Traneflokke har sat kursen mod nord
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.

Mange fugle er bundet af traditioner og vaner, men ikke tranen. Den har justeret afgangstiderne og ruterne på den store tranerejse.
For år tilbage foregik trækket af traner om foråret i en smal geografisk korridor over den østligste del af Danmark alt efter vindretningen.
De senere år har traner på vej mod deres ynglepladser i nord ændret trækmønster, så nordskandinaviske tranerkan oplevespå træk fra kort ind i marts og til begyndelsen af aprilover en bred front i Østdanmark, stort set uanset vindretningen.
Tidligere var der, hvad man kan kalde enslags ’ketchupeffekt’ over tranetrækket, altså et pludseligt og massivt træk. Det opstod, når der var ophobet tusinder af traner primært i Nordtyskland, hvorpå vejrliget pludselig blev ideelt og gav fuglene signal til afgang over Østersøen og Østdanmark. Så gik der hul på tranetrækket. Nu om dage foregår trækket i løbet af en måneds tid over en bred front, hvor mindre flokke kanopleves med kurs mod nord og nordøst over det meste af Sjælland og Sydhavsøerne.
Sidste stop før moserne i nord
Hornborgasjön i Västergötaland øst for Göteborg har i årtier tiltrukket turister, fordi man her kan opleve tranedans og tranetræk på klos hold.
Op imod 150.000 besøgende fra hele Europa gæster hvert år i marts-april Hornborgasjön for at opleve tranerne tæt på, før fuglene indleder deres afsluttende etape mod ynglepladserne.
Den gennemsnitlige dato for flest traner ved Hornborgasjön er 4. april. Rekorden for traner samlet ved søen er fra 3. april 2019, da 27.300 traner dansede og trompeterede i en imponerede forestilling.
Infocenter Trandansen ved søen åbner 20. marts, og hver dag bliver traneflokkene talt nøje og ført ind i etskema, så alle besøgende kan holde sig ajour med antal og afgang.
På hjemmesiden www.hornborga.com kan man følgeantallet af traner på lokaliteten.
Flere traner flokkes ved Pulken
De senere år har tendensen været, at færre traner samles ved Hornborgasjön.Til gengæld vokser antallet af forårstraner i naturreservatet Pulken, der ligger en snes kilometer syd for Kristianstad i det østlige Skåne.
Her kan man i begyndelsen af april opleve op imod 10.000 rastendetraner, der venter på optimale betingelser til deres træk mod ynglepladserne nordpå.
Ved Pulken samles tranerne ligesom ved Hornborgasjön i løbet af det tidlige forår for at æde og overnatte. I tre uger bliver der kørt foder ud til fuglene for at aflaste presset på de omkringliggende dyrkede marker.
Der er et fugletårn ved Pulken, som er en del af Vattenriket, et stort naturområde med søer, åer og vådområder.
På hjemmesiden www.vattenriket.kristianstad.se kan man følge med i antallet af traner i området.
Tranerejse på lune luftstrømme
De nordskandinaviske traner, der flyver over Danmark i løbet af marts og april, har holdt vinter i Tyskland, Frankrig og Spanien. På vej mod nord bruger de i reglen halvøen Rügen i Tyskland som springbræt mod de danske og svenske østersøkyster.
Tranerne trækker som regel i flokke fra en halv snes fugle til mere end 100 individer sammen. De flyver ofte i rækker eller kiler i stil med gæs.
Mønsteret er som regel, at fuglene letter fra Rügen sidst på morgenen, og når Sjælland før middag. Ofte kulminerer trækket over Københavnsområdet og Nordsjælland mellem klokken 15 og 17. Da er termikken, de lune opadstigende luftstrømme, som kan bære de bredvingede svæveflyvere nordpå, størst.
Traner har for vane at standse deres målrettede rejse, hvis de når et højdepunkt i landskabet. Da kan de begynde at kredse over en bakke eller en skov, mens de trompeterer med deres rullende stemme, der er ophav til fuglens latinske navn: "Grus grus".
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Husk hensynet til havfugle, når havets vindmøller skal placeres10.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er en stormagt, hvad angår havfugle, der søger føde i lavvandede marine områder. Med et internationalt ansvar for en række havfuglearter følger et ansvar for at finde de rette områder til fremtidens havvindmølleparker, mener DOF BirdLife.
Så er der æg og rugning i havørnenes rede3.3.2025 11:51:27 CET | Pressemeddelelse
På DOF BirdLifes direkte ØrneTV kan man døgnet rundt følge familielivet i ørnereden på Lolland, hvor æg nummer to og tre måske er på vej.
Vildmark i Thy kan blive til industrikvarter med vindmøller højere end Eiffeltårnet og Power-to-X-anlæg25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Planer om at udvide Østerild Testcenter med risiko for store vindmøller med Power-to-X-anlæg i naturbeskyttede klitheder og vådområder truer fredede fugle, orkideer og sommerfugle. Unikke naturværdier er i fare i en tid, hvor kampen for biodiversitet bør have højeste prioritet, mener DOF BirdLife. Brug landbrugsjord i stedet for sjælden natur til test af vindmøller og Power-to-X-anlæg, der kræver stort forbrug af ferskvand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum