Undgå metalsplinter i babyøjne – tjek ophænget på sansegyngen
Selvom problemet er kendt, så er der desværre stadig tilfælde, hvor børn får metalsplinter i øjnene fra ophæng på babygynger. Flere end 40 børn er blevet opereret, og hvert år kommer nye tilfælde til.
- Det er potentielt en synstruende tilstand. Så det er en alvorlig ting – og det gør ondt. Det gør rigtig, rigtig ondt på børnene, og man kan være længe om at finde ud af, hvorfor de ikke trives, forklarer børneøjenlæge Regitze Bangsgaard fra Rigshospitalet. Hun har opereret en række af de ramte babyer.
En af dem er Gry fra Buresø. Hun skulle igennem et langt forløb for at finde ud af, hvad der var galt, fortæller hendes mor Katja Franch Toftdahl Olesen.
- Hele hendes udvikling gik i stå. Hun sov ikke om natten, holdt hovedet skævt og lukkede det ene øje halvt. Hun var til undersøgelser og på hospitalet i et halvt år, og de havde mistanke om en hjernesvulst.
Trods de mange operationer, så kan der ikke sættes lighedstegn mellem brugen af babygynger og metalsplinter i øjnene. Men historikken viser en tydelig sammenhæng.
- Ophænget er problemet, ikke selve gyngen. For når metal gnider mod metal, så bliver det varmt og kan, afhængig af belægning, afgive metalsplinter. Derfor er babyer mere udsat, fordi de ligger på ryggen i sansegynger, slyngevugger, fuglereder og andre babygynger, hvor ophænget er centreret lige over deres øjne, forklarer vicedirektør og fungerende produktchef i Sikkerhedsstyrelsen, Christian Thorhauge.
Landets øjenlæger blev opmærksomme på problemet allerede i 2012, hvorefter de begyndte at registrere det systematisk. Men trods flere tiltag, så kommer der stadig nye tilfælde hvert år.
- Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på det – og sikrer sig, at det ikke kan ske, siger børneøjenlæge Regitze Bangsgaard.
Det bedste er at følge de fem råd på www.sik.dk/metalsplinter, hvor du også kan se video med børneøjenlægen, der forklarer hvorfor og hvordan det sker. Du kan også møde to familier, der fortæller om deres oplevelser og meget forskellige hospitalsforløb.
Samtidig sætter Sikkerhedsstyrelsen fokus på problemet i en kampagne målrettet forbruger, branche og sundhedspersonale. Blandt andet på Facebook og ved at udveksle erfaringer og risici med andre kontrolmyndigheder i EU. På den baggrund vurderer Sikkerhedsstyrelsen, om der skal sættes gang i en ren dansk eller en fælles, europæisk indsats.
- Som opfølgning på kampagnen ser vi samtidig på, hvordan vi, i samarbejde med branchen og forhandlerne, kan forbedre de sikkerhedsanvisninger der følger med produktet. For én metalsplint i et babyøje er én for meget, slutter vicedirektør Christian Thorhauge fra Sikkerhedsstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon 22 38 44 51.
Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer salg af alkohol, tobak og nikotin på sidste skoledag12.5.2025 09:25:12 CEST | Pressemeddelelse
Størstedelen af de danske folkeskoler har sidste skoledag fredag den 16. maj, og dermed er der tradition for fest på torve og i parker. Men aldersgrænserne for salg af alkohol, tobak og nikotin gælder også på en festdag, og landet over vil tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen sammen med unge kontrolkøbere holde øje med, at butikkerne overholder aldersgrænserne.
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum