Beskæftigelsesministeriet

Trepartsaftale skal hjælpe arbejdspladser med mange corona-syge

Del
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har tirsdag indgået en aftale, som både hjælper lønmodtagere og arbejdsgivere, hvis ansatte må blive hjemme på grund af corona.

Refusion af sygedagpenge til virksomheder fra første sygedag, hvis den ansatte er smittet med corona, og barselsdagpenge til forældre, der skal passe et barn, som er hjemsendt fra skole eller daginstitution på grund af corona.

Det er resultatet af en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regionerne. Ordningerne skal gælde fra den 23. november frem til den 28. februar 2022. De omfatter også selvstændige. Regeringen vil nu bede Folketinget om at hastebehandle lovforslaget.

De nye regler skal give en økonomisk håndsrækning nu, hvor der er et stigende antal corona-smittede i befolkningen. Det har givet et stigende pres på virksomheder, som oplever flere coronasygemeldinger og fravær, fordi de ansattes børn er sendt hjem.

Ordningerne ligger i tråd med dem, der tidligere var i brug under pandemien, men udløb den 1. juli i år. Til forskel fra sidste gang kan man dog i tilfælde af hjemsendt barn få barselsdagpenge fra første dag uden først at skulle bruge omsorgsdage eller 1. og 2. barns sygedage.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister, Mattias Tesfaye, siger:

- Vi ser desværre, at smitten i samfundet stiger. Derfor er det regeringens højeste prioritet at få Danmark trygt gennem vinteren. Vi skal passe på vores sundhedsvæsen og sørge for, at vores arbejdsmarked i mindst muligt omfang bliver ramt.

- Denne trepartsaftale er endnu et godt skridt på vejen, hvor vi både tager hånd om virksomhederne, sikrer ansattes rettigheder og beskytter sundhedsvæsenet. Efter FH og DA’s brev i fredags, er jeg glad for, at vi i fællesskab har rykket hurtigt.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, siger:

- Lige nu stiger antallet af børn, der bliver hjemsendt på grund af smitte – det er meget vigtigt, at vi overholder myndighedernes råd og holder børnene hjemme. Målet er jo at holde smitten nede og samfundet så åbent som muligt. Derfor er det helt nødvendigt, at forældre trygt kan blive hjemme på dagpenge efter barselsloven og passe børnene.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad, siger:

- Den nuværende smittespredning betyder, at nogle virksomheder og medarbejdere oplever store udfordringer. Mange er nødt til at passe syge eller isolerede børn eller selv være fraværende fra deres arbejde på grund af corona. Jeg er derfor glad for, at vi hurtigt har indgået denne aftale, og vil gerne kvittere til ministeren, FH, AC, KL og Danske Regioner for hurtigt arbejde.

Formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard, siger:

- Coronasituationen gør det desværre igen nødvendigt, at vi giver arbejdsmarkedet nogle redskaber til takle de udfordringer, som virksomheder og ansatte samt selvstændige forældre oplever. Derfor er jeg meget tilfreds med at arbejdsmarkedets parter indgår en bred aftale som dækker hele arbejdsmarkedet, og som vil sikre dagpengerefusion til virksomhederne og dagpenge til selvstændige fra 1. fraværsdag ved coronasmitte og selvisolation. Desuden er det en god hjælp til forældre, at de kan få dagpenge til pasning af hjemsendte børn, når der ikke er andre muligheder. Jeg forventer også i denne forbindelse, at der på virksomhederne vil være en tæt dialog og udvises hensyn til de særligt pressede forældre med hjemsendte børn, som ikke er omfattet af ordningen på grund af, at de kan arbejde hjemmefra.

Formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, siger:

- Det er godt, at vi ved brug af den danske model kan lave aftaler, der tager hånd om både de private virksomheder og offentlige arbejdspladser og ikke mindst medarbejdernes behov i denne tid. Med den stigende smitte blandt særligt mindre børn i skole og dagtilbud oplever de kommunale arbejdsgivere, at forældre er pressede i forhold til børns hjemsendelser. Og derfor er det rigtig fint, at muligheden for barselsdagpenge genindføres, så der kan komme lidt ro på i hjemmene og på arbejdspladserne. 

Chefforhandler for Danske Regioner, Anders Kühnau, siger: 

- Det er glædeligt, at regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om dette tiltag. Det vil bidrage til at holde smittetrykket nede og dermed hjælpe på det akutte pres, vi oplever på sygehusene i hele landet.

Aftaleteksten er vedhæftet.

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye