DI Silkeborg Viborg

Viborg skal atter gøre sig attraktiv for virksomheder

Del

Tidligere tiders positive historie om Viborg som en erhvervsvenlig kommune ser i år ud til at have fået slagside i DI’s Lokalt Erhvervsklima 2020. Kommunen bliver tildelt den hidtil dårligste placering med en 62. plads. Dog mønstrer kommunen også fremgang på to kategorier: ”Uddannelse” og ”Brug af private leverandører”.

Fra sidste år at ligge lige akkurat i den bedste tredjedel i erhvervsvenlighed på landsplan ifølge DI’s lokale erhvervsklima-undersøgelse til i år at ligge lige på kanten til den dårligste tredjedel. Sådan ser det ud for Viborg Kommune. Og det er en nyhed, der vækker triste miner hos den lokale næstformand for DI Silkeborg-Viborg, Sine Juul Praastrup.

- Det er smadderærgerligt, da vi efter en mindre tilbagegang sidste år havde håbet på at se et bedre resultat i år. Men der er ikke andet for, end at vi i et endnu tættere samarbejde må se, hvad vi kan gøre for at løfte det indtryk, Viborg for tiden har blandt lokale virksomheder, når det gælder erhvervsvenlighed, siger Sine Juul Praastrup.

Den mest markante tilbagegang i undersøgelsen for Viborgs vedkommende er sket i kategorien ”Kommunens image”, der handler om kommunens evne til at tiltrække nye borgere og nye virksomheder.

- Kommunerne skal leve af, at der hele tiden kommer nye virksomheder og nye borgere til området. Derfor skal vi have fokus på et stærkt rekrutteringsgrundlag for eksisterende og nye virksomheder igennem tilflytning af kvalificerede medarbejdere. Hvis virksomheder fravælger at slå sig ned i kommunen, underminerer det også kommunen som et attraktivt sted, da der så er de færre muligheder af arbejdspladser at vælge imellem, og en indre dynamik mellem virksomhederne svinder ind. Så her er i hvert fald noget at arbejde på, hvor vi gerne bidrager, hvor vi kan, siger næstformanden for DI Silkeborg-Viborg.

Og for at virksomheder skal få lyst til at slå sig ned ved Hærvejens Viborg, er gode fysiske rammer en væsentlig parameter. Men i kategorien ”Fysiske rammer” går det også tilbage for kommunen med fjorten pladser til en 64. plads.

- Det er vigtigt, at kommunen har fokus på de fysiske rammer. Gode fysiske rammer er en forudsætning for, at en virksomhed kan vokse og skabe arbejdspladser. Det skal være muligt at udvide produktionen. Så der skal være stor tilgængelighed af erhvervsgrunde, og der skal tages hensyn til virksomhederne i den lokale planlægning. Og meget væsentligt er en god digital og ikke mindst fysisk infrastruktur, siger Sine Juul Praastrup.

Heldigvis er der ikke tilbagegang over hele linjen i årets undersøgelse for Viborg. Der er sket fremgang, når det gælder kategorien ”Uddannelse” med fem pladser frem til en 20. plads. Og der er sket fremgang i kategorien ”Brug af private leverandører” med 11 pladser til en 22. plads.

- En attraktiv kommune er åben for at lade private leverandører byde på kommunale opgaver. I sådan en konkurrencesituation vil de private virksomheder vinde nogle af opgaverne, de offentlige aktører andre. Men alene det, at en opgave udsættes for konkurrence, gør, at alle parter skal oppe sig, hvad angår kvaliteten af tilbuddet, tænke nyt osv. Det er i sig selv med til at udvikle velfærden. Så her er et lyspunkt for Viborg, siger Sine Juul Praastrup.

Fakta om Lokalt Erhvervsklima 2020

DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks mest omfattende undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.

7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 pct. af den private beskæftigelse.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger – kontakt konsulent Gordon Trier Holm, mail gth@di.dk, tlf: 2949 4606 eller chefkonsulent Lars Bøgeskov, mail: larb@di.dk, tlf: 2236 3138

Billeder

Information om DI Silkeborg Viborg

DI Silkeborg Viborg
DI Silkeborg ViborgFølg pressemeddelelser fra DI Silkeborg Viborg

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Silkeborg Viborg

Genvalg til bestyrelsen i DI Silkeborg-Viborg9.6.2020 10:09:13 CESTPressemeddelelse

Bestyrelsesformand Peter Stampe fra Hjejlen A/S fortsætter som formand for bestyrelsen i DI Silkeborg-Viborg. Der var ligeledes genvalg til de tre næsformænd. Adm. direktør Asbjørn Thoustrup fra Fornax A/S udtrådte af bestyrelsen, mens der var genvalg til Anders Lund Hansen, Jesper Setov, Sine Juul Praastrup, Allan Sørrig, Mads Holm Christensen, Peter Duch-Svenson, Peter Mølkjær, Preben Moesgaard og Stig Leander Nielsen. Generalforsamlingen foregik elektronisk. Den nye bestyrelse for DI Silkeborg-Viborg: Bestyrelsesformand Peter Stampe, Hjejlen A/S (Formand) Adm. direktør Anders Lund Hansen, Grundfos A/S (Næstformand) Bestyrelsesformand Jesper Setov, Nordic Sense A/S (Næstformand) Adm. direktør Sine Juul Praastrup, Erik Arkitekter A/S (Næstformand) Medindehaver Allan Sørrig, Estron A/S CEO Jacob P. Jensen, Jysk Display A/S Afdelingschef Mads Holm Christensen, Orbicon A/S Adm. direktør Peter Duch-Svenson, LINAK A/S Partner Peter Mølkjær, Deloitte Bestyrelsesformand Pia Grandelag, Danlas

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum