Værdifulde råstoffer kan skabes af restprodukter
Med et nyt bioraffineringsanlæg i pilotstørrelse bliver det nu muligt på Teknologisk Institut at udvikle og efterprøve processer, som kan trække værdifulde råstoffer ud af biologiske restprodukter. For eksempel proteiner og sukkerstoffer fra tang, roetoppe og mask fra ølproduktion og bioaktive komponenter fra rejeskaller, som kan bruges til foder, helsekost, kosmetik og konservering af maling.
- Restressourcer fra fødevareproduktion skal ikke længere betragtes som affald, men som en kilde til yderligere værdifulde stoffer, der via bioraffinering kan trækkes ud af det biologiske materiale. Med anlægget vil vi demonstrere, hvordan man kan skabe nye råstoffer og reducere CO2 udledningen, fordi de lokale råstoffer kan erstatte importerede råvarer. Her har Danmark gode forudsætninger for at blive globalt førende indenfor bioraffinering, siger sektionsleder Anne Christine Steenkjær Hastrup, Teknologisk Institut.
I erhvervspartnerskabet SUBLEEM, støttet af Grøn Omstillingsfond, arbejdes der nu i pilotskala på at udvikle udvikles og demonstrere processer, som skal være forretningsmæssigt rentable. Formålet er at skabe en central platform for at afprøve idéer, processor og eftervise forretningsmodeller, som i fuldskala kan danne baggrund for at få etableret produktionsanlæg rundt om i landet.
Desuden arbejdes der i et nyt projekt; ShrimpCan, på at undersøge mulighederne for at trække chitin ud af rejseskaller. Værdistofferne kan benyttes som bioaktivt komponent til bl.a. foder, helsekost og kosmetik. Desuden skal man belyse, om chitin kan konservere maling og rentabelt erstatte miljø- og sundhedsskadelige konserveringsmidler mere bæredygtige.
Pilotanlægget til bioraffinering indvies torsdag d. 17. august, hvor der præsenteres konkrete cases. Desuden afholdes der en workshop, hvor virksomheder med tilgængelig biomasse eller ønsker til nye produkter kan få vejledning om bioraffinering og potentielle nye forretningsmodeller.
Nøgleord
Kontakter
Sektionsleder Anne Christine Steenkjær Hastrup, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1602, mail: acha@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny samarbejdsaftale skal fremme industriens adgang til Big Science22.11.2024 12:20:59 CET | Pressemeddelelse
Ny samarbejdsaftale mellem Teknologisk Institut og ESS i Lund skal fremme danske virksomheders muligheder for at anvende verdensførende nyt neutronforskningsanlæg til at skabe industriel innovation
Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.
Nyt partnerskab skal arbejde med løsninger til velfærds- og sundhedsudfordringer15.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut og Health Tech Hub Copenhagen samler kræfterne i nyt partnerskab. Målet er at løse store velfærds- og sundhedsudfordringer.
Kunstig intelligens kan sætte turbo på fødevareindustrien8.11.2024 15:04:26 CET | Pressemeddelelse
AI kan øge effektiviteten i fødevareindustrien, og virksomhederne bør begynde at integrere AI i deres produktion for ikke at blive overhalet af konkurrenterne, var blandt budskaberne ved fødevarekonference.
Fossile kraftværker genoplives i fremtidens grønne energisystem6.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det første af sin slags skal et kraftvarmeværk på Bornholm genbruges som central komponent i fremtidens energisystem. Her bringer Teknologisk Institut og partnere forskellige teknologier i spil for at lagre overskydende energi fra sol og vind og frigive den, når behovet opstår.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum