Vi skal ikke glemme demens, selvom corona fylder meget
Københavns Kommune sætter for femte år i træk fokus på demens og opfordrer københavnerne til at være opmærksom på de 10 tegn på demens. Samtidig er kommunens helt nye demensstrategi på vej, og den fokuserer bl.a. på en tidlig indsats mod sygdommen, som over 5000 københavnerne er ramt af.

Corona er atter højt på dagsordnen, men vi skal ikke glemme de andre alvorlige sygdomme, som fylder i samfundet. Derfor sætter Københavns Kommune for femte år i træk fokus på demens en hel uge i september. Det sker med kampagnen ”Taber du tit tråden?” og budskabet ”Alle kan få demens. Reager tidligt. Det gør en forskel.”
I uge 38 - fra den 14. til den 20. september - vil københavnere møde kampagnen på sociale medier og forskellige steder i byrummet. På bl.a. apoteker, biblioteker og hos de praktiserende læger kan man tage et postkort og læse om de 10 typiske tegn på demens. For selvom demens er en dødelig sygdom, er der meget man kan gøre, hvis man sætter ind tidligt i forløbet. Derfor er der igen i år fokus på de tegn, man skal være opmærksom på. De typiske tegn på demens er bl.a. glemsomhed, besvær med at udføre velkendte opgaver samt forandringer i humør og adfærd.
- Alle der har prøvet at miste nogen til demens ved, hvor hårdt det er. Demens er en frygtelig sygdom, og det er vigtigt at vi sætter mere fokus på den - også selvom corona fylder det meste for tiden. Jo før du får en diagnose, jo bedre kan vi hjælpe dig. Derfor opfordrer vi igen i år københavnerne til at være opmærksomme på tegnene på demens, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Ny strategi på vej
I år bliver demensugen bl.a. markeret med en hel ny demensstrategi for Københavns Kommune, som forventes vedtaget på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde torsdag den 17. september. Strategien vil bl.a. fokusere på den tidlige indsats.
- Demens er en svær sygdom at tackle både for dem, der bliver ramt og for de pårørende. Derfor er det vigtigt, at vi tager sygdommen alvorligt fra det øjeblik, de første tegn melder sig. Med den nye strategi sætter vi netop fokus på den tidlige indsats, så vi kan blive bedre til at forsinke sygdommens udvikling, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.
Demensugen plejer også at byde på forskellige arrangementer og initiativer, bl.a. Åbent Hus hos Center for Demens på Nørrebro, men alle arrangementer er i år blevet aflyst på grund af situationen med corona.
Hvad er demens?
Demens er en alvorlig sygdom, som over 5.000 københavnere over 65 år er ramt af. En sygdom i hjernen, som over år kan nedbryde os mentalt og skabe store forstyrrelser i vores adfærd.
300 københavnere får hvert år en demensdiagnose, men ligeså mange får hvert år demens uden at få diagnosen. Den lave udredningsprocent betyder, at der i dag er en stor gruppe borgere med demens, som ikke får den rigtige hjælp til at leve med sygdommen. En tidlig udredning betyder, at det er muligt at tilbyde fysisk træning og kognitiv stimulationsterapi, som holder hjernen i gang.
På landsplan er der cirka 89.000 danskere, der har en demenssygdom, mens op mod 300.000-400.000 er nære pårørende. Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
For yderligere information kontakt:
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens pressetelefon: 23 82 80 82
Nøgleord
Billeder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Digital konference skal inspirere 65-årige til et aktivt pensionistliv14.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommune og Røde Kors Hovedstaden afholder i aften en digital konference for de københavnere, som sidste år fyldte 65 år. Konferencen skal give inspiration til en aktiv og meningsfuld tilværelse som pensionist.
Borgmesters tak til unge københavnere: I har taget et stort ansvar9.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I starten af december opfordrede regeringen alle unge mellem 15 og 25 år til at blive testet før jul. Og de unge københavnere tog i den grad i mod opfordringen. Knapt 69.000 københavnere mellem 15 og 25 år blev testet. Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) er begejstret.
Københavnerborgmester til regeringen: Vi har brug for en endnu mere aggressiv teststrategi7.1.2021 15:27:29 CET | Pressemeddelelse
De seneste restriktioner og anbefalinger fra regeringen og myndighederne er nødvendige og rigtige, hvis vi skal bremse corona-smitten i befolkningen. Men på ældreområdet er teststrategien stadig ikke aggressiv nok til at kunne forhindre spredning blandt landets mest udsatte borgere, når der først er kommet smitte indenfor på plejehjemmene. Vi skal teste endnu mere, mener sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), som appellerer til myndighederne om at teste oftere og bredere på plejehjem med udbrud.
Mange københavnere bliver røgfri med rygestop-app2.1.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end hver femte københavner, der bruger rygestop-appen e-kvit, bliver røgfri. Dermed er der lige så mange, der bliver røgfri den digitale vej, som på de tilsvarende rygestopkurser, men appen tiltrækker en anden målgruppe. Det viser en ny evaluering af e-kvit, som Københavns Kommune netop har fået lavet af Kræftens Bekæmpelse.
Carlsbergs ølkuske spreder julestemning på plejehjem21.12.2020 11:12:55 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommune og Carlsberg samarbejder om at sende mindre grupper af plejehjemsbeboere med hestevogn rundt i byens gader. Der er heldigvis stadig plads til julestemning, hygge og gode oplevelser, selvom corona sætter begrænsninger denne december.
Operasangere fra Det Kongelige Teater synger julen ind ad vinduerne på københavnske plejehjem17.12.2020 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Beboere på en række københavnske plejehjem får i denne uge en helt særlig julestemning ind ad vinduerne, når to operasangere fra Det Kongelige Teater stiller op til minikoncert for at forsøde juletiden. Koncerterne skal være med til at give julen lidt af den mistede glans tilbage, siger borgmester.
Bekymret borgmester i København: Coronasmitten er eksploderet – alle skal tage ansvar11.12.2020 11:51:48 CET | Pressemeddelelse
Udviklingen i antal smittetilfælde i København er gået amok den seneste uge, og inden for murene på kommunens plejehjem er smitten nu også på niveau med forårets. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling sender derfor en kraftig opfordring til alle om at tage ansvar og lytte til myndighedernes anbefalinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum