i Indien i forbindelse med premierminister Modis besøg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum