De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Tillykke! Du får snart nøglerne til din splinternye bolig. Det har uden tvivl været en lang proces fra, da du sad med salgsmaterialet i hænderne og forestillede dig dit nye hjem, men nu er du her. At købe en bolig er en stor beslutning, og ikke mindst at købe en bolig, der endnu ikke fandtes, da du skrev under, og hvor du derfor ikke havde mulighed for at sammenholde det flotte salgsmateriale med virkeligheden, før du flytter ind.
Men inden du går i gang med alt det sjove – at få sofaen på plads og hænge billeder op – skal du igennem overleveringsforretningen, så du er helt sikker på, at alt er som det skal være. Heldigvis er der hjælp at hente; foreningen Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog til forbrugere, der ønsker at købe eller har købt en projektbolig, og i den finder du bl.a. en række gode råd til, hvad du skal være ekstra opmærksom på, når boligen står klar til overtagelse.
Overtagelsesdag og overleveringsforretning
Hvert år overdrages cirka 3.000 projektboliger til nye ejere, men ikke alle får nøglerne i hånden på den dato, der stod i købsaftalen. På et stort byggeri kan der støde uforudsete forhindringer til, som betyder, at hele processen forsinkes. I nogle tilfælde betyder det, at du som køber får kompensation i form af dagbod, men det afhænger både af, hvad der er skrevet ind i aftalen, hvor lang forsinkelsen er og hvad den skyldes.
Inden du overtager boligen og flytter borde, stole, bøger og brætspil ind, skal der afholdes en overleveringsforretning. Det kan være svært at få øje på alle mangler og vurdere, hvor omfattende de er, derfor er det en god idé at have en uvildig part med, inden du underskriver afleveringsprotokollen. Når du har sat din underskrift der, har du nemlig accepteret boligen, som den er. Nogle fejl og mangler kan fint udbedres senere, mens andre vil være så omfattende, at overtagelsesdagen skal udskydes.
Et eksempel er svindrevner i overgange mellem vægge og lofter – dem vil man som regel vente med at udbedre til fx 1 års-gennemgangen, hvor man kan se det endelige omfang. Hvis ikke der er en aftalt gennemgang, efter du er flyttet ind, gælder almindelige regler for reklamationer. Andre fejl og mangler er så store, at de skal udbedres med det samme, og det kræver i så fald en ny overleveringsforretning, hvor du forhåbentlig kan få nøglerne og begynde livet i dit nye hjem.
Støj, støv og mere byggeri
Mange nye boligområder udvikles over tid, og selvom din projektbolig er klar til indflytning, er det ikke sikkert at resten af området er, og det skal du forberede dig på.
”Når man er så langt i processen, glæder man sig bare til at flytte ind og har selvfølgelig ikke lyst til at bo op ad en byggeplads. Det må man langt hen ad vejen leve med, men det kommer selvfølgelig an på, hvad der står i kontrakten. Det er også en del af processen, vi som boligadvokater hjælper med at få på plads. Hvis kontrakten siger, at udearealerne skal være anlagt ved indflytning, eller parkeringskælderen skal være tilgængelig, så skal de være det,” siger Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Om håndbogen
’Projektkøb – håndbog til forbrugere om projektbyggeri’ er skrevet af advokat Jan Schøtt-Petersen, og den er blevet til med sparring fra Forbrugerrådet Tænk og med støtte fra Dreyers Fond.
Håndbogen er gratis og kan hentes hos den lokale boligadvokat eller downloades via danskeboligadvokater.dk, hvor du også kan finde en oversigt over landets mere end 100 boligadvokater. Den er desuden tilgængelig på alle landets biblioteker.
Nøgleord
Kontakter
Niels ErlandsenFormand
Advokat og formand for Danske BOLIGadvokater
Om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
Ny håndbog guider forbrugere, der køber projektbolig19.6.2024 09:28:53 CEST | Pressemeddelelse
At købe en helt ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, giver en masse fordele, men det kan også skabe udfordringer, skuffelse og oplevelsen af at have købt katten i sækken. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en ny håndbog til forbrugere, der har en projektbolig i kikkerten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum