149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Busan, Sydkorea: Tiden rinder langsomt ud for at vedtage en ambitiøs global aftale mod plastikforurening under de aktuelle forhandlinger i FN.
Lykkedes det ikke, vil det være katastrofalt, lyder det fredag i en erklæring fra 149 civilsamfundsorganisationer, herunder danske Plastic Change, som kommer med et klart nødråb: Det er nu, at de mange ambitiøse lande skal træde i karakter, hvis ikke muligheden skal forpasse!
I jagten på enighed mellem samtlige lande er ambitionsniveauet blevet sænket så meget, at aftalen lige nu i høj grad beror på frivillige tiltag for at bekæmpe den stigende plastikforurening, lyder det i erklæringen. Det er langt fra nok i en verden, hvor en ukontrolleret plastikproduktion og den medfølgende forurening vil mangedobles over de næste årtier.
Fordi landene arbejder ud fra et princip om konsensus, har få lande kunnet sætte barren lavt. Der er tale om lande, som er taget til forhandlingerne med store økonomiske interesser i en stigende plastikproduktion.
Strategisk direktør i Plastic Change, Anne Aittomaki, er til stede under forhandlingerne og udtaler:
- Vi har skrevet under sammen med en lang række andre organisationer for at gøre opmærksom på det væsentlige: Vi har ikke råd til at tabe denne historiske mulighed på gulvet! De næste dage bliver afgørende for vores fælles fremtid og for kampen mod plastikforurening.
- De ambitiøse lande udgør størstedelen af FN-medlemslandene, og det er både lande, hvis natur og befolkninger lider under den uendelige strøm af plastikforurening og lande i EU, som ønsker at bremse krisen, før det er for sent, herunder Danmark. Vi hepper på dem, og med erklæringen opfordrer vi dem til i endnu højere grad at gøre deres stemmer gældende, så en lille hård kerne af uambitiøse lande ikke sætter dagsordenen.
- En aftale baseret på frivillighed og uden bindende mål vil kun kradse i overfladen af plastikforureningens konsekvenser for vores miljø, klima og helbred.
Læs erklæringen herunder - læs fakta om plastikforurening nederst i pressemeddelelsen:
Mod, ikke kompromis!
Der er kun 36 timer tilbage af de planlagte forhandlinger for at sikre en global traktat, der kan stoppe plastikforurening. Men lige nu ser vi de sædvanlige lande med lave ambitioner afspore forhandlingerne, mens et flertal bestående af de ambitiøse lande - herunder medlemmerne af High Ambition Coalition (HAC - herunder Danmark, red.) - sover i timen. Fortsætter det sådan, så vil traktaten ende med ikke at være mere værd end papiret, den er skrevet på.
På dette kritiske tidspunkt er det helt afgørende, at forhandlerne husker deres forpligtelser, holder fast i deres principper, lytter til videnskaben og de økonomiske argumenter foran dem, og støtter dem, der lider mest under forureningen. Vi kan ikke acceptere, at jagten på konsensus og iver efter at færdiggøre aftalen fører til en tekst, der er så katastrofalt nyttesløs, at den ikke formår at adressere den tiltagende plastikkrise.
De ambitiøse lande har både magten og muligheden for at forme en traktat, der kan stoppe plastikkrisen. Det, vi nu har brug for, er, at vores ledere viser, at de er fast besluttet på at gøre det rette, og til at kæmpe for den traktat, verden blev lovet for to år siden.
En svag traktat, der kun er baseret på frivillige tiltag, vil briste under vægten af plastikkrisen og føre til en uendelig spiral af unødvendige konsekvenser. De mest udsatte samfund samt det overvældende flertal af borgere, forskere, og virksomheder, der støtter globale regler i hele plastikkens livscyklus, har klare krav og argumenter, der ikke kan modsiges.
Langt de fleste regeringer ved, hvad de må gøre. De ved, hvilke tiltag, vi har brug for, og de ved, at de kan implementeres. Forhandlerne har flere muligheder i processen, blandt andet afstemning eller at lave en traktat mellem dem, som vil deltage.
I disse sidste timer af forhandlingerne er regeringerne nødt til at udvise mod! De må ikke gå på kompromis og bukke under for presset fra den lille gruppe af lande med lave ambitioner, blot for at nå frem til en enighed, som er umulig. Vores planets tilstand afhænger af det.
Vi kræver en traktat, som beskytter vores helbred og de fremtidige generationers helbred.
Underskrivere:
Plastic Change, Break Free From Plastic (BFFP), Center for International Environmental Law (CIEL), Greenpeace, WWF m.fl. I alt 149 organisationer.
Fakta om plastik
460 millioner tons plastik produceres årligt - over 200 gange mere end i 1950.
Cirka 50% er engangsplastik.
2-3 gange så meget plastik som i dag vil blive produceret i 2050 uden indgriben.
99% af alt plastik har olie og gas som råmateriale.
20 millioner tons plastik ender årligt i naturen til fare for miljø og dyreliv.
16.000 kemikalier bruges i produktionen af plastik - mindst 4200 er sundheds- eller miljøskadelige. De fleste er aldrig undersøgt.
Kun 9% af al produceret plastik er blevet genanvendt.
Kilder: UNEP, OECD, IUCN, Berkeley Lab, American Association for the Advancement of Science, PlastChem, Our World In Data.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk DirektørPlastic Change
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgSilvie Ulrikke ØstebøPresseansvarligPlastic Change
Tlf:61931637su@plasticchange.orgBilleder
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
Kampen mod plastikforurening anerkendes på finansloven22.11.2024 13:03:50 CET | Pressemeddelelse
Miljøorganisationen Plastic Change får 2 millioner kroner til sit arbejde for at forhindre plastikforurening. Det står klart, efter regeringen, SF og Radikale Venstre præsenterede finansloven for 2025. Derudover går 90 millioner kroner til at fremme et mere bæredygtigt forbrug i Danmark.
Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald3.10.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som ny partner i Reuse Vanguard Project (RSVP) sikrer danske Plastic Change, at resten af Europa lærer af danske succeser med pantbar og genbrugelig emballage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum