Virksomheder mangler værktøjer til at styre deres CSR-arbejde
Virksomheder er i dag på mange måder bundet af kontrol og certificeringsordninger, når de arbejder med CSR og bæredygtighed. Men en ny rapport som Alexandra Instituttet står bag, peger på, at der er brug for forandringer og mere dialog i måden virksomheder arbejder med CSR.

Virksomheder er i dag på mange måder bundet af certificeringsordninger, når de arbejder med CSR og bæredygtighed. Men en rapport, som Alexandra Instituttet har udarbejdet i samarbejde med it-virksomheden Respaunce, peger på, at der er brug for forandringer i måden, som man arbejder med CSR.
I rapporten har man med udgangspunkt i tekstilbranchen undersøgt, hvordan en række virksomheder arbejder med CSR, hvilke udfordringer de støder på, samt om nye digitale løsninger kan være med til at understøtte og lette CSR-arbejdet.
Flere af de interviewede virksomheder peger på, at den eksisterende kontrolbaserede tilgang ikke resulterer i den gennemgribende forandring, der er brug for. Det skaber ikke nok impact, og der er derfor brug for at udvikle et dialogbaseret værktøj.
Sådan lyder det fra Ole Andreasen er CEO og partner i Respaunce, der hjælper virksomheder med at styre deres arbejde med bæredygtighed. Respaunce er netop på baggrund af findings i rapporten i gang med at udvikle et management- og procesværktøj til virksomheder, der arbejder med bæredygtighed. Værktøjet giver virksomheder et struktureret overblik og forretningsdrevet perspektiv på de sociale, miljømæssige og økonomiske CSR-indsatser, også kaldet den tredobbelte bundlinje.
“Det gælder alle de ting, som er en del af virksomheders hverdag, men som den ikke får lagt ind i en ramme. Vores opgave er at sikre, at der sker en forandring i virksomheden, og at den kan synliggøre sit arbejde via dashboards og analyser, så den kan følge med i, hvad der foregår,” siger han.
Kontrol skal suppleres med dialog
Ole Andreasen oplever, at der blandt danske virksomheder er en forståelse for, at den nuværende tilgang på CSR-området med kontrol og certificeringsordninger ikke har en tilstrækkelig effekt. Det bliver også bekræftet i undersøgelsen, der viser, at virksomhederne på mange måder er bundet af certificeringsordninger, da det er det system, der findes. Men man tror også på, at man skal øge dialogen med underleverandørerne, og at man skal hjælpe dem med at leve op til kravene.
Virksomhederne mangler, ifølge Ole Andreasen, værktøjer til at styre denne dialog.
“Mange virksomheder kræver, at deres leverandører underskriver en hensigtserklæring (Code of Conduct), hvor leverandørerne lover at leve op til nogle overordnede krav. For at sikre, at kravene ikke forbliver hensigter, har en del virksomheder stillet krav om certificeringer. De dokumenterer, i hvilket omfang leverandørerne overholder de krav, der er blevet stillet. Imidlertid er der ved at komme et ønske fra virksomhederne om redskaber, der kan sikre, at kravene ikke står alene, men at opfyldelsen af kravene indgår i en løbende dialog mellem virksomhed og leverandør,” forklarer han.
Ambitionen med samarbejdet med Alexandra Instituttet var egentligt at udvikle et værktøj, der ved hjælp af kunstig intelligens kunne automatisere dataindsamlingen af virksomheders bæredygtighedsarbejde.
Respaunce erfarede, at dataindsamlingen var mere spredt og til tider mangelfuld ude hos virksomhederne. Man valgte derfor at undersøge, hvad det er for nogle forhindringer, som virksomheder i tekstilbranchen oplever med deres underleverandører på CSR-området.
Her kommer rapporten med to perspektiver, som Respaunce bruger direkte i deres produktudvikling.
Det ene handler om at gøre det nemmere for mindre virksomheder at komme i gang med at arbejde med bæredygtighed. Rapporten viser, at der i tekstilbranchen og i it-branchen er mange virksomheder, især de mindre, der endnu ikke er kommet i gang med at arbejde seriøst med bæredygtighed på trods af det øgede pres fra slutbrugerne.
Det andet handler om at give større mulighed for dialog i deres CSR-arbejde.
Fordi den ene side af historien er, at virksomhederne gerne vil sikre sig, at deres leverandører lever op til slutbrugernes krav til virksomhedernes produkter. Det sikrer, at de kan sælge deres varer uden at få kritik. I den anden ende så betyder disse krav måske, at leverandørerne ikke kan leve op til dem, og derfor dropper producenterne at arbejde sammen med dem.
Ifølge Ole Andreasen så ændrer det sig nu ved, at virksomhederne i Danmark rækker hånden ud til leverandørerne.
“Virksomhederne er nødt til at have en eller anden form for kontrol for at sikre sig mod kritik fra forbrugersiden mv.. Den skal blot ikke stå alene. Dialogen skal sikre, at leverandørerne bliver bedre til at leve op til kravene, og at de forstår vigtigheden af dem i stedet for at prøve at omgå dem. Dialogen skal også gøre de danske virksomheder bedre til at forstå leverandørernes vilkår, så de i fællesskab kan finde løsninger. Det vil sikre længerevarende værdibaserede partnerskaber mellem virksomhed og leverandør,” forklarer han.
Rapporten bliver offentliggjort samtidig med Respaunces nye værktøj på et offentligt tilgængeligt seminar/webinar til efteråret.
Fakta
Samarbejdet med Respaunce bygger på en rapport, som Alexandra Instituttet har udarbejdet med udgangspunkt i den danske tekstilbranche og et mindre studie af it-branchen. Her har man interviewet 20 tekstilvirksomheder, der alle har godt gang i CSR-arbejdet samt en række brancheeksperter fra CSR- og tekstilområdet. Formålet har været at undersøge, hvilke udfordringer de støder på, og at undersøge, om nye digitale løsninger kan være med til at understøtte og lette CSR-arbejdet.
Projektet er et delprojekt af IBBD – Innovativ Brug af Big Data, som har til formål at hjælpe en række SMV’er med konkrete redskaber, der kan omdanne big data til nye serviceydelser og produkter. Projektet "Innovativ brug af Big Data" er finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Region Midtjylland.
Nøgleord
Billeder
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
AI-teknologi bag problematiske sager kan hjælpe mange13.4.2021 13:53:42 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens kan - også - bruges til at generere nøgenbilleder af personer ud fra et billede af deres ansigt. På sin vis er den nye, problematiske tendens et bevis på, hvor nemt det er at bruge kunstig intelligens til at skabe overbevisende resultater.
Alexandra Instituttet er med når ConTech Lab og Aarsleff skaber transparens om økonomi og færdiggørelsesgrad13.4.2021 12:08:01 CEST | Pressemeddelelse
ConTech Lab ruller nu sit første pionerprojekt ud, hvor fokus er at skabe transparens, så både bygherrer og projektteam løbende kan få overblik over projektets økonomi og færdiggørelsesgrad. Aarsleff er den primære samarbejdspartner og pionérprojektet supporteres derudover af EG, eksperter inden for datadesign fra Alexandra Instituttet samt inden for projektøkonomi fra DTU.
Djøfokratiet i landets bestyrelser spænder ben for innovationen8.4.2021 15:12:11 CEST | Blog
AI-Professor: Vi skal have langt flere dataloger og fysikere med i landets bestyrelser, hvis vi for alvor skal omfavne moderne teknologi som kunstig intelligens. Vores AI-professor Anders Kofod-Petersen er enig i Accentures udmelding til Børsen om, at der skal flere digitale kompetencer på bestyrelsesniveau. Og det gælder ikke kun for bankerne.
Kan man bruge etik som AI-konkurrenceparameter?6.4.2021 14:04:02 CEST | Blog
Produkter og services, der kan være til gavn for menneskeheden, kan også blive brugt til uforvarende at vildlede og manipulere forbrugere, gøre folk afhængige og til at påvirke politiske holdninger. Virksomheder bliver nødt til at have kontrol over deres digitale designproces, når det kommer til etik. Til det har et nyt projekt udviklet et værktøj, som vi dykker ned i her, og vi kigger på, hvordan det kan forholde sig til AI-udvikling. Spørgsmålet er nemlig, om det at udvikle etiske digitale produkter, services og forretningsgange kan være det, der adskiller dig fra dine konkurrenter?
Danske virksomheder tæt på væksteventyr indenfor ny energiform – men de ved det ikke endnu26.3.2021 15:08:17 CET | Pressemeddelelse
Fire GTS-institutter er i fællesskab i gang med at udarbejde en tiltrængt oversigt, der skal sætte tal og eksempler på det spåede væksteventyr indenfor Power-to-X.
Interview co-founder Kresten Krab Thorup: Hvordan kan vi udvikle flere succeser som Humio?19.3.2021 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Salget af den danske iværksættervirksomhed Humio for 2,4 mia. kr. har genereret en del positiv omtale den senere tid. Alle efterlader de spørgsmålet: Hvordan får vi dansk verdensklasse-forskning i spil og udvikler flere danske tech succeser? Thomas Riisgaard Hansen, managing director hos DIREC, har spurgt Humios co-founder og CTO Kresten Krab Thorup.
Interaktive gulve skaber glæde hos indlagte børn på Eventyrgangen på OUH24.2.2021 12:11:17 CET | Pressemeddelelse
De interaktive gulve på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital betyder, at børnene kan bruge tiden aktivt i stedet for bare at ligge på deres stue og vente på, at de bliver raske. Løsningen har været en åbenlys succes, og giver særligt mening under Corona-pandemien, fordi det giver plads til leg, uden at man rører ved noget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum