DI - Dansk Byggeri

Udsigt til færre bolighandler og renoveringer af huse og lejligheder

Del
Boligbyggeri og anlægsarbejde toppede sidste år, så i år var det markedet for renoveringer af især private boliger, der skulle være byggeriets store vækstmotor. Sådan lød prognosen fra Dansk Byggeri for få måneder siden. Men det var før corona. Nu er der udsigt til færre bolighandler og dermed også færre renoveringer.

Det gik lige så godt. Lav rente, rekordmange låneomlægninger og det højeste antal bolighandler siden finanskrisen tegnede lyst for de byggevirksomheder, der renoverer boliger. Og det samme gjorde det store fokus på klima og energiforbedringer af huse og lejligheder.

- Men den stigende usikkerhed i kølvandet på den delvise nedlukning af samfundet, blandt andet her i boligfremvisningernes højsæson i påsken, vil føre til langt færre bolighandler i 2020. Spørgsmålet er nu, om antallet af bolighandler falder med 5, 10 eller 15 procent, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

En meget klar og entydig tendens er, at boligejerne holder sig tilbage med at sætte deres bolig til salg.

- Udbuddet af boliger er faldet. Mange sælgere er ganske enkelt bange for en uoverskuelig lang liggetid og frygter, at de risikerer at måtte give betydelige afslag i prisen. Især er færre ejerlejligheder sat til salg. Omvendt kommer vi givetvis til at se større efterspørgsel på lejeboligmarkedet. Den tendens er en trofast følgesvend i krisetider, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Bolighandelen gik ellers strygende

De dystre udsigter på boligmarkedet kommer efter en periode med rekordsalg. Fælles for de tre seneste år har været et stabilt og højt antal bolighandler. Der blev solgt 79.500 boliger i 2017, 78.100 i 2018 og 80.800 sidste år, som var året med flest bolighandler siden finanskrisen.

- Boligfesten er rykket ud på villavejene, og netop det høje salg, især af parcelhuse, har de seneste tre år betydet stor renoveringsaktivitet for byggeriet. For det er typisk i forbindelse med ejerskifte, at de store renoveringsprojekter sættes i gang. Derfor følger vi udviklingen nøje, og appellerer til politikerne om at gøre det samme og sætte ind med de nødvendige tiltag, der kan sætte gang i salget og stimulere boligejernes lyst til at renovere og ikke mindst energirenovere deres bolig, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

I en ny investeringsplan anbefaler Dansk Byggeri blandt andet, at man gør håndværkerfradraget mere attraktivt, nedsætter tinglysningsafgiften, giver Landsbyggefonden mulighed for at bruge flere penge på at renovere de almennyttige boliger og hjælper boligejere, der skifter deres oliefyr ud med en mere klimavenlig opvarmningsform.

 
 

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19


Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

 

 
 

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye