Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.

Efterspørgslen på genopladelige batterier stiger voldsomt i takt med den grønne omstilling. Batterierne spiller en afgørende rolle for, at samfundet kan lykkes med at elektrificere transportsektoren og den tunge industri, hvor det er nødvendigt at kunne lagre vedvarende energi fra solceller og vindmøller.
Kina og USA dominerer batterimarkedet, men Danmark og Europa har stadig stærke kort på hånden. Det fremhæver Teknologisk Institut i rapporten "Batterier i cirkulær økonomi". Rapporten er en del af serien Teknologisk Udsyn.
– I rapporten kortlægger vi markedet og peger på konkrete løsninger. Der er flere veje fremad til at øge Danmarks bidrag til en cirkulær batteriøkonomi, styrke forsyningssikkerheden og skabe nye vækstmuligheder for danske virksomheder, siger Mikkel Agerbæk, direktør på Teknologisk Institut.
Hurtig handling for at bryde afhængigheden
Kina producerer i dag tre fjerdedele af alle litium-ion-batterier, mens USA med sin "Inflation Reduction Act" styrker sin industrielle position inden for området. Europa og Danmark har til gengæld mulighed for at etablere sig som frontløbere inden for genanvendelse og nichemarkeder for skræddersyede batteriløsninger. Men det kræver hurtig handling.
Rapporten identificerer tre centrale indsatsområder, der kan bidrage til Europas konkurrenceevne og forsyningssikkerhed:
- Øget genanvendelse: EU skal satse på at genanvende battericeller og råstoffer som fx litium og kobolt for at reducere afhængigheden af import fra Kina.
- Nicheproduktion: Danmark og Europa kan fokusere på udvikling af skræddersyede batteriløsninger til nichemarkeder frem for masseproduktion.
- Politisk handling: En samlet indsats med klare reguleringer og investeringer i batteriteknologi og genanvendelse er nødvendig for at styrke forsyningssikkerheden.
Genanvendelse: En afgørende brik i EU's strategi
En central konklusion i rapporten er, at den europæiske batteristrategi bør fokusere på at genanvende råstoffer. I dag genanvendes kun en lille del af de udtjente batterier i Danmark og EU. Det står i skarp kontrast til Kinas dominans, hvor landet ikke blot sidder på udvinding og raffinering af råstoffer til batterier, men også på genanvendelse og produktion af batterikomponenter.
– Ved at genanvende råstoffer kan vi både styrke forsyningssikkerheden og reducere CO2-aftrykket. Vi skal investere i moderne genanvendelsesanlæg og udvikle teknologi, der gør det muligt at udvinde råstoffer som litium, kobolt og nikkel fra udtjente batterier. Det er en nødvendighed, hvis Europa skal opnå en cirkulær batteriøkonomi, forklarer Mikkel Agerbæk.
Nichemarkeder som dansk styrkeposition
Mens masseproduktion af batterier er domineret af Kina, har Danmark og EU en unik mulighed for at fokusere på nichemarkeder og skræddersyede løsninger. Rapporten fremhæver, at Danmark kan spille en vigtig rolle i den globale værdikæde for batterier ved at fokusere på forskning og innovation. Samtidig skal Danmark udnytte sin ekspertise inden for cirkulær økonomi og sikre, at flere batterier bliver genanvendt lokalt.
– Danmark kan ikke konkurrere med Kina på volumen, men vi kan udvikle højteknologiske løsninger, der skaber værdi i nichemarkeder. Vi har stærke forskningsmiljøer og innovative virksomheder, der kan drive udviklingen, siger Mikkel Agerbæk.
Øget forsyningssikkerhed og konkurrenceevne med nye EU-regler
Rapporten understreger, at EU's nye batteriforordning, som bl.a. fokuserer på genanvendelse og batteriproduktion, er et vigtigt første skridt til at sikre Europas konkurrenceevne og fremtidige forsyningssikkerhed. Med den nye batteriforordning følger også udvidet producentansvar. Det stiller nye krav til design, produktion, genbrug og genanvendelse af batterier. Producenter og importører bliver også ansvarlige for hele batteriets livscyklus.
– De nye regler om batteriskifte og genbrug stiller store krav til virksomhederne, som skal gentænke både deres produktion og forsyningskæde. Vores eksperter dækker hele værdikæden inden for batterier, og vi står klar til at rådgive industrien, siger Mikkel Agerbæk.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel Agerbæk stiller gerne op til interview. Kontakt formidles gennem Joan Jensen, seniorkommunikationskonsulent, tlf.: 7220 1957, mail: jjen@teknologisk.dk.
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Stresstest skal fremtidssikre byggematerialer mod ekstremvejr12.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvielse af nyt klimakammer styrker branchens evne til at leve op til stigende krav om dokumentation og test af byggekomponenter
Ny betonteknologi reducerer CO₂ og skaber levesteder for havets arter3.6.2025 13:04:04 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut leder et nyt projekt, der udvikler nye betonteknologier og udførelsesmetoder til fremtidens anlægskonstruktioner. Det skal ske ved at kombinere lavere CO₂-udledning med nye betondesigns, der skal skabe levesteder for havdyr og -planter.
Vådere vejr kalder på holdbare klimatilpasnings-løsninger23.5.2025 11:24:43 CEST | Pressemeddelelse
Branchen mødes til Rørcenterdagene 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup for at dele nye løsninger på klimaudfordringer.
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum