Sweco

Tre strategier for byernes håndtering af de stigende mængder vand i fremtiden

Del

I en ny rapport fra Sweco beskriver eksperter, hvordan vores byer med tre designstrategier og to konkrete værktøjer kan gå fra at se de stigende mængder vand som en trussel – til at bruge vandet som en ressource for vores sundhed og velbefindende.

Hvordan vand går fra at være en sundhedsrisiko til en sundhedsbooster er temaet for Swecos nye Urban Insight-rapport. Foto: Augustijnenstraat, Mechelen © Bram Goots.
Hvordan vand går fra at være en sundhedsrisiko til en sundhedsbooster er temaet for Swecos nye Urban Insight-rapport. Foto: Augustijnenstraat, Mechelen © Bram Goots.

Denne sommers intense regn og oversvømmelser mange steder i Europa var en voldsom påmindelse om, at vejret er blevet mere ekstremt. Sammen med den seneste ildevarslende rapport fra FN’s klimapanel er det et wake up call om, hvor vigtigt det er, at vi bliver i stand til at håndtere de kraftige regnmængder, flere skybrud og generelt stigende vandmængder, der sætter vores kloaksystemer under et stadigt større pres.

”Det ekstreme vejr forekommer oftere, og det øger sundheds- og sikkerhedsrisiciene. Det er ikke bare noget, vi ser på TV fra andre lande – det forekommer også i Danmark med hyppigere frekvens. Vi er nødt til at handle nu for at minimere risikoen for oversvømmelser og forureninger, der truer vores sundhed,” siger Hanne Løkkegaard, der er projektchef i Swecos division for Infrastruktur, Vand & Miljø.

”Vores udfordring er bl.a., at en del af vores vandinfrastruktur nogle steder op mod 100 år gammel. Kloakledningerne er ganske enkelt ikke dimensioneret til de store mængder af vand, de skal kunne håndtere i dag og i fremtiden. Samtidig bygger vi tættere byområder, og dermed har vi større behov for løsninger til at håndtere mere vand,” forklarer Hanne Løkkegaard.

Fra sundhedsrisiko til sundhedsbooster

Swecos Urban Insight-rapport fremhæver de udfordringer, som ingeniører og byplanlæggere har identificeret og beskriver, hvilke innovative løsninger, vi kan benytte os af over og under jorden for sikre os, at den øgede mængde vand i fremtiden ikke bliver en sundhedsrisiko, men en sundhedsbooster.

”For at sikre en fremtid med en vellykket vandhåndtering, så vi undgår systemsvigt, foreslår vi tre strategier for byernes håndtering af vand, der også vil påvirke vores sundhed positivt. For det første er vi nødt til igen at skabe plads til vandet i byen. For det andet skal vi genindføre naturen i byerne, og for det tredje skal vi reducere, genbruge og sikre den højeste mulige rensning vores spildevand,” forklarer Hanne Løkkegaard.

Rapporten peger på digitale vandhåndteringsplaner og asset management som værktøjer til at håndtere det stigende pres, der på vores vandforsyning og spildevandhåndshåndtering.

Rapporten ”Healthy water cities” er den tredje rapport under overskriften Urban Health and Well-Being, som er udgivet på Swecos vidensplatform Urban Insight. I rapporten fremhæver eksperter de specifikke ideer, løsninger og videnskabelige resultater, der er behov for, så vi kan designe og planlægge fremtidens sikre og modstandsdygtige byer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hvordan vand går fra at være en sundhedsrisiko til en sundhedsbooster er temaet for Swecos nye Urban Insight-rapport. Foto: Augustijnenstraat, Mechelen © Bram Goots.
Hvordan vand går fra at være en sundhedsrisiko til en sundhedsbooster er temaet for Swecos nye Urban Insight-rapport. Foto: Augustijnenstraat, Mechelen © Bram Goots.
Download
Hanne Løkkegaard, projektchef i Swecos division for Infrastruktur, Vand & Miljø.
Hanne Løkkegaard, projektchef i Swecos division for Infrastruktur, Vand & Miljø.
Download
Karlstads urbane halvø blev redesignet for at skabe bedre adgang og større naturoplevelser for Karlstads borgere. Ideen
var at omdanne den golde halvø til en attraktiv
bypark ved at udvikle rumlige kvaliteter, frodige arealer,
siddepladser, rekreative områder og nærhed til vand. Designer: Thorbjörn Andersson, Sweco. Kunde: Karlstad by. Foto: Kasper Dudzik.
Karlstads urbane halvø blev redesignet for at skabe bedre adgang og større naturoplevelser for Karlstads borgere. Ideen var at omdanne den golde halvø til en attraktiv bypark ved at udvikle rumlige kvaliteter, frodige arealer, siddepladser, rekreative områder og nærhed til vand. Designer: Thorbjörn Andersson, Sweco. Kunde: Karlstad by. Foto: Kasper Dudzik.
Download
De fem haver i Digterhaven i Sønderborg er et eksempel på et klimarobust
og sundt bydesign, der opbevarer og overløb. Digterhaven aflaster kloaksystemerne, og man undgår vand veje, i huse og overløb til havet. Projektet har også et rekreativt element, da borgerne kan slappe af og udforske de mange spændende naturområder. Designer: Sønderborg Forsyning, Sønderborg Kommune og Sweco.
Foto: Niels Nygaard
De fem haver i Digterhaven i Sønderborg er et eksempel på et klimarobust og sundt bydesign, der opbevarer og overløb. Digterhaven aflaster kloaksystemerne, og man undgår vand veje, i huse og overløb til havet. Projektet har også et rekreativt element, da borgerne kan slappe af og udforske de mange spændende naturområder. Designer: Sønderborg Forsyning, Sønderborg Kommune og Sweco. Foto: Niels Nygaard
Download
Hammarby Sjöstad. Integrationen af
bæredygtige byafvandingssystemer har ikke blot vist sig at være en effektiv naturbaseret løsning til at tilbageholde regnvand, midlertidigt lagre det og langsomt frigive det til det naturlige vandsystem - det er også en væsentlig komponent i et vellykket kvarter med stor reakretiv værdi for beboerne. Foto: Sweco.
Hammarby Sjöstad. Integrationen af bæredygtige byafvandingssystemer har ikke blot vist sig at være en effektiv naturbaseret løsning til at tilbageholde regnvand, midlertidigt lagre det og langsomt frigive det til det naturlige vandsystem - det er også en væsentlig komponent i et vellykket kvarter med stor reakretiv værdi for beboerne. Foto: Sweco.
Download
Tianjin Qiaoyuan Wetland Park. 
Et tidligere stærkt forurenet sted blev restaureret
med vådområdevegetation for at rense saltvand-
alkalisk jord. Brugen af ​​lokal vegetation gav mulighed for flere økosystemer og lav vedligeholdelse. Parken beskytter miljø og natur ved at opbevare og rense regnvand og ved at forbedre jorden, mens den 
også giver mulighed for at lære mere om miljøet. Tianjin, Kina. 
Designer: Turenscape
Kunde: Environment Construction and Investment Co., Ltd, Tianjin City. Foto: Turenscape
Tianjin Qiaoyuan Wetland Park. Et tidligere stærkt forurenet sted blev restaureret med vådområdevegetation for at rense saltvand- alkalisk jord. Brugen af ​​lokal vegetation gav mulighed for flere økosystemer og lav vedligeholdelse. Parken beskytter miljø og natur ved at opbevare og rense regnvand og ved at forbedre jorden, mens den også giver mulighed for at lære mere om miljøet. Tianjin, Kina. Designer: Turenscape Kunde: Environment Construction and Investment Co., Ltd, Tianjin City. Foto: Turenscape
Download

Links

Information om Sweco

Sweco
Sweco
Ørestads Boulevard 41
2300 København S

+45 7220 7207https://www.sweco.dk/

Sweco planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund. Med vores kunder og den samlede viden hos vores 17.500 arkitekter, ingeniører og andre specialister, skaber vi sammen løsninger, der adresserer urbanisering og digitalisering og gør vores samfund mere bæredygtige. Sweco er Europas førende arkitekt- og ingeniørrådgiver med en omsætning på ca. SEK 21 mia. (EUR 2 mia. / DKK 14,8 mia.). Virksomheden er noteret på Nasdaq Stockholm.

Følg pressemeddelelser fra Sweco

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sweco

Eksplosion i certificeret byggeri får Sweco til at opruste med flere bæredygtighedskompetencer6.10.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Kraftig efterspørgsel efter certificeret byggeri og bæredygtighedskompetencer i byggeriet kombineret med skærpede krav fra politisk side får Sweco til at geare op for bæredygtighedsindsatsen. Inden årets udgang har Sweco planer om at rekruttere op mod ti ekstra bæredygtighedsspecialister, ledere, konsulenter og auditorer til et team, der allerede i dag er Danmarks største på området.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum