Ingeniørforeningen, IDA

Universitetsansatte vil ikke udflyttes

Del

De ansatte på universiteterne har ingen intentioner om at flytte med, hvis deres arbejdsplads rykkes ud fra de større byer

Kun syv procent af de ansatte på universiteterne i de større byer vil flytte med, hvis deres arbejdsplads flyttes ud. Det viser en rundspørge blandt 759 universitetsansatte medlemmer af Ingeniørforeningen, IDA.

Som alternativ til at flytte med, vil de universitetsansatte enten gå på pension, starte som selvstændige, finde et andet job i universitetsverdenen eller søge mod et arbejde i den private sektor, og det skaber dybe panderynker hos formanden for IDA, Thomas Damkjær Petersen.

”Det viser, at aftalen om udflytning ikke er gennemtænkt. Aftalen er strikket forkert sammen med et element af tvang, og adskillige mellemregninger er tydeligvis udeladt. I sidste ende kan det få fatale konsekvenser for kvaliteten på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, og dermed vores hjemlige vækst og velstand,” siger han.

Der er allerede i dag et glohedt arbejdsmarked for højtuddannede med indsigt i teknologi, it og naturvidenskab, og derfor er det ifølge Thomas Damkjær Petersen et højrisikabelt politisk spil, når universiteterne bliver pålagt at udflytte eller reducere deres optag med 10 procent.

”Hvis de ansatte føler sig hensat til brikker, der enten bliver flyttet rundt på et Danmarkskort eller helt bliver slået hjem, risikerer vi, at dygtige universitetsansatte siger stop. Det kan afhjælpe efterspørgslen fra private sektor en smule – men kun på meget kort sigt. På den lange bane vil det svække vores uddannelsessystem og give massive samfundsmæssige udfordringer. Hvis kvaliteten af vores uddannelser falder, kan det blive svært at indfri store politiske ambitioner som øget digitalisering og den grønne omstilling,” siger han.

IDAs formand mener, at uddannelserne på STEM-området (Science, Technology, Engineering & Mathematics) helt burde være fritaget for eventuelle reduktioner i optaget, og politikerne i stedet burde etablere nye STEM-uddannelser uden for de større danske byer.

”Når der er en dokumenteret mangel på arbejdskraft på STEM-området, så langt øjet rækker, giver det ikke mening at lave store udflytningsplaner, der i bedste fald ender som et nulsumsspil, og i værste fald vil medføre færre studerende på området. Derfor er det afgørende, at regeringen og aftalepartierne viser lydhørhed over for de uhensigtsmæssige konsekvenser af aftalen, og at de åbner op for at justere og finde holdbare løsninger,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Hvad vil du gøre, hvis dit job flytter til en anden by?

 

DTU

Københavns Universitet

Syddansk Universitet

Aarhus Universitet

Aalborg Universitet

Alle

Jeg vil flytte med

8 %

4 %

12 %

11 %

5 %

7 %

Jeg vil prøve at finde et andet job i universitetsverdenen

16 %

21 %

3 %

10 %

11 %

14 %

Jeg vil prøve at finde et andet job i den private sektor

41 %

36 %

37 %

31 %

38 %

37 %

Jeg vil starte som selvstændig

3 %

1 %

3 %

3 %

0 %

2 %

Jeg vil gå på pension

9 %

5 %

5 %

5 %

10 %

8 %

Andet

5 %

7 %

12 %

14 %

7 %

8 %

Ved ikke

18 %

26 %

28 %

26 %

29 %

24%

I alt

100 %

100 %

100 %

100 %

100%

100%

Kilde: 759 IDA-medlemmer ansat på universiteterne har svaret på undersøgelsen.

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

Billeder

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum