Varm påske kickstarter pollenplage med rekordtal

Del

Til stor gene for de flere hundredtusinde danskere med allergi over for birkepollen betød påskens varme vejr, at luften blev fyldt med denne type pollen – faktisk var pollentallet for birk det højeste nogensinde målt i marts.

Høje temperaturer hen over påsken betød af en af de helt store pollenplager, birken, lørdag meldte sin ankomst – hele 10 dage tidligere end gennemsnitligt og med højere marts-tal end nogensinde målt før:

– Midt i sidste uge havde pollentallet ikke været over 1 for birk, men så steg det til over 100 i weekenden – hvilket er helt oppe i det røde felt for birkepollen. Så højt et pollental for birk har vi aldrig før målt i marts, siger biolog hos Astma-Allergi Danmarks pollentælling, Sidsel Damsbo Andersen.

Hun peger på den store temperaturstigning hen over påsken, hvor temperaturen søndag var oppe på 13 grader i København, som årsagen. Vejret mandag og tirsdag har dog givet et kortvarigt helle for personer med allergi over for birkepollen, fortsætter hun:

– Regnen har formentlig vasket mange af pollenkornene ud af luften, og dermed sænket den overordnede mængde af pollen. Men får vi det forventede ophold i regnen onsdag, kan tallet dog blive rigtig højt igen, siger Sidsel Damsbo Andersen. 

Alt i alt giver både den usædvanlige sæsonstart for birk og de ligeledes høje tal for el og hassel endnu større anledning til at følge med i de daglige pollenmålinger, lyder opfordringen fra biologen:

– Vi ser normalt en toårs-trend for træerne: et år med høj pollenmængde efterfølges af et år med lav mængde. Sådan har det dog ikke været med de første træpollen i år, og det tyder på, at vi går en uforudsigelig sæson i møde – i hvert fald for birken.

Find dagens pollental for birk, græs, el osv. samt en femdøgns-pollenprognose i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental.

Hent appen Dagens Pollental her

Din høfeber kan også være astma

Har du symptomer på pollenallergi, også kaldet for høfeber, er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte udredning for de symptomer, du oplever, så du kan blive behandlet effektivt.

Symptomerne er typisk løbende næse, træthed og røde øjne. Men har du også hoste og vejrtrækningsbesvær, er der en vis sandsynlighed for, at du samtidig med høfeberen også er plaget af ubehandlet astma

Cirka 30 procent af alle med høfeber har astma, og hele 70 procent af alle med astma har også høfeber, og de to sygdomme er altså tæt forbundet. Nogle læger mener endda, at ligheden mellem de to er så stor, at de er udtryk for den samme underliggende sygdom. Men behandlingen er ikke nødvendigvis den samme.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med symptomer som hoste og vejrtrækningsbesvær, som kan indikere, at du har astma.

Læs mere her: Høfeber eller astma – få styr på symptomerne - Astma-Allergi Danmark

Få hjælp af vores rådgivning og på Pollenportalen

Hvis du har spørgsmål om pollensæsonen eller dine symptomer, kan du altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Ring 43 43 42 99 alle hverdage.

Hvis du har brug for gode råd, kan du også besøge Pollenportalen, Astma-Allergi Danmarks online-guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen her

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening. Bliv medlem i dag.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt:
Andreas Westergaard, kommunikationschef, tlf.: 53 59 32 80

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for, at alle der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag.

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye