Astma-Allergi Danmark

Kæmpepollen maler din bil gul og kan give høfebersymptomer

Del
Pollen fra fyr og gran fyger gennem luften for tiden – og lægger sig som et gult tæppe på udendørs overflader. Sammen med pollen fra egetræer kan disse træpollen være medvirkende til, at dine høfebersymptomer stikker af, selvom pollentallene er lave.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Du har måske bemærket en masse gult støv på din cykelsadel eller i bilens forrude her til morgen. Hvad kan det dog være?

Svaret er pollen. Kæmpepollen, forklarer Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark:

– Den seneste uges tid har vores pollenfælder været fyldt med pollen fra fyr og gran, siger hun og uddyber:

– Da disse typer pollen er større end andre typer pollen, blandt andet fordi de er udstyret med to luftsække, som forbedrer deres svæveevne, kan man tydeligt se dem på biler, cykler, havemøbler, i vandpytter og på havoverfladen.

Følg alle 23 pollentyper, som Astma-Allergi Danmark tæller og registrerer, via ugeskemaer og interaktive grafer her.

Kan forværre høfebersymptomer

Synes du ikke, at pollentallene stemmer overens med dine høfebersymptomer, kan den store mængde pollen fra fyr og gran også have en finger med i spillet, forklarer Mathilde Kloster:

– De er ikke allergene, hvilket betyder, at de ikke er kendt for at give allergiske reaktioner, som birkepollen for eksempel gør. Men fordi de kommer i så store koncentrationer, kan de være til gene for allerede irriterede slimhinder.

En anden del af forklaringen, hvis du nyser, har tilstoppet næse eller rindende øjne, kan være den store mængde egepollen, som Mathilde Kloster og kollegerne i Astma-Allergi Danmarks pollentælling registrerer for tiden:

– Egepollen krydsreagerer med birkepollen, og derfor kan folk med allergi over for birkepollen være generet af symptomer, til trods for at birken er på retur, og tallene er lave, siger hun.

Læs mere om, hvordan forskellige pollentyper krydsreagerer med hinanden her.

Få de bedste tips til at klare dig gennem pollensæsonen

Symptomer på pollenallergi eller høfeber, som det også kaldes, viser sig som kløende øjne, rindende eller stoppet næse, hyppige nys, ligesom mange også får problemer med vejrtrækningen, hvilket kan skyldes astma.

De fleste kan heldigvis blive fri for symptomer, hvis de tager deres forholdsregler og følger den rette behandling.

Har du brug for rådgivning? Kontakt Rådgivningen under Astma-Allergi Danmark på tlf. 43 43 42 99, mandag til fredag 9-12 samt onsdag 16-18

Har du pollenallergi, kan du:

• Hente Dagens Pollental gratis i App Store eller på Google Play

• Modtage en daglig pollenmail med pollental og nyheder: https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollenmail

Astma-Allergi Danmark har også lanceret det digitale hjælpemiddel ’Pollenportalen’. Hvor du kan finde gode råd til at klare dig gennem arbejdsdagen, lave havearbejde, være fysisk aktiv, tage på festival og meget andet, selvom du er plaget af allergi. 

Find hjælp på Pollenportalen: https://www.astma-allergi.dk/pollenportalen

Er du nysgerrig på at se, hvordan vi finder Dagens Pollental? Blev klogere her: https://vimeo.com/552421623

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt:
Andreas Westergaard, kommunikationschef, tlf.: 53 59 32 80

Billeder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Download

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for, at alle der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag.

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

’Der er noget i luften’ - ny alliance kræver renere luft i hele Danmark16.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Luftforureningen i Danmark er for høj. Det viser både ny rapport, sundhedsvidenskabelige studier og sundhedsøkonomiske beregninger. Luftforurening bidrager hvert år til, at tusindvis af danskere dør for tidligt eller får en kronisk sygdom. Luftforurening koster desuden det danske samfund 95 milliarder kroner årligt til sundhedsomkostninger og for tidlige dødsfald. Nyt borgerforslag fra borgere, forskere samt grønne og sundhedsfremmende organisationer vil have luftforureningen under WHO’s luftkvalitetskriterier inden 2030.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye