Astma-Allergi Danmark

Unge skal lære at huske handsken

Del

Elever på erhvervsuddannelserne må ofte droppe uddannelsen på grund af allergi eller håndeksem. Nu vil Astma-Allergi Danmark hjælpe dem med at huske handsken, så hænderne holder hele arbejdslivet.

Når valget er truffet, og studiet er startet, forbliver karrieren som bager, frisør eller maler for mange unge ofte ved drømmen.

For hænderne er deres primære arbejdsredskab. Og netop fordi hænderne er redskabet, og de konstant udsættes for allergifremkaldende eller hudirriterende stoffer som parfume, støv, kemikalier og vand, er de i risiko for at udvikle arbejdsbetinget håndeksem – et rødt og kløede udslæt, der påvirker både dagligdag og arbejdsliv i en sådan grad, at de ikke kan udføre det.

Nogle dropper derfor ud, mens andre skifter studieretning.

– Håndeksem har store konsekvenser for ens arbejdsliv, og hvis først man har det, kan man være tvunget til at skifte erhverv. Men problemet kan reduceres, hvis der gøres en forebyggende indsats. Derfor er det vigtigt, at vi allerede på uddannelsernes grundforløb får gjort eleverne opmærksomme på, at de skal passe på sig selv og fortæller dem, hvordan de gør det, siger Betina Hjorth, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Vigtigt med gode vaner

Hvert år anmeldes 3000 tilfælde af arbejdsbetinget eksem til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Problemet er langsomt stigende, og derfor er en forebyggende indsats på erhvervsuddannelserne ifølge patientorganisationen Astma-Allergi Danmark utrolig vigtig. 

Astma-Allergi Danmark har derfor udviklet Handskekufferten, som er et undervisningsforløb til erhvervsskolerne. Eleverne lærer herigennem, hvordan man vasker, desinficerer og smører hænderne samtidig med, at de bliver klogere på hudens opbygning, symptomer og årsager til eksemet.

Målet med materialet er, at eleverne ved, hvordan de forebygger at få problemer med håndeksem og kontaktallergi i løbet af uddannelsen, og når de senere kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at eleverne får indbygget gode vaner i forhold til forebyggelse af håndeksem, og at de har kendskab til forskellige typer beskyttelseshandsker.

Handskekufferten skal også være med til at gøre eleverne bevidste om, at der skal være relevante værnemidler til rådighed på arbejdspladsen, og at ansvaret for at benytte værnemidlerne også ligger hos eleverne selv.

Handskekufferten fra Astma-Allergi Danmark kommer ud til elever på 35 erhvervsskoler i hele landet.

Case til citat:

Daniel Mortensen Jensen, 23 år, i gang med en frisøruddannelse på NEXT. (Henvendelse til Astma-Allergi Danmark for flere kontaktoplysninger).

- Jeg arbejder meget med vand, sæbe og farvestoffer, så det er vigtigt for mig at bruge mine hænder rigtigt. Det er supernederen at få gigt, men den kan man ikke forberede sig på. Det kan man med allergi og eksem.
Så jeg bruger handsker til alt, der har med vand eller farve at gøre, siger Daniel Mortensen Jensen.

Selvom der undervises i brugen af handsker på studiet, er det ifølge Daniel Mortensen Jensen dog ikke altid, at alle husker dem.

- Nogle saloner går desværre ikke så meget op i at bruge handsker, og det er ærgerligt, synes jeg. På studiet ser jeg det også. Men når man vasker hår op til otte gange om dagen og ikke vil have eksem, er det bedst at huske dem, siger han.

Nøgleord

Kontakter

Betina Hjorth, rådgivningschef, Astma-Allergi Danmark
Mail: bh@astma-allergi.dk
Tlf.: 43 22 16 82

Billeder

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/

Om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for at alle, der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem, får en bedre hverdag.

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum