Udenrigsministeriet

Danmark og Gates Foundation styrker båndene for at finde løsninger på klimaforandringers konsekvenser for global sundhed

Del

I anledning af Bill Gates’ besøg i Danmark i dag, har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Bill Gates underskrevet en aftale om at udstikke retningen for et stærkere og bredere samarbejde mellem Danmark og Gates Foundation. Den skal fremme løsninger inden for områder som global sundhed, klimatilpasning og ligestilling.

Klimaforandringerne og den globale opvarmning accelererer ifølge FN trusler mod menneskers sundhed. De fører til spredning af sygdomme som malaria til dele af verden, hvor befolkningen ikke tidligere har været udsat for sygdommen. Faktisk er smitten fra over halvdelen af 375 forskellige smitsomme sygdomme blevet forstærket af klimaforandringer, viser et studie fra 2022.

”Sammen med så stærk en fond som Bill og Melinda Gates Foundation kan vi gøre en vigtig forskel for nogle af de mest klimasårbare udviklingslande. Det har et stort potentiale, når vi slår vores danske kræfter sammen med Gates Foundation om blandt andet at fremme innovative løsninger på de store sundhedsproblemer, som klimaforandringerne accelererer. Der er et stort behov for, at vi sætter ind med styrket klimatilpasning i udviklingslandene,” siger Dan Jørgensen.

Med aftalen har regeringen og Bill og Melinda Gates Foundation besluttet at udbygge deres partnerskab. Det skal styrke reaktionen på eksisterende og nye udfordringer inden for global sundhed samt klimatilpasning.

”Jeg glæder mig til at styrke Gates Fondens samarbejde med den danske regering. Danmark har spillet en afgørende rolle i de ekstraordinære fremskridt, verden har opnået inden for global sundhed og udvikling gennem de seneste 25 år. For eksempel har den stiftende støtte, Danmark ha ydet til Gavi, Vaccine Alliancen, hjulpet med at levere livreddende vacciner til mere end en milliard børn. Med denne aftale vil vi fortsat samarbejde om at bekæmpe uligheder inden for global sundhed, blandet andet støtte global adgang til rutinemæssig vaccinering. Vi vil også udvide vores samarbejde til andre kritiske områder, som at hjælpe landmænd med at tilpasse sig klimaforandringerne. Jeg tror på, at vi sammen kan gøre betydningsfulde fremskridt mod disse hårde udfordringer,” siger Bill Gates.

”Bill og Melinda Gates Foundation er en oplagt samarbejdspartner for Danmark, når vi ser på de udfordringer, klimaforandringerne skaber og samtidig skal koble til nye løsninger. Fonden har en indsigt og kompetence inden for en række områder, som den danske regering støtter: Klimahandling ift. global sundhed, klimarobust landbrugsudvikling og fødevaresikkerhed. Samtidig er fonden god til at anvende innovative løsninger og forskning. Det er afgørende for gøre indsatser mere effektive, så vi når flere med de samme midler,” siger Dan Jørgensen.

Baggrund

Bill & Melinda Gates Foundation er en af verdens største filantropiske organisationer og bidragsyder til global udvikling særligt inden for global sundhed, landbrugsudvikling og fødevaresikkerhed. Fonden blev grundlagt af Bill Gates og Melinda Gates i 2000 og i 2022 var deres bidrag til velgørenhed omkring 7 milliarder US dollar ).

Fondens hovedformål er at forbedre grundlæggende sundhedstjenester og reducere ekstrem fattigdom. Fonden støtter blandt andet kampen mod HIV/AIDS, tuberkulose og malaria samt polio. Fonden har aktiviteter i 140 lande. I USA arbejder fonden med bl.a. at lige adgang til uddannelse.

Fonden arbejder i partnerskaber med internationale organisationer, regeringer, forskere, den private sektor og lokale partnere.

Danmark støtter på sundhedsområdet en række multilaterale organisationer inden for global sundhed, herunder Verdenssundhedsorganisationens, WHO, Den Global Fond til Bekæmpelse af Aids, TB og Malaria (GFATM), Den Globale Vaccinealliance, GAVI, og UNAIDS m.fl.  På klimaområdet støtter Danmark en bred vifte af klimaindsatser, herunder også støtte til forskning og innovation på landbrugs- og fødevareområdet gennem CGIAR, verdens største netværk af landbrugsforskning, og gennem FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisationer IFAD, WFP og FAO samt Verdensbanken.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye