Ulovlig hvalpehandel er en millionforretning

Ulovlig import af hunde er stadig et stort problem. I en ny rapport lavet af Eurogroup for Animals slås det fast, at ulovlig handel med hunde og andre kæledyr er et stort og organiseret problem i Europa. Det er dog umuligt at fastslå, hvor mange hvalpe, der handles ulovligt over Europas grænser, da mange af hvalpene avles i Østeuropa, og derefter transporteres til Vesteuropa, hvor de videresælges uden for myndighedernes søgelys.
Modsat landbrugsdyr findes der ikke nogen central database over antallet af hunde i Europa, og derfor er det meget svært at vide, hvor stor efterspørgsel der er på hunde i Europa hvert år. Rapporten estimerer dog, at der årligt sælges 8 millioner hvalpe på det europæiske marked med en værdi på 1,3 milliard euro, svarende til omkring 10 milliarder danske kroner.
Dyrenes Beskyttelse kæmper mod ulovlig hundehandel
Dyrenes Beskyttelse modtager mange henvendelser fra bekymrede danskere omkring mulige hvalpefabrikker og ulovlig import af hunde via foreningens vagtcentral 1812. Med en stigning på 167 sager i 2019, svarende til 10,3 pct. sammenlignet med 2018, står antallet af sager med hunde for den største stigning på dyreværnsfronten. Det skyldes især et øget antal henvendelser om mulige hvalpefabrikker, ulovlig hundehandel og import.
På den baggrund besluttede dyrevelfærdsorganisationen allerede i efteråret 2019 at ansætte en tidligere efterforsker fra politiet, til at efterforske sager med ulovlig hundehandel i Danmark. Fra oktober 2019 til december 2019 efterforskede Peter Heneberg 25 sager, hvoraf 8 sager er blevet anmeldt til enten politiet eller Fødevarestyrelsen.
- I mit arbejde har jeg tæt kontakt med Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og Dyrenes Beskyttelses frivillige medarbejdere. 1812 og de frivillige er genstand for en masse informationer og oplysninger. Min opgave er, at sortere og visitere i de oplysninger, samt at afdække om det er en kriminel handling, der ligger bag oplysningerne. Når jeg kan dokumentere en lovovertrædelse, så udformer jeg en anmeldelse til de rette myndigheder, forklarer Peter Heneberg, efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse
2,5 millioner kroner er kun toppen af isbjerget
I 2020 er der indtil videre efterforsket 30 sager, hvoraf de 12 er meldt til myndighederne. Peter Heneberg forklarer:
- Der er sager der er blevet efterforsket, men ikke meldt, fordi der er ikke fundet grundlag for en anmeldelse. Her kan det være, at Dyrenes Beskyttelse sendte en kredsformand ud for at vejlede, eller at der simpelthen ikke var noget hold i sagen. I år er der indtil videre anmeldt 12 sager.
Det er ikke alle de efterforskede sager, hvor der er lavet en opgørelse for omfanget af salget og volumen, men bare i de opgjorte sager er resultatet voldsomt: der er solgt minimum 304 hvalpe til en markedsværdi af 2.5 million danske kroner. Peter Heneberg understreger, at dette beløb kun er toppen af isbjerget.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum