Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
Busan, Sydkorea: Danske Plastic Change kæmper videre for en ambitiøs, global plastiktraktat, efter forhandlingerne i FN søndag aften stagnerede.
I stedet for at slutte det femte forhandlingsmøde med en aftale som planlagt valgte landene at udskyde beslutningen til et møde på et senere tidspunkt (INC-5.2). Her skal landene igen forsøge at nå til enighed om aftalens indhold og ambitionsniveau.
Strategisk direktør i den danske miljøorganisation Plastic Change, Anne Aittomaki, fulgte forhandlingerne som observatør og er desuden en central del af NGO-alliancen Break Free From Plastic (3500 NGO’er). Hun udtaler:
- Behovet for at tøjle verdens plastikforurening bliver større dag for dag, så vi havde bestemt håbet på en aftale, der kunne levere netop dét. I løbet af de seneste timer blev det dog klart, at det ikke var muligt at komme nær en tilfredsstillende tekst inden for den planlagte tidsramme. Ikke fordi viljen til en ambitiøs aftale manglede, men fordi en lille sammenslutning af lande stak en kæp i hjulet.
- På den ene side stod civilsamfundet sammen med et flertal på over 100 lande, der ønsker en ambitiøs aftale, blandt andre EU-landene og lande, der er hårdt ramt af forurening. På den anden side stod et mindretal af hovedsageligt olieproducerende lande, der har afsporet forhandlingerne og forhindret fremskridt helt til det sidste. I det her tilfælde er ingen aftale bedre end en dårlig aftale.
- Selvom vi med garanti vil se de samme magtkampe udspille sig ved det kommende møde, er udskydelsen af aftalen ikke et nederlag. Det er et udtryk for, at de ambitiøse lande ikke lod sig tryne og holdt fast i deres værdier i kampen mod plastikforurening.
- Vi fortsætter vores arbejde for den aftale, verden har brug for. En aftale baseret på videnskaben og menneskers rettigheder frem for få landes økonomiske interesser i plastik.
På trods af tilslutningen til en aftale, som bremser plastikforurening i hele plastikkens livscyklus, lykkedes det ikke landene at blive enige om bindende mål på en række områder:
-
Begrænsning af plastikproduktionen, som lige nu er på vej mod en tredobling i 2050.
-
Forbud mod særlige plastikprodukter og kemikalier, som allerede i dag skader miljø, klima og vores sundhed.
-
Behovet for finansiering til at implementere aftalen, særligt i udviklingslandene.
En aftale, der alene fokuserer på affaldshåndtering og genanvendelse, vil ifølge forskningen ikke løse problemet med plastikforurening.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk DirektørPlastic Change
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgSilvie Ulrikke ØstebøPresseansvarligPlastic Change
Tlf:61931637su@plasticchange.orgFølg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
Kampen mod plastikforurening anerkendes på finansloven22.11.2024 13:03:50 CET | Pressemeddelelse
Miljøorganisationen Plastic Change får 2 millioner kroner til sit arbejde for at forhindre plastikforurening. Det står klart, efter regeringen, SF og Radikale Venstre præsenterede finansloven for 2025. Derudover går 90 millioner kroner til at fremme et mere bæredygtigt forbrug i Danmark.
Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald3.10.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som ny partner i Reuse Vanguard Project (RSVP) sikrer danske Plastic Change, at resten af Europa lærer af danske succeser med pantbar og genbrugelig emballage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum