Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriets krisestab og den internationale operative stab er aktiveret for at håndtere internationale reaktioner på koranafbrændinger

Del

Regeringen har siden den 20. juli haft Udenrigsministeriet krisestab og den internationale operative stab aktiveret.

Den seneste uge har tusindvis af borgere i muslimske lande demonstreret mod Danmark, og 15 lande har udsendt officielle erklæringer med fordømmelse af Danmark.

Derudover har fem danske ambassadører og en charge d’affaires været indkaldt til samtaler, hvor der er udtrykt kritik af Danmarks håndtering af koranafbrændingerne.

På mandag mødes 57 udenrigsministre fra Organisationen af Islamiske Lande (OIC) til en hastedebat for at drøfte nye tiltag mod Danmark og Sverige som reaktion på koranafbrændingerne.

Udenrigsministeriet følger de internationale reaktioner tæt og er i dialog med en række centrale lande. Eksempelvis har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i løbet af ugen haft samtaler med udenrigsministrene fra blandt andet Iran, Irak og Tyrkiet.

For at sikre tilstrækkelige ressourcer til at håndtere de internationale reaktioner på koranafbrændingerne, er Udenrigsministeriets krisestab og den internationale operative stab aktiveret.

Det betyder i praksis, at der er indkaldt flere medarbejdere på arbejde, som deltager i daglige møder. På møderne i Udenrigsministeriets krisestab deltager både medarbejdere fra Udenrigsministeriet i København samt Udenrigsministeriets ambassader.

Her gøres der blandt andet status på, hvordan væsentlige lande senest har reageret på koranafbrændingerne i Danmark. Samtidig kigges der frem mod, hvilke nye demonstrationer der er anmeldt i Danmark, og hvilke internationale reaktioner det kan medføre.

Den sparring, der finder sted på møderne, danner grundlag for at vurdere, hvordan Danmark bedst plejer sine diplomatiske forbindelser og sikrer danske internationale interesser i den nuværende situation.

Baggrund om Udenrigsministeriets krisestab:

Udenrigsministeriets krisestab er et tiltag, som udløber af Kabuls fald i august 2021, hvor det lykkedes de danske myndigheder at evakuere omkring 1.100 personer fra Afghanistan.

Med det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik og den efterfølgende aftale om styrket diplomati fra marts 2022 blev det besluttet at afsætte midler til etablering af et stående kriseberedskab i Udenrigsministeriet.

Det stående kriseberedskab består af 4 vagthold på hver 12 personer, som på skift står klar døgnet rundt til at møde ind i Udenrigsministeriet med to timers varsel.

Baggrund om den internationale operative stab:

Den Internationale Operative Stab (IOS) varetager den overordnede koordinerende funktion ved en større hændelse i udlandet af relevans for Danmark og danske statsborgere.

IOS faste medlemmer er Udenrigsministeriet (formand), Statsministeriet, Justitsministeriet, Rigspolitiet, Forsvarsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvarskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Indenrigs- og Sundhedsministerier og Sundhedsstyrelsen.

Hver enkelt myndighed, der er repræsenteret i IOS, deltager med egen kompetence i overensstemmelse med sektoransvarsprincippet.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny dansk humanitær støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp til Ukraines mest sårbare7.5.2024 07:18:28 CEST | Pressemeddelelse

Over to år efter Rusland invaderede Ukraine, har knap 15 millioner mennesker ifølge FN behov for nødhjælp. Dette udgør ca. 40 % af befolkningen, der stadigvæk befinder sig i Ukraine. Krigen rammer særligt de mest sårbare ukrainere, herunder kvinder, børn og ukrainere på flugt. Derfor bidrager regeringen nu med 250 millioner kroner, som skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at imødekomme basale behov.

Danmark og Gates Foundation styrker båndene for at finde løsninger på klimaforandringers konsekvenser for global sundhed6.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Bill Gates’ besøg i Danmark i dag, har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Bill Gates underskrevet en aftale om at udstikke retningen for et stærkere og bredere samarbejde mellem Danmark og Gates Foundation. Den skal fremme løsninger inden for områder som global sundhed, klimatilpasning og ligestilling.

Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye