København udvider nyåbnet efterfødselstilbud
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.

Rigtig mange kvinder oplever forskellige fysiske komplikationer efter en fødsel, og det kan have stor indflydelse på den enkeltes livskvalitet, seksualitet og sundhed. Det var på den baggrund, at partierne bag Københavns Kommunes budget sidste år afsatte penge til at etablere et nyt tilbud om efterfødselshjælp, hvor terapeuter med specialviden i fødselskomplikationer kan hjælpe med vejledning og genoptræning.
De første forløb er startet op i april, og terapeuterne er i fuld gang med at håndtere de første interesserede. Tilbuddet har allerede inden opstarten fået en stribe henvendelser fra interesserede kvinder, som i første omgang inviteres til en samtale for at vurdere, om et forløb er relevant.
For at imødekomme interessen for det nye tilbud og undgå ventelister i opstarten, har budgetpartierne på rådhuset besluttet at afsætte ekstra 700.000 kroner, så der kan oprettes flere forløb. De nye midler er fundet i forbindelse med forhandlinger om den resterende del af kommunens budget – den såkaldte Overførselssag. Det betyder, at i alt op mod 350 københavnske kvinder kan få tilbudt hjælp allerede i år.
- Efterspørgslen på vores nye tilbud er stor, og det overrasker mig ikke. Kvindekroppen er blevet glemt i sundhedsvæsenet i rigtig mange år. Det her burde være en del af den behandling, man får på hospitalet i forbindelse med fødsel. Det er det ikke i dag, og det laver vi om på nu i København. Jeg glæder mig samtidig over, at andre kommuner viser interesse for Københavns tilbud. Det betyder forhåbentligt, at endnu flere kvinder i fremtiden vil få bedre hjælp efter overstået fødsel, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
400 forløb årligt
Det er forventningen, at antallet af forløb i år – efter tilførslen af flere penge – kan opjusteres fra 200 til omkring 350. Det er samtidig forventningen, at der kan afvikles 400 efterfødselsforløb årligt, når det nye tilbud er fuldt indfaset i 2026.
- Det er vigtigt at komme i gang med at være fysisk aktiv efter en fødsel, da fysisk aktivitet er med til at fremme kroppens heling. Fysisk aktivitet giver overskud og energi til at håndtere de forandringer, som kvindekroppen går igennem under en graviditet og fødsel, og understøtter kvinden til at vende tilbage til det, vi kalder ’en ny normal’. Generne kan være mange, og kvinderne ønsker råd og vejledning til, hvordan de skal håndtere disse og deres efterfødselskrop. Det er vi meget glade for, at de københavnske kvinder nu får muligheden for, siger urogynækologiske fysioterapeuter fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Center for Genoptræning Signe Harpelunde og Bettina Juel.
Hospitaler, privat praktiserende gynækologer, almen praksis og kommunale sundhedsplejersker kan henvise til den kommunale efterfødselshjælp. Og det er også muligt for kvinder bosat i Københavns Kommune selv at henvende sig til tilbuddet.
Fakta
- Halvdelen af alle fødende kvinder får bristninger i underlivet efter fødslen, men i dag er det kun de allermest alvorlige tilfælde, der henvises via en genoptræningsplan til et kommunalt tilbud.
- Op mod 30% af de fødende kvinder oplever inkontinens, men de får i dag ikke tilbud om inkontinensbehandling.
- Flere end halvdelen af kvinder, som har født, oplever, at mavemusklerne glider lidt eller meget fra hinanden under graviditeten. I langt de fleste tilfælde er behandling ikke påkrævet, men vejledning og undervisning om tilstanden er vigtig for kvinder, der har behov. Dertil kommer usikkerhed om, hvilken og hvor meget fysisk aktivitet man kan deltage i som nybagt mor, og det fører til, at mange bliver fysisk inaktive.
- Det nye efterfødselstilbud vil – ud over at tilbyde behandling og træning – også kunne hjælpe kvinder med overblik over de øvrige efterfødselstilbud i den private og kommunale sektor og vejlede kvinderne om, hvor der er tilbud i den fødendes nærområde, som matcher behovet. Tilbuddet tænkes dermed sammen med eksisterende netværk og frivillige organisationer.
- Tilbuddet sammentænkes med det nyudviklede digitale undervisningstilbud ‘Efter fødslen – krop og sundhed’, som også udbydes af Københavns Kommune. Det er et gratis onlinetilbud målrettet alle kvinder, der har født, og deres partnere. Tilbuddet indeholder træningsvideoer og information udviklet i samarbejde med relevant sundhedspersonale.
Nøgleord
Kontakter
Rune GleerupPressekonsulent
Tlf:23440979r168@kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
Københavns Rådhus forvandlet til bordtennishal12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Rådhus lægger i dag og i morgen gulv til et stort bordtennisstævne for seniorer fra hele landet. Bordtennis er nemlig god træning for både fysikken og hjernen. Hvis du vil vide mere, så læg vejen forbi det smukke rådhus.
Nyt online-værktøj hjælper ved gener efter fødsel8.11.2024 05:56:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag er der hjælp at hente online for de mange kvinder, som kæmper med fysiske gener efter en fødsel. Tilbuddet, som er udviklet af Københavns Kommune, er gratis og tilgængeligt for alle.
Massivt løft af ældreplejen i København7.11.2024 05:57:00 CET | Pressemeddelelse
Midler fra regeringens ældrereform er på vej ud for at gøre en forskel i ældreplejen lokalt, og i København er der fokus på at styrke faste teams, velfærdsteknologi, flere og bedre aktiviteter på plejehjem og på bedre samarbejde med frivillige og civilsamfundet.
Snart kan borgerne i Sydhavnen også møde en socialrådgiver hos lægen24.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Populær ordning med socialrådgivere tilknyttet lægepraksis bliver udvidet til endnu et område i Københavns Kommune. Fra næste år skal borgere i Sydhavnen også have mulighed for at møde en socialrådgiver hos lægen. Det blev vedtaget i budgetaftalen for 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum