Beskæftigelsesministeriet

Trepartsaftale skal hjælpe arbejdspladser med mange corona-syge

Del

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har tirsdag indgået en aftale, som både hjælper lønmodtagere og arbejdsgivere, hvis ansatte må blive hjemme på grund af corona.

Refusion af sygedagpenge til virksomheder fra første sygedag, hvis den ansatte er smittet med corona, og barselsdagpenge til forældre, der skal passe et barn, som er hjemsendt fra skole eller daginstitution på grund af corona.

Det er resultatet af en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regionerne. Ordningerne skal gælde fra den 23. november frem til den 28. februar 2022. De omfatter også selvstændige. Regeringen vil nu bede Folketinget om at hastebehandle lovforslaget.

De nye regler skal give en økonomisk håndsrækning nu, hvor der er et stigende antal corona-smittede i befolkningen. Det har givet et stigende pres på virksomheder, som oplever flere coronasygemeldinger og fravær, fordi de ansattes børn er sendt hjem.

Ordningerne ligger i tråd med dem, der tidligere var i brug under pandemien, men udløb den 1. juli i år. Til forskel fra sidste gang kan man dog i tilfælde af hjemsendt barn få barselsdagpenge fra første dag uden først at skulle bruge omsorgsdage eller 1. og 2. barns sygedage.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister, Mattias Tesfaye, siger:

- Vi ser desværre, at smitten i samfundet stiger. Derfor er det regeringens højeste prioritet at få Danmark trygt gennem vinteren. Vi skal passe på vores sundhedsvæsen og sørge for, at vores arbejdsmarked i mindst muligt omfang bliver ramt.

- Denne trepartsaftale er endnu et godt skridt på vejen, hvor vi både tager hånd om virksomhederne, sikrer ansattes rettigheder og beskytter sundhedsvæsenet. Efter FH og DA’s brev i fredags, er jeg glad for, at vi i fællesskab har rykket hurtigt.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, siger:

- Lige nu stiger antallet af børn, der bliver hjemsendt på grund af smitte – det er meget vigtigt, at vi overholder myndighedernes råd og holder børnene hjemme. Målet er jo at holde smitten nede og samfundet så åbent som muligt. Derfor er det helt nødvendigt, at forældre trygt kan blive hjemme på dagpenge efter barselsloven og passe børnene.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad, siger:

- Den nuværende smittespredning betyder, at nogle virksomheder og medarbejdere oplever store udfordringer. Mange er nødt til at passe syge eller isolerede børn eller selv være fraværende fra deres arbejde på grund af corona. Jeg er derfor glad for, at vi hurtigt har indgået denne aftale, og vil gerne kvittere til ministeren, FH, AC, KL og Danske Regioner for hurtigt arbejde.

Formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard, siger:

- Coronasituationen gør det desværre igen nødvendigt, at vi giver arbejdsmarkedet nogle redskaber til takle de udfordringer, som virksomheder og ansatte samt selvstændige forældre oplever. Derfor er jeg meget tilfreds med at arbejdsmarkedets parter indgår en bred aftale som dækker hele arbejdsmarkedet, og som vil sikre dagpengerefusion til virksomhederne og dagpenge til selvstændige fra 1. fraværsdag ved coronasmitte og selvisolation. Desuden er det en god hjælp til forældre, at de kan få dagpenge til pasning af hjemsendte børn, når der ikke er andre muligheder. Jeg forventer også i denne forbindelse, at der på virksomhederne vil være en tæt dialog og udvises hensyn til de særligt pressede forældre med hjemsendte børn, som ikke er omfattet af ordningen på grund af, at de kan arbejde hjemmefra.

Formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, siger:

- Det er godt, at vi ved brug af den danske model kan lave aftaler, der tager hånd om både de private virksomheder og offentlige arbejdspladser og ikke mindst medarbejdernes behov i denne tid. Med den stigende smitte blandt særligt mindre børn i skole og dagtilbud oplever de kommunale arbejdsgivere, at forældre er pressede i forhold til børns hjemsendelser. Og derfor er det rigtig fint, at muligheden for barselsdagpenge genindføres, så der kan komme lidt ro på i hjemmene og på arbejdspladserne. 

Chefforhandler for Danske Regioner, Anders Kühnau, siger: 

- Det er glædeligt, at regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om dette tiltag. Det vil bidrage til at holde smittetrykket nede og dermed hjælpe på det akutte pres, vi oplever på sygehusene i hele landet.

Aftaleteksten er vedhæftet.

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfayes kommentar til ledighedstallet for oktober 202130.11.2021 09:03:45 CET | Pressemeddelelse

I oktober 2021 var der 87.900 ledige. Det er 6.300 færre end måneden før, svarende til et fald i ledigheden på 6,7 procent. Den positive udvikling fortsætter således, og i oktober oplevede vi det laveste antal ledige siden december 2008. Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger: - Antallet af ledige bliver ved med at falde herhjemme, og vi er nu under 90.000 ledige. Det er en utroligt god nyhed, og kommer os alle til gavn. - Det gør mig selvsagt rigtig glad på både samfundets og virksomhedernes vegne, at ledigheden bliver ved med at falde. Men jeg er mindst lige så glad på vegne af de mange danskere, som i den seneste tid er blevet en del af det arbejdende fællesskab. - Alle vinder ved, at endnu flere nu har fået et job at stå op til om morgenen. Den gevinst kan ikke kun måles i kroner og ører. Men selvom ledigheden er faldende – endda til det laveste niveau i knap 13 år – er der stadig rum for at få endnu flere med på vognen.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfayes kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for september 202122.11.2021 08:47:09 CET | Pressemeddelelse

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen i september måned, hvor der var 2.882.000 personer i job. Fremgangen ses primært i den private sektor, hvor der kom 13.000 flere lønmodtagere, mens der var et lille fald i den offentlige sektor på knap 500 personer. Samlet steg beskæftigelsen med 0,4 procent i september måned. Dermed sætter september ny rekord for højeste antal beskæftigede i Danmark nogensinde registreret. Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger: - Antallet af beskæftigede stiger igen. Nu til nye højder. Det er selvsagt enormt positivt, og en gevinst for såvel samfundsøkonomien som de danskere, der har fået et job at stå op til og et arbejdende fællesskab at være en del af. - Selvom ledigheden er faldende, har vi stadig ledige hænder i Danmark. I september 2021 var der 94.600 fuldtidsledige. Hvis vi kan få flere af dem med på vognen, vil det komme os alle til gavn. Den enkelte ledige, virksomhederne og samfundet som helhed. - Men regeringen er ikke

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum