Undgå hovedbrud og tomme lommer – Sådan tackler du den nye huseftersynsordning
1. oktober trådte den nye huseftersynsordning i kraft og boligkøberne får nu stukket en ny tilstandsrapport og elinstallationsrapport i hånden af ejendomsmægler. Kommende boligkøbere står i en anderledes situation med risiko for både hovedbrud og tomme lommer.

Som boligkøber kan det være rigeligt svært at få overblik over de 200 sider, der indgår i en standard bolighandel. Med den nye huseftersynsordning er det blevet sværere at være boligkøber og sikre sig en tryg bolighandel uden overraskelser. I den nye ordning erstattes de tidligere mærkninger K0-K3 af en farvemærkning. Om skaden bliver grå, gul eller rød bestemmes ikke ud fra omfanget af skaden, men udelukkende ud fra hvor hurtigt bygningsdelen forventes at svigte.
Pas på den nye gule kategori – den rummer det hele, også skjulte følgeskader
Med den nye huseftersynsordning dækker gule markeringer over skader, som svarer til K2’ere i den gamle ordning. Det ændrede er, at gule skader også kan medføre skader på andre bygningsdele – noget som før var forbeholdt K3’ere. Samtidig vil en del af de tidligere K2’ere nu blive røde. Ikke fordi de medfører skade på andre bygningsdele, men fordi bygningsdelen forventes at svigte indenfor to år.
’’Når den nye gule markering indeholder skader med alt fra to til ti års forventet levetid samt skader, som muligvis kan give følgeskader på andre bygningsdele, bliver det svært – især for førstegangskøbere – at gennemskue rapporten og omfanget af skaderne’’, forklarer Peter Boe Christensen, advokat og næstformand for Danske BOLIGadvokater. Den øgede fokus på forventet restlevetid giver anledning til bekymring hos foreningen.
Boligkøberne vil opleve markant ringere forsikringsdækning
Danske BOLIGadvokater forudser, at der vil komme markant flere røde markeringer end der var K3’ere. Røde skader medfører ikke nødvendigvis skade på andre bygningsdele, ligesom man kender det fra en K3. Den røde markering handler udelukkende om tidsperspektivet. I praksis bliver det svært for de bygningssagkyndige at vurdere, om en bygningsdel svigter indenfor eksempelvis halvandet eller tre år. Er den bygningssagkyndige i tvivl, vil mange vælge den røde markering for at være på den sikre side.
Som boligkøber er det vigtigt at vide, at røde markeringer også dækker over mangler, der allerede har medført skade på andre bygningsdele. Det gør det svært for køber at opnå forsikringsdækning, såfremt man opdager skjulte følgeskader. ’’Ejerskifteforsikringen dækker ikke forhold, der er nævnt i rapporterne. Skulle køberen derfor være så uheldig at opdage en skjult følgeskade efter overtagelsen, er det ikke dækket af ejerskifteforsikringen, fordi de nye rapporter tager højde for, at følgeskaden allerede kan være sket før overtagelsen’’, forklarer Peter Boe Christensen og fortsætter: ’’Man kan sætte flere spørgsmålstegn ved dækningen af en ejerskifteforsikring end tidligere, når en bygningsdel er beskrevet som havende en skade’’.
Standardiserede skadesbeskrivelser og opmærksomhedspunkter skaber støj
I et forsøg på at skabe ensartethed har Sikkerhedsstyrelsen valgt at indføre en række standardbeskrivelser, som den bygningssagkyndige som udgangspunkt skal bruge. Den nye ordning indeholder også en række standardiserede opmærksomhedspunkter, som laves ud fra materialeoversigten i den pågældende bolig. Eksempelvis vil en bolig med kælder have et punkt om, at der typisk er problemer med fugt i hustyper med kælder.
Danske BOLIGadvokaters næstformand Peter Boe Christensen kan godt se idéen i at give forbrugeren en række opmærksomhedspunkter, men han hæfter sig ved, at det også kan gøre det sværere for boligkøberne at få et retvisende billede af boligens stand. ’’Boligkøberen skal selvfølgelig have rådgivning om, hvad der typisk kan være galt. Men der er ikke meget idé i at opstille en række punkter, som muligvis ikke er relevante alligevel’’, siger han og fortsætter: ’’Samtidig forbliver det uvist, hvem der er ansvarlig for at tjekke, om opmærksomhedspunkterne rent faktisk findes i den pågældende bolig og endnu vigtigere – hvem der er ansvarlig og skal betale regningen, hvis de standardiserede skadesbeskrivelser ikke holder vand’’.
Flere vil få behov for professionel rådgivning
For kommende boligkøbere bliver det vigtigere end nogensinde før at nærstudere tilstands- og elinstallationsrapporten og danne sig et overblik over, hvad markeringerne reelt dækker over og hvad det vil koste at udbedre.
’’Det her er teknisk stof, som kan give de fleste mennesker hovedbrud – og tomme lommer, hvis man overser en vigtig detalje. Det betyder, at mange flere vil få behov for faglig kompetent boligrådgivning, inden de kan investere i en bolig. Hos Danske BOLIGadvokater har vi sat os godt ind i den nye ordning, så vi er klar til at yde den rådgivning’’, afslutter Peter Boe Christensen.
FAKTABOX:
Tjekpunkter til boligkøb med den nye huseftersynsordning
- NÆRSTUDER DE NYE RAPPORTER
Det kan være fristende at underskrive købsaftalen nu og her, når drømmehuset står og venter. Men husk at slå koldt vand i blodet og undersøg boligens tilstandsrapport og elinstallationsrapport grundigt. Man skal især være opmærksom på røde og gule skader samt ikonerne på elinstallationsrapporten. - TJEK DIN FORSIKRINGSDÆKNING
Et af de helt store spørgsmål ved den nye huseftersynsordning er, hvordan boligkøbere fremover vil være dækket af en ejerskifteforsikring. Har du modtaget tilbud på en ejerskifteforsikring, bør du kontakte forsikringsselskabet og sikre dig, at du er tilfreds med dækningen. - SØG UAFHÆNGIG RÅDGIVNING
Søg rådgivning hos en certificeret boligadvokat eller en byggesagkyndig, hvis du er i tvivl om boligens stand. Du bør altid vælge en rådgiver, der er 100% uafhængig af fx banker og forsikringsselskaber. Det er din sikkerhed for, at rådgiveren udelukkende tager udgangspunkt i, hvad der tjener dig bedst. - HUSK ADVOKATFORBEHOLDET
Husk at få tilføjet et advokatforbehold i købsaftalen. Får du tilføjet et advokatforbehold i købsaftalen, får du 3-5 ekstra dages betænkningstid og du er som køber sikret en gratis mulighed for at fortryde købet, selvom begge parter har skrevet under på købsaftalen.
Nøgleord
Kontakter
Peter Boe ChristensenNæstformand
Advokat og næstformand for Danske BOLIGadvokater
Billeder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 140 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Flexboliger – et billigere alternativ til sommerhus21.1.2021 08:00:44 CET | Pressemeddelelse
I takt med at corona-virus er blevet en fast del af hverdagen, er der lange udsigter til ferie i udlandet. Mange søger i stedet mod danske feriesteder og køber sommerhuse og fritidsboliger. Danske BOLIGadvokater forventer, at tendensen fortsætter, men oplever også en stigende interesse for flexboliger.
Boligkøb på tvangsauktion – det skal man være opmærksom på11.1.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er stor forskel på at købe på tvangsauktion og i fri handel. Uanset om det er første gang eller man har prøvet at købe på tvangsauktion før, er det vigtigt at forberede sig grundigt.
Husbåde: Flyt på vandet og slip for ejendomsskatten28.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uspoleret havudsigt og ro fra bylivets larm og travlhed? Er valget faldet på en husbåd, skal man være opmærksom på en række forhold, der adskiller sig fra køb af en bolig på land.
Fejl og mangler i din nye bolig – hvad gør du?16.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fejl og mangler er en betegnelse, der dækker over forhold eller egenskaber, som gør en bolig mindre værd end det, man som køber er blevet oplyst. Typiske eksempler er f.eks. ulovlige elinstallationer, sætningsskader eller skimmelsvamp. Er man blevet oplyst om forholdene af sælger eller står forholdene nævnt i f.eks. tilstandsrapporten, tæller det ikke som en mangel. Manglerne skal ligeledes ligge udover, hvad man med rimelighed kan forvente af boligens alder og stand. ’’Et boligkøb er for de fleste en kæmpe investering. Derfor er det afgørende, at man som køber har fuldt kendskab til eventuelle skavanker ved boligen, inden man underskriver købsaftalen. Hvis der dukker betydelige fejl og mangler op efter overtagelsen, kan det koste dyrt og sætte store begrænsninger for købers brug af boligen’’, forklarer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater. Flere former for mangler Er der tale om bagateller eller såkaldte ’’småmangler’’, skal man som køber selv udbedre manglen.
Har du råd til at fortryde?7.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hos Danske BOLIGadvokater oplever man stor efterspørgsel på viden omkring fortrydelsesret ved bolighandler. Og det er ikke så mærkeligt, når et boligkøb er en betragtelig investering, som vi kaster os ud i 3-4 gange i livet.
Vi skal lære af Danske Banks skandaløse Home-sag og værne om borgernes retssikkerhed25.11.2020 10:32:02 CET | Pressemeddelelse
Uetisk og ja, ærligt talt grov økonomisk udnyttelse af mennesker i en kritisk og sårbar situation. Det var mine tanker, da jeg så artiklerne om, at Danske Bank i en årrække havde udnyttet sit ejerskab af ejendomsmæglerkæden Home til at tage overpriser for at sælge en række boliger. At det gik ud over kunder, der i forvejen var økonomisk presseede og på randen af ruin, gjorde det absolut ikke bedre. Danske Bank så sikkert en mulighed for at gøre sin egen økonomiske kage større ved at udnytte, at man jo ejede Home. Heldigvis blev det opdaget. For at undgå den slags lyssky interessekonflikter i fremtiden, er det nødvendigt, at der er vandtætte skodder mellem brancherne. Hvis det står til os, må hverken bankmanden, revisoren, ejendomsmægleren, forsikringssælgeren eller advokaten kunne drage økonomisk fordel af at sende kunden i en bestemt retning. For de skodder udgør et værn mod de uetiske vennetjenester, der udelukkende skader forbrugeren. I dag er det kun advokater, der er underlagt den
Stigende interesse i kolonihavehuse – hvad bør man vide som køber?23.11.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kribler det i fingrene, når du tænker på staudebede, urtehave og dit eget lille grønne frimærke midt i den danske natur? Hos Danske BOLIGadvokater oplever man en stigende interesse for køb af sommer- og kolonihavehuse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum