Verdens fattigste er én stor risikogruppe

I disse dage kan vi med glæde læse nyheder om, at der allokeres midler til at hjælpe mennesker, der lever i fattigdom eller konfliktområder i kampen mod COVID-19.I en global krise som denne er vi netop nødt til at have et særligt perspektiv for verdens fattigste og konfliktramte, som kan blive hårdest ramt af COVID-19: Verdensomspændende næstekærlighed!
Herhjemme kan vi træffe valg. Vi kan blive hjemme i vores trygge rammer og vi kan få mad hver eneste dag. Vi bliver informeret om udviklingen, og vi har myndigheder, der vejleder os i, hvad vi skal gøre. Vi har strukturer, der effektivt kan sættes i gang for at forhindre smitte og behandle de syge. Det skal vi være taknemmelige for i en tid, hvor vi også er udfordret af isolation, frygt og fremtidsscenarier. Men vi har håb.
Mange afrikanere bliver ikke advaret
Når jeg tænker på mennesker i verdens fattigste egne, er det helt andre billeder, jeg ser i min indre biograf. I flygtningelejre bor mennesker så tæt, at isolation er svær at forestille sig i praksis. For slumområder gælder det samme, foruden at hygiejnen er dårlig og adgangen til rent vand er begrænset. Smitten kan spredes lynhurtigt.
I landsbyerne i Afrika er oplysning en udfordring. Mange stater er svage og kan ikke levere den samme form for oplysning og respons, som vi kender herhjemmefra. Store dele af befolkningen er dårligt uddannet, og mange kan ikke læse. Adgang til rent vand er sparsom. Sundhedsfaciliteter udgøres af en dårligt udstyret klinik med mangel på kompetent personale og medicin.
I en landsby i Sydsudan går mine kolleger rundt med en megafon for at oplyse den helt uvidende befolkning om ganske basale forebyggelsesmetoder mod smitten. Undgå kontakt, vask hænder. Der findes ingen stat til at løfte den opgave, og det er desværre ikke et enestående eksempel. Lige nu er det netop den type indsats, der er behov for, og organisationer som min egen er afgørende aktører.
Der kommer også en tid efter COVID-19
Vi må heller ikke glemme, at der kommer en tid efter COVID-19. Hvor de mange igangværende nødhjælps- og udviklingsindsatser skal fortsætte, så vi også fortsat kan afhjælpe global fattigdom. For eksempel vil det være kritisk at sikre, at verdens børn kommer tilbage i skole efter krisen.
Verdens fattigste og konfliktramte er én stor risikogruppe, fordi de i forvejen er udsatte. De har ikke den samme modstandskraft til at imødegå smittespredning. Dårlig hygiejne, under- og fejlernæring og basale helbredsproblemer er desværre hverdagen for rigtig mange mennesker i verden. Det hverken kan eller må vi se stiltiende på.
Det er glædeligt, at regeringen med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget har allokeret midler til Corona-respons blandt verdens fattigste. Det er der brug for. Må vi nå det i tide.
Nøgleord
Kontakter
Signe Lund ChristensenKommunikationschef
Tlf:45587716sigchr@adra.dkBilleder
Information om ADRA Danmark
ADRA Danmark er en stor international udviklings- og nødhjælpsorganisation.
Vores arbejde tager udgangspunkt i et kristent menneskesyn med næstekærlighed og respekt for det enkelte menneske i centrum. Vi arbejder for, at alle mennesker har lige ret, mulighed og håb for fremtiden.
Vi er en del af det globale ADRA netværk, som hjælper mennesker med nødhjælp og langsigtede udviklingsprojekter i mere end 117 lande.
ADRA Danmark er en uafhængig organisation, der støtter mennesker i nød uanset race, køn, seksualitet, politisk eller religiøs overbevisning.
Gennem partnerskaber med lokalsamfund, organisationer og regeringer når ADRA’s verdensomspændende netværk hvert år ud til millioner af mennesker.
Følg pressemeddelelser fra ADRA Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ADRA Danmark
Kvinder skaber forandring5.6.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Når kvinder bliver hørt, skaber det ikke bare forandring for dem selv, men for hele familier og samfund. Derfor sparker ADRA Danmark nu gang i en kampagne med fokus på ’Hendes stemme’, netop som FN oplyser, at ni ud af ti kvindeorganisationer i verdens kriseramte områder er hårdt ramt af nedskæringer
For lidt fokus på landbrug i ny Afrika-strategi28.8.2024 15:21:18 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har offentliggjort sin nye Afrika-strategi, og det undrer ADRA Danmarks generalsekretær Jens Vesterager, at landbrug får så lidt plads
Skolegang fremmer psykisk sundhed18.6.2024 12:57:53 CEST | Pressemeddelelse
EU’s Humanitære Kontor har bevilliget et tocifret millionbeløb, så ADRA fortsat kan sikre adgang til grundskolen for krigsramte syriske børn
Ris-pionerer i Sydsudan19.3.2024 06:58:00 CET | Pressemeddelelse
Et ADRA-projekt i Sydsudans nordøstlige stat, Upper Nile, skulle i 2021 være med til at forebygge en fødevarekrise affødt af Corona-pandemien. En lille gruppe top-motiverede småbønder holder nu liv i en drøm om at gøre klimatilpasset landbrug til et forretningseventyr for alle småbønder i deres amt
ADRA skaber værdi for skattekronerne1.11.2023 11:50:54 CET | Pressemeddelelse
ADRA Danmarks arbejde i Karamoja, Uganda, skaber høj målbar værdi for de bistandskroner, Danida betror organisationen. Sådan lyder konklusionen i en ny uafhængig rapport
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum