Topmøde om plastik kan blive den vigtigste grønne aftale siden Paris-aftalen.

Forurening fra produktion, forbrug og bortskaffelse af plastik er en af de største menneskeskabte trusler, vores planet står over for. Af de ca. 415 mio. tons plastikaffald, der produceres årligt, ender næsten 80 % på deponi eller i miljøet. Yderligere 12 % bliver brændt, hvilket påvirker menneskers levebrød og sundhed rundt omkring i verden. De næste dages forhandlinger og muligheden for en miljøpagt bliver af FN omtalt som den vigtigste siden Parisaftalen om klimaforandringerne fra 2015.
Over 150 lande har erklæret deres støtte til forhandlingerne, heriblandt har lande som Rwanda og Peru opfordret til en bindende traktat som adresserer alle stadier i plastikkens livscyklus fra udvinding af råmateriale i form af gas og olie til bortskaffelse og forurening. En global traktat kan desuden betyde, at verdens lande forpligtes til at reducere selve produktionen af engangsplastik – og ikke blot forpligtes til at håndtere plastik som et forureningsproblem, der udelukkende skal løses gennem bedre affaldshåndtering.
FN's Miljøprogram UNEP er vært for FN's Miljøforsamling (UNEA), som samler repræsentanter fra FN's 193 medlemsstater, virksomheder, civilsamfundet og andre interessenter for at nå til enighed om politikker til løsning af verdens mest presserende miljøudfordringer. FN's miljø forsamling UNEA er for miljøet, hvad COP'en er for klimaet.
Plastic Change har observatørstatus i FN og er tilstede i Nairobi under forhandlingerne sammen med en international NGO-alliance.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk DirektørPlastic Change
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgBilleder
Links
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum