Vildtforvaltningsrådet til miljøministeren: Stop udsætning af gråænder til jagt
Et stort flertal i Vildtforvaltningsrådet anbefaler miljøministeren at stoppe udsætning af gråænder til jagt og samtidigt skrue op for kontrollen af industrien omkring skydefugle. Aftalen vækker glæde i Dansk Ornitologisk Forening.
Om fem år skal det være slut med at udsætte gråænder til jagt i den danske natur. Sådan lyder indstillingen til miljøministeren fra et bredt flertal i Vildtforvaltningsrådet.
- Det er en stor sejr, at et næsten helt enigt Vildtforvaltningsråd nu kan anbefale miljøministeren at stoppe udsætning af gråænder til jagt. Det er en mærkesag for DOF, som nu er tættere på end nogensinde, siger formand i DOF BirdLife, Egon Østergaard.
Indstillingen til ministeren er resultatet af et forlig om udsætning af gråænder, fasaner og agerhøns, der er indgået af et flertal af parterne i Vildtforvaltningsrådet bestående af Danmarks Jægerforbund, Dansk Skovforening, Landbrug & Fødevarer, Friluftsrådet, Dyrenes Beskyttelse og Dansk Ornitologisk Forening.
- Jeg er rigtig godt tilfreds med forliget, der også strammer grebet om resten af skydefugleindustrien med blandt andet mere kontrol med udsætninger generelt og flere tiltag for naturen, siger Egon Østergaard.
Naturen slipper for ”andeforurening”
DOF BirdLife har i mange år kæmpet for at stoppe udsætning af gråænder til jagt. Hovedargumentet har været, at jagten skal være bæredygtig og foregå på naturlige bestande. De vilde bestande af gråænder er livskraftige, med omkring 20.000 ynglepar i Danmark og omkring 4,5 millioner gråænder i den bestand, der passerer igennem landet.
Med et stop for udsætninger af gråænder vil naturen også slippe for en række skadelige effekter af de kunstigt høje bestande af gråænder, blandt andet forurening af søer og vandhuller på grund af omfattende fodring, genetisk forurening af vilde gråænder og øget risiko for udbrud af fugleinfluenza.
Skærpet kontrol med udsætninger
Udover anbefalingen om gråænderne indeholder indstillingen også en væsentligt skærpet kontrol med udsætning af fugle til jagt. De seneste år har undersøgelser vist, at der foregår en enorm ulovlig udsætning, hvor registreringen af fugle udsat til jagt ligger langt under den reelle produktion af skydefugle.
For bare en uge siden har en ny rapport fra DCE, Aarhus Universitet, vist, at der anslået udsættes en halv million flere fasaner, end den ene million, jægerne selv registrerer. Lignende undersøgelser fra de seneste år har anslået, at der også bliver udsat op mod 300.000 flere gråænder om året end de 50-80.000 registrerede ænder.
Derfor er Egon Østergaard også tilfreds med, at indstillingen til ministeren lægger op til at skærpe kontrollen med udsætninger.
- Vi foreslår et kontrolsystem, der skal give sikkerhed for, hvilke mængder, der faktisk bliver sat ud. Blandt andet øget registrering af både udsætning og produktionen af skydefugle. Det kommer generelt til at blive sværere bare at købe hundrede ænder eller fasaner og sætte dem ud. Det, tror jeg, giver en positiv effekt, siger Egon Østergaard.
Mere kompensation til naturen
Hidtil har der været krav om, at meget store udsætninger skulle ledsages af biotopforbedrende tiltag, altså forbedringer af naturen som kompensation for udsætningens skadelige virkninger.
Ifølge den nye indstilling foreslås kravet om biotopforbedring udvidet til at gælde samtlige udsætninger, uanset hvor mange fugle det drejer sig om.
- Det er endnu ikke helt klar defineret, hvordan biotopforbedringen skal udføres, men udsætter man fugle, så skal man også gøre noget godt for naturen. Det er princippet om noget for noget, og nu foreslår vi, at det skal gælde alle, ikke kun de store, siger Egon Østergaard.
Forliget, der ligger bag indstillingen til miljøministeren gælder i ti år med evalueringer efter tre, seks og ni år. Genforhandling af aftalen begynder efter det syvende år.
Det er nu op til miljøminister Magnus Heunicke at beslutte, om han vil følge indstillingen fra Vildtforvaltningsrådet.
Kontakter
Egon ØstergaardDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:31 16 20 30egon.ostergaard@dof.dkLinks
Om Dansk Ornitologisk Forening
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum