Ulovligt salg af vilde dyr eksploderer på internettet i Myanmar: ”I værste fald kan det medføre en ny pandemi”

En bjørneunge som kæledyr, elefanthud til alternativ medicin eller kød fra et kritisk truet skældyr. Det er blot et lille udvalg af, hvad man kan købe på internettet i sydøstasiatiske Myanmar.
En undersøgelse fra WWF i Sydøstasien viser, at det ulovlige salg af vilde dyr online er eksploderet. Fra 2020 til 2021 steg handlen med 74 procent. Mere end 11.000 dyr eller produkter fra dyr blev solgt på internettet i 2021, og de kom fra i alt 173 forskellige arter.
Seks af disse arter er kritisk truet, syv truede og 33 sårbare ifølge rødlisten fra den internationale naturbeskyttelsesorganisation, IUCN.
”Myndighedernes lemfældige kontrol med den ulovlige handel med vilde dyr i Myanmar er en katastrofe. Der har altid været problemer med markeder, hvor lokale handler med døde og levende dyr, men nu er handlen så kommet på nettet, og det er en stor trussel mod landets fantastiske natur og biodiversitet,” forklarer Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Han nævner som eksempel de vilde elefanter i Myanmar. Der er færre end 2.000 tilbage i naturen, men de bliver dræbt af krybskytter for deres hud, som efter sigende kan bruges i alternativ medicin.
Selvom salget af vilde dyr er ulovligt, så er håndhævelsen af loven nærmest ikke-eksisterende i Myanmar. Det betyder, at det er så godt som risikofrit at sælge vilde dyr på eksempelvis Facebook i landet.
WWF advarer: Kan medføre en ny pandemi
Handlen med vilde dyr er dog ikke kun en trussel mod biodiversiteten. Det kan i værste fald medføre en ny pandemi, når mennesker bringer vilde dyr som aber, bjørne, fugle og reptiler ind i deres hjem, lyder advarslen fra WWF Verdensnaturfonden.
”Når vi mennesker er i for tæt kontakt med vilde dyr, er der en stor risiko for, at sygdomme, der stammer fra dyr, kan blive overført til os mennesker. Det var det, der skete, da coronapandemien brød ud, og der er altså en betydelig risiko for, at det samme kan ske igen i Myanmar. Derfor skal vi ikke bare have stoppet handlen med vilde dyr for dyrenes og naturens skyld – vi skal i den grad også gøre det for at forhindre en ny global sundhedskrise,” siger Bo Øksnebjerg.
Tre ud af fire nye smitsomme sygdomme blandt mennesker stammer fra dyr. Alene de seneste to årtier har verden set sygdomme som SARS, MERS, svineinfluenza (H1N1), fugleinfluenza (H5N1) og senest Covid-19 blive overført fra dyr til mennesker, og de stammer alle fra Asien.
Særligt Sydøstasien er nemlig hotspot for handel med vilde dyr. Mange steder bliver det anset som et statussymbol at have vilde dyr som kæledyr, og produkter fra vilde dyr kan ifølge gammel tradition kurere alt fra potensproblemer til kræft.
Eksempler på produkter solgt på internettet i Myanmar:
- Vilde bjørne i bur. Derudover sælges også bjørnenes skin, kranier, galdeblærer og kløer
- 10 saltvandskrokodiller i en grøn transportkasse
- Fire arter af kritisk truede skildpadder
- Dyrepenisser til brug i eksempelvis medicin
Fakta om undersøgelsen:
- 96 procent af salgsannoncerne i undersøgelsen reklamerede med levende vilde dyr. 87 procent af disse skulle ifølge annoncerne være hentet direkte i naturen.
- Handlen med vilde dyr foregår særligt på Facebook, hvor grupper med titusindvis af medlemmer annoncerer og køber
- Forhandlerne sender ofte de vilde dyr i bure med Myanmars offentlige busser
- Tre ud af fire annoncer udbyder fugle, mens hver femte udbyder pattedyr som bjørne og aber
- Hele undersøgelsen kan læses her.
Sådan arbejder WWF i Myanmar:
WWF har kontor i Myanmar og i mange andre asiatiske lande.
I Myanmar beskytter WWF naturen og de vilde dyr ved blandt andet at udstyre elefanter med GPS-sendere og uddanne lokale rangers. Derudover arbejder WWF med lokalbefolkningen, så kulturen med at handle vilde dyr ændres.
I øjeblikket har WWF i Myanmar for eksempel en kampagne, der sætter fokus på, hvordan den ulovlige handel med vilde dyr truer landets biodiversitet og hele den globale sundhed.
Nøgleord
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder

Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum