Udenrigsministeriet

Ny dansk humanitær støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp til Ukraines mest sårbare

Del

Over to år efter Rusland invaderede Ukraine, har knap 15 millioner mennesker ifølge FN behov for nødhjælp. Dette udgør ca. 40 % af befolkningen, der stadigvæk befinder sig i Ukraine. Krigen rammer særligt de mest sårbare ukrainere, herunder kvinder, børn og ukrainere på flugt. Derfor bidrager regeringen nu med 250 millioner kroner, som skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at imødekomme basale behov.

Mens minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og hans europæiske ministerkollegaer i dag mødes i Bruxelles for at diskutere blandt andet krigen i Ukraine, annoncerer regeringen en ny humanitær støttepakke til Ukraine.

”Den humanitære situation i Ukraine er enormt alvorlig. Millioner af ukrainere er drevet på flugt, tusindvis af hjem er ødelagt, hospitaler er blevet bombet, og helt almindelige fornødenheder som vand, varme og elektricitet er for mange ukrainere en knap ressource. Særligt i områder tæt på fronten har situationen nået et katastrofalt niveau. Rigtig mange kvinder og børn er især udsatte. Dem skal vi hjælpe. Derfor har vi besluttet, at vi med den nye støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp og beskyttelsesindsatser rettet mod de mest sårbare grupper,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Støttepakken sikrer basal nødhjælp som mad, medicin, vand og husly til ukrainerne i de hårdest ramte områder.

Den fokuserer især på at beskytte særligt sårbare befolkningsgrupper. Det gælder blandt andet de mange millioner af ukrainske børn, som lider under krigens konsekvenser og har behov for trygge rammer, sociale aktiviteter og støtte til at fortsætte deres skolegang selvom krigen raser.

Pakken bidrager desuden til indsatser, der skal forebygge og bekæmpe de helt særlige risici, som især piger og kvinder står overfor, herunder risikoen for vold og seksuelle overgreb, psykosocial støtte og fødselshjælp.

Midlerne går til at støtte:

  • Humanitære indsatser gennem regeringens strategiske danske civilsamfundspartnere, som har været til stede i Ukraine siden krigens begyndelse.
  • FN’s humanitære landefond i Ukraine, som støtter brede humanitære indsatser og sikrer inddragelse af lokale ukrainske partnere (OCHA).
  • FN’s indsatser for internt fordrevne i Ukraine og flygtninge i nabolandet Moldova gennem FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR).
  • Humanitære indsatser gennem FN’s børnefond (UNICEF) med fokus på børn og udsatte familier, herunder inden for beskyttelse, sundhed og uddannelse.
  • FN’s befolkningsfonds (UNFPA) arbejde for at forebygge og bekæmpe seksuel og kønsbaseret vold og sikre adgang til essentielle sundhedsydelser inden for seksuel og reproduktiv sundhed.

 

 

Baggrund

Fordeling af den humanitære støttepakke:

  • 100 mio. kr. til strategiske danske civilsamfundspartnere med tilstedeværelse i Ukraine
  • 42 mio. kr. til FN’s humanitære landefond i Ukraine (OCHA)
  • 42 mio. kr. til FN’s flygtningeagentur (UNHCR) i Ukraine og Moldova
  • 41 mio. kr. til FN’s Børnefond (UNICEF) i Ukraine
  • 25 mio. kr. til FN’s Befolkningsfond (UNFPA) i Ukraine

Udover basale, humanitære behov har støttepakken fokus på at styrke ukrainernes muligheder for at komme igennem den kommende vinter. De ukrainske vintre er hårde og kolde med temperaturer helt ned under 20 minusgrader. Over de seneste måneder har Rusland intensiveret sine luftangreb mod Ukraine, herunder mod den ukrainske energiinfrastruktur, som skal sikre både el og varme til befolkningen. Der er derfor allerede nu behov for indsatser, som ruster ukrainerne til at komme gennem de kolde måneder.

Danmark støtter også op om den vigtige minerydningsindsats i Ukraine. Helt op til 156.000 km2 – mere end tre gange Danmarks areal – frygtes at være forurenet med miner og andre eksplosive krigsefterladenskaber. Den omfattende forekomst af miner og eksplosive krigsefterladenskaber i civile områder udgør en alvorlig trussel mod civiles sikkerhed og deres tilbagevenden til tidligere krigshærgede områder. Minering udgør samtidig en alvorlig udfordring for den humanitære adgang samt for genopbygningsindsatser i landet.

Bidraget er finansieret via Ukrainefonden.

For pressehenvendelser, kontakt pressevagten på pressevagten@um.dk eller +45 61 97 92 47.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye