Tre nye tiltag skal sænke Legionella i brugsvandet
Gennem et tværfagligt projektsamarbejde med bl.a. Teknologisk Institut og Statens Serum Institut er udviklet og demonstreret tre konkrete løsningsforslag, som skal medvirke til at nedsætte forekomsten af den dødelige bakterie Legionella i brugsvandet i Danmark.

På trods af det danske drikkevands generelt gode kvalitet ligger Danmark blandt de højeste i Europa, når det drejer sig om forekomsten af legionærsygdom, som skyldes bakterien Legionella. Forekomsten har gennem nogle år været stigende. Nu kommer en tværfaglig arbejdsgruppe med Teknologisk Institut og Statens Serum Institut samt producenterne METRO-THERM A/S og Danish Clean Water med tre konkrete løsningsforslag med henblik på at bringe forekomsten ned.
– Vi kan konstatere, at forekomsten af Legionella i danske varmtvandssystemer er høj, og problemet ikke synes at blive mindre i fremtiden. Det skyldes bl.a. ønsket om at spare energi og reducere klimabelastning, hvilket medfører, at temperaturen i brugsvandsinstallationerne ofte sættes for lavt. Det giver mulighed for vækst af legionellabakterier, som kan spredes til mennesker i form af små vandpartikler (aerosoler) fra fx brusebade. Derfor har det været vigtigt både at se på de temperaturmæssige krav, såvel som alternative løsninger og mulighederne for at kunne fastlægge og forbedre særligt risikofyldte installationer, siger seniorkonsulent og projektleder Kaj Bryder, Teknologisk Institut.
Risikovurderingsværktøj, termisk løsning og biocidløsning
Gennem projektet er udarbejdet seks faglige delrapporter, hvor man dels har udredt den aktuelle situation og mulighederne for at kompensere lave brugsvandstemperaturer, og dels har arbejdet med udvikling og demonstration af tre løsningstiltag, som skal begrænse udbredelsen af Legionella i brugsvandsinstallationer.
Det drejer sig om et risikovurderingsværktøj, som kan medvirke til vurdering og forbedring af tilstanden i aktuelle brugsvandsinstallationer, og en elektrisk booster-enhed, som sikrer temperaturovervågning og optimal indstilling og kontrol af brugsvandsinstallationen. Endelig gælder det anvendelse af en såkaldt biocid-løsning med tilsætning af hypoklorsyre til det varme brugsvand.
Tilsætning af hypoklorsyre
Tilsætning af hypoklorsyre indgår ikke i dag i myndighedernes foreslåede løsninger, men projektgruppen vurderer, at den som et forholdsvist miljøvenligt og effektivt middel mod Legionella, også ved lave brugsvandstemperaturer, kan have en stor effekt.
Hypoklorsyre er en svag syre, som dannes, når en elektrolysegenerator ved elektricitet omdanner salt og vand til en mild, men meget effektiv desinfektionsopløsning. Hypoklorsyre (NEUTHOX®) er godkendt gennem EU's godkendelsesproces, hvor der er lavet effektivitetsstudier samt en lang række beregninger og felttest. Det menneskelige immunsystem anvender selv hypoklorsyre til at bekæmpe infektioner.
Energistyrelsens EUDP-projekt Legionella-sikring og energieffektivisering for installationer og forsyning er gennemført i et tværfagligt samarbejde mellem Teknologisk Institut, Statens Serum Institut, VIA University College, Danish Clean Water, METRO-THERM, Fredericia Fjernvarme, boligselskabet KAB og Projektkontoret/Region Sjælland.
Projektet er udkommet med seks delrapporter, som kan hentes her.
Heraf fremgår dels resultaterne af den gennemførte udredning, dels de tre udviklede og demonstrerede løsningsforslag vedrørende Legionella.
Kontakter
Vedrørende installationsprincipper og tekniske løsninger: seniorkonsulent og projektleder Kaj Bryder, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1220, mail: kbr@teknologisk.dk - vedr. sygdom, epidemiologi og risiko: fagchef Søren Uldum, Statens Serum Institut, telefon 3268 3194, mail: su@ssi.dk
Billeder
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum