ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Uden støtte er ensartet CO2-afgift blot en ekstraskat på transport

Del

Miljøvismændenes forslag om en ensartet CO2-afgift skal følges op af støtteordninger til den tunge transport. I dag er der nemlig reelt ikke noget alternativ til de fossile brændstoffer, så uden støtteordning er der blot tale om en ekstra strafskat på et i forvejen udsat erhverv, mener ITD.

I en ny rapport foreslår de miljøøkonomiske vismænd fra Det Miljøøkonomiske Råd en afgift på 1.200 kroner per ton udledt klimagas som den billigste vej til at nå målet om Danmarks mål om 70 procent færre klimagasser i 2030.

ITD bakker op om målet, men advarer samtidig om at indføre afgifter på erhverv, der ikke står med reelle alternativer til fossile brændstoffer.

- Den tunge transport arbejder hver dag på at levere den mest effektive og klimavenlige transport for at holde samfundet i gang. Situationen er bare den, at der i dag ikke eksisterer nogen reelle alternativer til de fossile brændstoffer, og branchen har derfor behov for hjælp til den grønne omstilling frem for ekstra afgifter. Derfor bør man snarest få indført ordninger, der kan understøtte udviklingen, så de alternative teknologier kan blive fremmet og konkurrencedygtige med de konventionelle, siger Henriette Kjær, der er politisk chef i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Rapporten fra de miljøøkonomiske vismænd viser, at hvis der indføres en afgift på 1.200 kroner per ton CO2, vil det betyde, at prisen på diesel og benzin vil være steget med 20 procent i 2030. Den fordyrelse kommer til at gå ud over branchen og i sidste ende forbrugerne.

- Vi vil meget gerne omstille vores køretøjer, så de kan køre på mere klimavenlige drivmidler. Og vi har fra ITD’s side både udarbejdet egen klimaplan med en lang række initiativer og anvist helt konkrete forslag, der her og nu kan nedbringe CO2-udledningen fra den tunge transport. Men i modsætning til for eksempel privatbilister, der er så heldige at have reelle alternativer til fossildrevne biler, så findes der ikke i dag en teknologi, der kan erstatte de fossile brændstoffer i vores branche. Derfor er vores situation alt andet lige noget mere udfordrende end mange andres, og derfor bør politikerne også række en hjælpende hånd frem i stedet for endnu en gang at svinge pisken over branchen, siger Henriette Kjær.

Konkret foreslår ITD derfor, at de afgifter, der kommer ind fra den tunge vejtransport, bliver i sektoren og støtter omstillingen til mere klimavenlig transport.

- Regeringen har allerede bebudet kørselsafgifter for den tunge transport fra 2025, men heller ikke de afgifter er øremærket til yderligere grøn omstilling i branchen. Så opfordringen må være klar: Lad afgifter blive i sektoren og støt den omstilling, vi alle efterstræber, siger Henriette Kjær.

Kontakter

Information om ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport
Lyren 1
6330 Padborg

7467 1233http://itd.dk/

ITD er en privat brancheorganisation for de professionelle transport- og logistikvirksomheder. Vi rådgiver og skaber netværk for vores 700 medlemsvirksomheder. Vi varetager transport- og logistikbranchens interesser politisk nationalt og internationalt. Vi giver samtidig medlemsvirksomhederne målrettede værktøjer, som gør en positiv forskel i den travle transportørs hverdag.

Følg pressemeddelelser fra ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransport

Giv os en køreplan for den grønne omstilling i vejtransportbranchen11.3.2021 09:35:52 CET | Pressemeddelelse

Danmark og otte andre EU-lande har opfordret Europa-Kommissionen til at fremskynde udfasningen af benzin- og dieselbiler. De ni lande arbejder på at få opbakning til at ændre den fælleseuropæiske lovgivning, der forhindrer nationalstater i at forbyde salg af benzin- og dieselbiler i 2030. Initiativet omfatter dog kun personbiler, og det får ITD til at efterlyse en klar køreplan for den grønne omstilling af de tunge køretøjer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum