Vi skal ikke glemme demens, selvom corona fylder meget
Corona er atter højt på dagsordnen, men vi skal ikke glemme de andre alvorlige sygdomme, som fylder i samfundet. Derfor sætter Københavns Kommune for femte år i træk fokus på demens en hel uge i september. Det sker med kampagnen ”Taber du tit tråden?” og budskabet ”Alle kan få demens. Reager tidligt. Det gør en forskel.”
I uge 38 - fra den 14. til den 20. september - vil københavnere møde kampagnen på sociale medier og forskellige steder i byrummet. På bl.a. apoteker, biblioteker og hos de praktiserende læger kan man tage et postkort og læse om de 10 typiske tegn på demens. For selvom demens er en dødelig sygdom, er der meget man kan gøre, hvis man sætter ind tidligt i forløbet. Derfor er der igen i år fokus på de tegn, man skal være opmærksom på. De typiske tegn på demens er bl.a. glemsomhed, besvær med at udføre velkendte opgaver samt forandringer i humør og adfærd.
- Alle der har prøvet at miste nogen til demens ved, hvor hårdt det er. Demens er en frygtelig sygdom, og det er vigtigt at vi sætter mere fokus på den - også selvom corona fylder det meste for tiden. Jo før du får en diagnose, jo bedre kan vi hjælpe dig. Derfor opfordrer vi igen i år københavnerne til at være opmærksomme på tegnene på demens, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Ny strategi på vej
I år bliver demensugen bl.a. markeret med en hel ny demensstrategi for Københavns Kommune, som forventes vedtaget på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde torsdag den 17. september. Strategien vil bl.a. fokusere på den tidlige indsats.
- Demens er en svær sygdom at tackle både for dem, der bliver ramt og for de pårørende. Derfor er det vigtigt, at vi tager sygdommen alvorligt fra det øjeblik, de første tegn melder sig. Med den nye strategi sætter vi netop fokus på den tidlige indsats, så vi kan blive bedre til at forsinke sygdommens udvikling, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.
Demensugen plejer også at byde på forskellige arrangementer og initiativer, bl.a. Åbent Hus hos Center for Demens på Nørrebro, men alle arrangementer er i år blevet aflyst på grund af situationen med corona.
Hvad er demens?
Demens er en alvorlig sygdom, som over 5.000 københavnere over 65 år er ramt af. En sygdom i hjernen, som over år kan nedbryde os mentalt og skabe store forstyrrelser i vores adfærd.
300 københavnere får hvert år en demensdiagnose, men ligeså mange får hvert år demens uden at få diagnosen. Den lave udredningsprocent betyder, at der i dag er en stor gruppe borgere med demens, som ikke får den rigtige hjælp til at leve med sygdommen. En tidlig udredning betyder, at det er muligt at tilbyde fysisk træning og kognitiv stimulationsterapi, som holder hjernen i gang.
På landsplan er der cirka 89.000 danskere, der har en demenssygdom, mens op mod 300.000-400.000 er nære pårørende. Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
For yderligere information kontakt:
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens pressetelefon: 23 82 80 82
Nøgleord
Billeder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Rådhus forvandlet til bordtennishal12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Rådhus lægger i dag og i morgen gulv til et stort bordtennisstævne for seniorer fra hele landet. Bordtennis er nemlig god træning for både fysikken og hjernen. Hvis du vil vide mere, så læg vejen forbi det smukke rådhus.
Nyt online-værktøj hjælper ved gener efter fødsel8.11.2024 05:56:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag er der hjælp at hente online for de mange kvinder, som kæmper med fysiske gener efter en fødsel. Tilbuddet, som er udviklet af Københavns Kommune, er gratis og tilgængeligt for alle.
Massivt løft af ældreplejen i København7.11.2024 05:57:00 CET | Pressemeddelelse
Midler fra regeringens ældrereform er på vej ud for at gøre en forskel i ældreplejen lokalt, og i København er der fokus på at styrke faste teams, velfærdsteknologi, flere og bedre aktiviteter på plejehjem og på bedre samarbejde med frivillige og civilsamfundet.
Snart kan borgerne i Sydhavnen også møde en socialrådgiver hos lægen24.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Populær ordning med socialrådgivere tilknyttet lægepraksis bliver udvidet til endnu et område i Københavns Kommune. Fra næste år skal borgere i Sydhavnen også have mulighed for at møde en socialrådgiver hos lægen. Det blev vedtaget i budgetaftalen for 2025.
Kvinder i København skal have bedre hjælp efter fødsler10.10.2024 05:57:00 CEST | Pressemeddelelse
Nybagte mødre, som bliver ramt af gener og komplikationer efter fødsel, skal fremover tilbydes bedre opfølgning og genoptræning – og mere af det. Der er for lidt hjælp i dag, mener budgetpartier på Københavns Rådhus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum