Ny samarbejdsaftale skal fremme industriens adgang til Big Science
Ny samarbejdsaftale mellem Teknologisk Institut og ESS i Lund skal fremme danske virksomheders muligheder for at anvende verdensførende nyt neutronforskningsanlæg til at skabe industriel innovation
Teknologisk Institut og European Spallation Source ERIC, ESS, har fredag underskrevet en samarbejdsaftale, der har til formål at styrke deres strategiske partnerskab. ESS, som er ved at blive bygget i Lund med Danmark og Sverige som værtslande, vil blive verdens mest avancerede facilitet for neutronforskning. Aftalen skal gøre det nemmere for danske virksomheder at udnytte potentialet for innovation ved at udvikle ny teknologi og analysere avancerede materialer med neutroner.
- For at danske virksomheder fuldt ud kan udnytte potentialet ved ESS, er det afgørende, at der etableres stærke forbindelser mellem danske forskningsmiljøer, erhvervslivet og ESS. Det kræver en fokuseret faglig- og sektorspecifik oversættelsesindsats at sikre, at dansk erhvervsliv skal være klar til at omsætte den avancerede neutronforskning til konkrete innovationer og produkter, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.
Verdens mest kraftfulde
ESS vil fungere som et gigantisk mikroskop, der giver forskere mulighed for at undersøge materialer på atomart niveau ved hjælp af neutroner. Dette kan anvendes inden for en bred vifte af forskningsområder. Muligheder strækker sig over mange forskningsfelter, herunder materialevidenskab, energi, klima, sundhed, ingeniørvidenskab og miljøteknologi.
- At etablere og opretholde robuste samarbejder samt udnytte synergier med nøgleinteressenter på tværs af vores medlemsstater er afgørende for succesen og bæredygtigheden af en international organisation som ESS. Vi er derfor meget glade for at formalisere og styrke dette vigtige partnerskab med Teknologisk Institut, siger Helmut Schober, generaldirektør for ESS.
Innovation, industriel vækst og samfundsmæssige fremskridt
Samarbejdsaftalen blev underskrevet i forbindelse med konferencen "Big Science i det 21. århundrede" på Nationalmuseet fredag. Her samledes industrien, politiske beslutningstagere og repræsentanter fra universiteter og store europæiske Big Science forskningsinfrastrukturer som ESS og CERN. Emnet var netop at diskutere, hvordan Big Science kan drive innovation, industriel vækst og samfundsmæssige fremskridt.
ESS i Lund forventes at få stor betydning for erhvervslivets udvikling og innovation: Danske virksomheder kan potentielt drage nytte af facilitetens muligheder inden for udvikling af nye materialer, herunder nanomaterialer, forskning i energiteknologier som brændselsceller, batterier og solenergi, undersøgelse af biologiske materialer til medicinske formål og forbedring af industrielle processer og miljøteknologier
Fremme teknologioverførsel
Samarbejdet mellem Teknologisk Institut og ESS vil især koncentrere sig om at tiltrække EU-finansiering til fælles projekter, der anvender neutronspredning til at løse industrielle udfordringer. Teknologisk Institut og ESS vil også arbejde på at integrere ESS i danske og internationale innovationsøkosystemer og gøre neutroneksperimenter mere tilgængelige for industrien.
Aftalen indeholder planer om at organisere industrielle interessegrupper, udvikle industrielle protokoller og standarder samt fremme teknologioverførsel. Derudover vil parterne samarbejde om uddannelsesprogrammer for at tiltrække tekniske studerende til ESS.
Konferencen "Big Science i det 21. århundrede" er støttet af Carlsbergfondet og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Centerchef Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2494, mail: nzg@teknologisk.dk
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.
Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem19.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet
Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning16.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum