Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.

Dan Jørgensen, der er EU-Kommissær for energi og boliger, må tidligt ud af fjerene torsdag morgen, hvor han skal på fugletur i selskab med DOF BirdLife og BirdLife Europe.
Det sker som et led i konferencen WindEurope, der finder sted i Bella Center Copenhagen på Amager med deltagelse af flere end 15.000 gæster, der har vindenergien i Europa som arbejdsfelt og interesseområde.
Fugleturen til Kalvebod Fælled i Naturpark Amager vil med lidt held byde på et kig til det havørnepar, som har deres rede bare 7-8 kilometer Rådhuspladsen.
- Vi har teleskoper med, så der er en chance for, at Dan Jørgensen kan opleve en havørn. På turen vil der også være gode chancer for at se tårnfalk, grågås, fiskehejre, gråstrubet lappedykker og høre en vandrikse, siger Stefan Stürup, næstformand i hovedbestyrelsen i DOF BirdLife, der er guide på turen.
Fuglene med ved forhandlingsbordene
BirdLife Europe, som DOF BirdLife er en del af, er blevet såkaldt biodiversitetspartner i WindEurope.
Det betyder, at fuglenes organisation sidder med ved bordet, når der skal træffes beslutninger om vindenergi.
- DOF BirdLife går 100 procent ind for vindenergi og den grønne omstilling, men det er vigtigt at planlægge placeringerne af vindmøller og havvindmølleparker så de tager størst muligt hensyn til fuglelivet. At BirdLife Europe er blevet biodiversitetspartner, så vi nu sidder med ved bordet i selskab med politikere, teknikere og kapitalfonde, der er med til at afstikke kursen for fremtidens vindenergi, er uhyre vigtigt. Fuglene har på den måde fået et talerør, som kan argumentere for, at den grønne omstilling ikke må få negative blå konsekvenser. Med andre ord: Havvindmøller må ikke placeres, så de kommer i konflikt med store vandfugleforekomster, siger Stefan Stürup.
Konferencen WindEurope har deltagelse af BirdLife-afdelinger fra 11 lande i Europa. Det giver de nationale fugleorganisationer gode muligheder for at mødes og samarbejde om beskyttelse af de fugle, der ikke kender grænser.
Organisationen WindEurope, der har base i Bruxelles, har over 500 medlemsorganisationer, som arbejder for at fremme vindenergi. Organisationen, der blev grundlagt i 2012, er repræsenteret i flere end 50 lande.
Kontakter
Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:51 22 85 95Stefan StürupNæstformand og tovholder på Klima- og BiodiversitetsfondenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:30 82 81 92Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Tårnfalke og sjældne ugler drukner i drikketrug14.7.2025 06:33:00 CEST | Nyhed
DOF BirdLife får hver sommer henvendelser om døde tårnfalke, der er druknet i deres forsøg på at slukke tørsten i åbne drikketrug til heste og kreaturer. Læg et bræt eller et stykke træ i drikketruget, så fugle selv kan komme op, hvis de plumper i, lyder det fra DOF BirdLife.
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum