Kunstig intelligens kan sætte turbo på fødevareindustrien
AI kan øge effektiviteten i fødevareindustrien, og virksomhederne bør begynde at integrere AI i deres produktion for ikke at blive overhalet af konkurrenterne, var blandt budskaberne ved fødevarekonference.
Danske fødevarevirksomheder risikerer at halte bagud i brugen af kunstig intelligens, hvis ikke de tager de første skridt allerede nu. Det blev præciseret onsdag på Teknologisk Instituts konference AI og digitalisering i fødevareindustrien. Her samledes eksperter og aktører fra branchen og stillede skarpt på netop nye veje og muligheder for AI og digitalisering i fødevareindustrien.
- AI er en af de løftestænger, der skal gøre vores industri mere effektiv, og som man ikke skal sakke bagud med. Feltet rykker hurtigt, og hvis man vil undgå at blive overhalet, skal man sørge for at være blandt de virksomheder, der er i gang med at integrere AI i deres forretning og processer, sagde forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut
Deltagerne fik ved konferencen præsenteret konkrete cases, værdifulde muligheder og gode råd om effektiv udnyttelse og optimering af AI for fødevareindustrien.
Strategisk afklaring
Hvordan man kommer klogt og godt fra start i praksis, har Teknologisk Instituts specialist i digital transformation, seniorkonsulent Cathrine Lippert flere anbefalinger til:
- Det gælder om at identificere, hvordan AI bedst bruges til at understøtte forretningen. Indledende strategisk afklaring er afgørende for at sikre, at man ikke bare poster tid og ressourcer i et stykke teknologi, udelukkende fordi det findes og umiddelbart virker vigtigt, er rådene fra Cathrine Lippert.
Hun præciserede, at AI kræver gode data, fordi AI-systemer kun er så gode som de data, de trænes på. Man skal derfor sikre, at man har både systemer og processer på plads til at indsamle, lagre og analysere relevante data.
- AI bliver centralt i virksomhedens udvikling og drift, og det er derfor afgørende at implementere robuste sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte sine systemer mod hacking, misbrug og forkert brug - og tilsvarende vigtigt at overveje de etiske implikationer af AI-anvendelse, tilføjer hun.
Marginalerne er små
Deltagerne fik desuden indblik i anvendelsen af modeller og AI til optimering af biologiske processer i fødevareindustrien fra Morten Arendt Rasmussen, som er professor i datascience inden for fødevarer ved KU Food. Han viste blandt andet, hvordan AI-modeller kan trænes til fx at udvikle plantebaseret ost ved at sammenligne med relevante parametre i sammensætningen af traditionel ost.
- Får man ikke styr på sine variationer, taber man i konkurrencen. Marginalerne i fødevaresektoren er så små, at for at fastholde konkurrenceniveauet er det fuldstændig kritisk, at Danmarks fødevarevirksomheder formår at udnytte data og digitalisering bl.a. via kunstig intelligens eller machine learning til at optimere deres udviklingsprocesser, sagde Morten Arendt Rasmussen.
Konferencen er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen samt Svineafgiftsfonden og blev afholdt af Teknologisk Institut i samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark og IDA Levnedsmiddelselskabet.
Nøgleord
Kontakter
Forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2663, mail: lhin@teknologisk.dk
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Fossile kraftværker genoplives i fremtidens grønne energisystem6.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det første af sin slags skal et kraftvarmeværk på Bornholm genbruges som central komponent i fremtidens energisystem. Her bringer Teknologisk Institut og partnere forskellige teknologier i spil for at lagre overskydende energi fra sol og vind og frigive den, når behovet opstår.
50 år gamle betonelementer får nyt liv i Gellerup30.10.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Genbrugte betonelementer fra Gellerupparken er for første gang i Danmark ved at blive genbrugt i nyt boligbyggeri. Derved mindskes byggeriets miljøaftryk.
Data-drevet diagnostik skal optimere energieffektiviteten i fjernvarmeanlæg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt projekt skal automatisk finde fejl i fjernvarmeinstallationer. Resultatet bliver en mere energieffektiv fjernvarme, som vil kunne mærkes på varmeregningen og CO2-regnskabet.
AI og robotter skal forlænge produkters levetid8.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens, AI, og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet.
International pris for bedre energieffektivitet i industrien lander hos Teknologisk Institut4.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den mangeårige indsats for at udvikle internationale standarder, der fremmer energieffektive løsninger i industrien, blev belønnet for nylig til IEC Awards. Her var specialist fra Teknologisk Institut var blandt vinderne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum