Undgå sygdom i køkkenhaven: Brug aldrig spisekartofler som læggekartofler
Få ting trumfer smagen af en kogt ny-opgravet kartoffel fra egen køkkenhave med smør og friske krydderurter. Derfor udnytter mange haveejere det spirende forår til at lægge kartofler. Og her er der især én ting, man skal være opmærksom på.
- Undgå for alt i verden at bruge spirede spisekartofler fra køleskabet, og køb i stedet sunde certificerede læggekartofler. Forskellen mellem læggekartofler og spisekartofler er nemlig, at spisekartofler ikke er underlagt de plantesundhedskrav, som læggekartofler er, og man risikerer derfor at få slæbt sygdomme og skadedyr ind i haven Og de kan være rigtig svære at slippe af med igen, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.
Et af de mere alvorlige skadedyr er den såkaldte kartoffelcystenematode, der er en yderst skadelig rundorm, der er så lille at den ikke kan ses med det blotte øje. Rundormen udvikler æg i cyster, der kan indeholde op til 600 rundorme. Cysterne og ormene kan overleve i jorden i op til 20 år. Når cysterne klækkes, vil rundormen søge næring ved kartoffelplantens rødder og ødelægge planten og udbyttet.
Læggekartofler bliver grundigt kontrolleret
På en certificeret læggekartoffels rejse fra jord til private køkkenhaver er der ikke bare én men flere kontroller undervejs. Kartoflen er verdens mest regulerede plante, fordi der er så mange sygdomme knyttet til den. Ingen af dem er direkte farlige for mennesker. Landbrugsstyrelsen er med i alle relevante faser, når der skal produceres læggekartofler i Danmark.
- Allerede inden kartoflerne bliver lagt i jorden hos læggekartoffelavleren, har vi taget jordprøver af marken for at sikre os, at der ikke er rundorme i jorden. Senere kommer vi på besøg for at kontrollere sorten og se efter symptomer på virus og skadegørere, der kan angribe læggekartoflerne, før vi til sidst godkender dem som certificerede læggekartofler, siger Kristine Riskær.
Man kan derfor være helt tryg, når man køber certificerede læggekartofler. Det skal understreges, at de plantesygdomme og skadedyr, som certificerede læggekartofler er kontrolleret for, ikke er farlige for mennesker.
Yderligere oplysninger:
Hvis du er journalist, kan du kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
Er det fremtidens superfood?: ”Søl kan noget helt andet rent smagsmæssigt”31.1.2024 09:57:35 CET | Pressemeddelelse
Dansk tangproduktion styrkes endnu engang, efter GUDP i fjor gav tilsagn om 4 mio. kr. til udvikling og opskalering af kommerciel sølproduktion. Det vil gøre en dyr delikatesse til allemandseje og samtidig bidrage til at fjerne næringsstoffer fra danske kyster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum