Boligsiden.dk

Udbuddet af sommerhuse er på det laveste niveau siden 2010

Del

Antallet af sommerhuse i udbud primo august ligger på det laveste niveau for årstiden siden 2010. Alene henover det seneste år er der sket et fald på 7,5 procent, viser nye udbudstal fra Boligsiden.

Foto: Boligsiden
Foto: Boligsiden

Det er blevet sværere at finde det perfekte sommerhus. I hvert fald vil danskere på sommerhusjagt opleve, at der nu er færre varer på ejendomsmæglernes salgslister sammenlignet med tidligere. Antallet af sommerhuse i udbud primo august ligger 7,5 procent under sidste års niveau, viser nye tal fra Boligsiden.

”Når vi ser på udbuddet af sommerhuse, skal vi tilbage til 2010 for at finde et lavere antal på den her tid af året. Årsagen er, at salget ganske enkelt er noget nær eksploderet henover de seneste år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Et faldende udbud kan skyldes flere ting. Den oplagte årsag er, at færre sætter boligen til salg, og at udbuddet dermed bliver udhulet. Det er dog ikke tilfældet nu, forklarer Birgit Daetz:

”De seneste år har der været en konstant tilstrømning af nyudbudte sommerhuse på markedet, så når vi ser et fald nu, er det afgørende parameter det høje antal af handler.”

Landsdækkende tendens
Tendensen er landsdækkende, idet der er faldende udbudstal i samtlige af landets fem regioner. Det gælder både i udviklingen den seneste måned og i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Det største fald ser vi i Region Sjælland, hvor der sammenlignet med samme tidspunkt sidste år nu er 15,2 procent færre sommerhuse at vælge imellem for køberne. I de øvrige regioner er der tale om fald på mellem 4,3 og 7,6 procent.

Men hvorfor er købelysten opadgående? Ifølge Birgit Daetz giver en forbedring i den generelle samfundsøkonomi, stigende boligpriser, højere realkreditbelåning på sommerhuskøb og sidste års forrygende sommer salget et boost.

”Vi har ramt et tidspunkt post finanskrisen, hvor den økonomiske udvikling er særdeles fordelagtig for sommerhusmarkedet. Beskæftigelsen er høj, de stigende boligpriser, giver boligejerne en øget friværdi og en ditto tryghed, der manifesterer sig i en større risikovillighed i forbruget,” siger hun, og fortsætter:

”Det betyder, at flere rent faktisk har økonomisk overskud til at købe sommerhus. At der også er sket en forbedring i lånereglerne på sommerhusområdet oveni en lav rente, mens vejret var historisk varmt sidste sommer, gør, at der er blevet sat ekstra meget fut under salget, og at udbuddet dermed er faldet.”

Udbud sommerhuse primo august 2010-2019:

År

Antal i udbud primo august

Ændring ift. 2019

2019

11.223

2018

12.145

-7,5 %

2017

11.807

-4,9 %

2016

13.145

-14,6 %

2015

12.769

-12,1 %

2014

13.158

-14,7 %

2013

13.015

-13,8 %

2012

12.136

-7,5 %

2011

12.625

-11,1 %

2010

10.830

3,6 %

(Kilde: Boligsiden)

Øvrige nøgletal:

  • Udbuddet af villaer og rækkehuse ligger nogenlunde stabilt i sammenligning med samme tidspunkt sidste år, idet der er tale om en mindre stigning på 1,2 procent. Kun i Region Midtjylland ses et lille fald – det ligger på 1,6 procent.
  • På markedet for ejerlejligheder er der sket en stor stigning i antallet af boliger på udbudslisterne. Der er på landsplan tale om en stigning på 13,6 procent. Og tendensen gælder for samtlige regioner, hvor ændringen i den årlige udvikling ligger på mellem 7,9 og 22,1 procent.

Nøgleord

Kontakter

Har du brug for yderligere kommentarer eller tal for de(n) kommune(r), du dækker. Kontakt kommunikationsdirektør Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk. Telefon: 21210284

Billeder

Foto: Boligsiden
Foto: Boligsiden
Download

Links

Information om Boligsiden.dk

Boligsiden.dk
Boligsiden.dk
Kronprinsensgade 6, 2
1114 København K

7027 4999http://www.boligsiden.dk/

Hvem er Boligsiden?
På Boligsiden gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden udgiver løbende artikler om boligmarkedet på www.boligsiden.dk/nyheder og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Følg pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum