Trods et butiksliv på skrump: Bymidterne er langt fra ligegyldige for lokalsamfundet

Bymidterne er i en overgangsfase. Det mener formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, på baggrund af nye tal fra COWI.
Fra 2006 til 2020 er antallet af butikker skrumpet med en femtedel svarende til 5.800 butikker. Selvom det tyder på en faretruende tendens, så mener formand for Landdistrikternes Fællesråd, at tallene fra detailkonsulentafdelingen i COWI, også kan vidne om en vigtig og nødvendig overgangsfase for de mindre handelsbyer.
- Danskerne ser fortsat en stor værdi for sammenholdet i lokalsamfundet og som byernes vartegn, at vi har attraktive og levende bymidter. Vi ser rigtig positive effekter de steder, hvor man bevarer og investerer i en attraktiv bymidte, der inviterer til brug. Det kan være inspirerende dagligvarebutikker, serviceerhverv, restaurant- og cafémiljø eller åbne opholds- og legepladser, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Der kan arbejdes med frivillige Business-Improvement-Districts (BID-modeller), der baserer udviklingen på samarbejde mellem alle aktører. Dertil er erfaringerne fra købmændene, der består i selv små landsbyer, at det giver pote at være omstillingsparate og imødekommende overfor de nye lokale behov. Og så handler det i den grad også om at få lokalsamfundet engageret, så det bliver et fælles ansvar at passe på byens samlingspunkt, siger han.
Invester i nethandel og digitalt kompetenceløft
Forbrugsvaner er en foranderlig størrelse, og særligt nethandel har påvirket danskernes indkøbsmønstre og flyttet dem fra de lokale butikker. Men bymidterne funktion er ikke udtømt, lyder det fra Steffen Damsgaard:
- Under de rette vilkår kan erhvervslivet rent faktisk vinde på de nye digitale muligheder. Men det kræver, at der investeres i for eksempel digitalt kompetenceløft af medarbejdere i detailhandlen og god bredbåndsdækning med lynhurtig fiberforbindelse.
Sidste år kunne Landdistrikternes Fællesråd som en del af et fælles projekt med blandt andre Google aflevere 12 anbefalinger for detailhandlen til at møde den digitale fremtid i Danmark til erhvervsminister Simon Kollerup.
Anbefalingerne lyder blandt andet på at skabe bedre infrastruktur i yderområderne, opkvalificere digitale kompetencer og sikre nemmere adgang til kapital.
Forfald kan true bymidterne
Tomme butiksvinduer og slidte facader lokker ikke til hverken shopping eller ophold. For at imødekomme dén udfordring afsatte et politisk flertal sidste år 130 mio. kr. til en forsøgsordning med frie bymidter. 14 byer er nu gået videre i ordningen og får dermed mulighed for at blive sat fri af eksisterende lovgivning for at kunne eksperimentere med nye tiltag, der kan gentænke og bevare bymidten.
Udover at gentænke bymidterne peger Steffen Damsgaard på, at der bør prioriteres flere midler til byfornyelse:
- Konsekvenserne kommer først for alvor, hvis bymidterne får lov at forfalde. Derfor ser vi gerne, at puljen med byfornyelsesmidler matcher det betydeligt større behov i de mindre byer, og at man vil genoverveje et stop for aflastningsområder uden for bymidter i en 5-årig forsøgsperiode for at sikre handelslivet i bymidterne. Det selvom et stop for aflastningsområder ikke var en del af planlovsforliget for nylig, siger Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd fremhæver tre forslag til at holde bymidterne i mindre handelsbyer i live:
- Stop for aflastningscentre uden for bymidterne
- Øge byfornyelsesmidlerne fra 200 mio. kr. årligt til 330 mio. kr. årligt. Midlerne skal gå til nedrivning, områdefornyelse af mindre bymidter og tilskud til klimaskærmrenovering af boliger.
- Øget støtte til digital omstilling af detailhandlen, herunder til kompetenceløft af medarbejdere og bedre bredbåndsforbindelse.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Davidsen Høj, kommunikations- og pressekonsulent i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53850124, mail: cdh@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum