Ultraviolet lys skal gøre din mælk mere klimavenlig
Når et koldt glas mælk bliver skænket, tænker de færreste over, at det forinden har været igennem en varm behandling for at eliminere skadelige bakterier.
I dag kræver pasteurisering, at mælken bliver varmet op til 72 grader i mindst 15 sekunder. Metoden er blevet brugt i mere end 150 år, men virksomheden Lyras A/S har udviklet en ny og energibesparende teknologi, hvor bakterierne i stedet bliver dræbt af UV-lys.
Støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen skal være med til at bringe ny viden og føre teknologien videre.
- Vores analyser viser, at vi ved hjælp af UV-lyset kan spare 90 procent af energien til at pasteurisere mælken, siger MathiasKræmmergaard Kristensen, der er projektleder og teknisk chef i Lyras A/S.
Virksomheden har udviklet udstyret ud fra deres viden og erfaringer med ultraviolet lys, et solidt datagrundlag og tusindvis af timers simuleringer.
Grundig test skal sikre godkendelse
Støtten fra GUDP gør det muligt for projektet at gennemføre forsøg og se, om deres beregninger og modeller holder i praksis. Antallet af forskellige mikroorganismer før, under og efter behandlingen med ultravioletlys skal undersøges. Det hjælper DTU Fødevareinstituttet med at gøre.
Samtidig medvirker Them Andelsmejeri i projektet for at sikre, at mælkeprodukterne også falder i forbrugernes smag efter pasteurisering med UV-lys.
- Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter, siger adm. direktør i Them Andelsmejeri, Torben Aarris.
Nu skal projektet undersøge og skaffe de nødvendige data, så myndighederne forhåbentlig kan godkende metoden på lige fod med varmepasteurisering. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter projektet med 6,7 millioner kroner. Projektet løber frem til udgangen af 2023.
Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Se GUDP’s hjemmeside
Kontakter
Kontakt Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
Er det fremtidens superfood?: ”Søl kan noget helt andet rent smagsmæssigt”31.1.2024 09:57:35 CET | Pressemeddelelse
Dansk tangproduktion styrkes endnu engang, efter GUDP i fjor gav tilsagn om 4 mio. kr. til udvikling og opskalering af kommerciel sølproduktion. Det vil gøre en dyr delikatesse til allemandseje og samtidig bidrage til at fjerne næringsstoffer fra danske kyster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum