Topforsker til SDU

Hvor meget kan et samfund ændre på den sociale mobilitet? Er skandinaviske lande, som det forlyder, bedre til at bryde den sociale arv? Og hvilke faktorer spiller ind på social mobilitet?
Det er spørgsmål, som optager mange af os, og i særdeleshed den skotsfødte professor Gregory Clark, der er en af de førende forskere i verden i forhold til at studere udviklingen af social mobilitet i et historisk perspektiv.
Gregory Clark er uddannet og har forsket på nogle af de mest prestigefyldte universiteter i verden; Cambridge, Harvard, Princeton og Stanford, og har gennem de sidste 32 år bidraget til at skabe et af verdens stærkeste miljøer inden for økonomisk historie på University of California, Davis.
Snart kan SDU’s økonomiske forskere se frem til at samarbejde med den anerkendte professor, når han næste år flytter til Danmark for at fortsætte sin forskning på Økonomisk Institut på SDU.
Social mobilitet i Danmark
Danmarks Grundforskningsfond har nemlig tildelt Gregory Clark virkemidlet DNRF Chair på 10 mio. kroner – et virkemiddel der styrker danske forskningsmiljøer ved at hente internationale topforskere fra udlandet.
- Det er en spændende ny mulighed for mig. Danmark er et interessant land at undersøge social mobilitet i, fordi de skandinaviske lande har opnået en større grad af social mobilitet sammenlignet med de fleste lande. Samtidig har Danmark nogle af de mest omfattende data i verden, så jeg ser frem til at afprøve mine metoder i en dansk og nordisk kontekst, siger Gregory Clark.
Med bevillingen fra grundforskningsfonden kommer han til at stå i spidsen for et projekt om social mobilitet og menneskelig kapital i de nordiske lande, og han skal blandt andet bidrage til det Carlsberg-støttede SDU-projekt ”Human Capital of the Nordic Countries”.
Et hovedformål er at skabe en database over historisk information, der kan linkes helt frem til i dag, så man kan se, hvor vi hver især kommer fra, og hvem vores tipoldeforældre og generationer før dem var. Og med den viden kan forskerne bedre vurdere graden af social mobilitet mellem generationer.
Efternavne under luppen
Gregory Clark er kendt for at udvikle nye måder at måle social mobilitet på, og hans hidtidige forskning har belyst, at samfundet er mindre mobilt end forventet, når man går mange generationer tilbage.
Han har blandt andet undersøgt forholdet mellem folks efternavne, status og udfald i livet for generationer gennem 300-400 år.
- Da jeg begyndte at kigge på efternavne, var mobiliteten til min overraskelse meget lavere i perioden, end tidligere studier har vist. Hvis man f.eks. bor i de mest mondæne kvarterer i Stockholm eller London, er det meget mere sandsynligt, at man bliver læge eller advokat eller kommer ind på et topuniversitet ligesom ens forfædre gjorde det i det 18. århundrede.
- Det tyder på, at social mobilitet ikke kun er bundet af vores forældre og deres baggrund, men af hele vores net af slægtninge, siger Gregory Clark.
Han påpeger, at der blandt forskere endnu mangler konsensus om, hvad årsagerne til social mobilitet er, og hvad der afgør vores udfald i livet.
- Det er enormt vigtigt at vide, hvilke faktorer der fremmer den sociale mobilitet, når der i dag skal foretages politiske prioriteringer. Spørgsmålet er, hvordan historiske investeringer i uddannelse, kvinders adgang til uddannelse og indførelsen af velfærdsstaten har bidraget til den sociale mobilitet, og det kan vores forskning forhåbentlig være med til at belyse endnu bedre, siger professoren.
International opmærksomhed
For Paul Sharp, der står i spidsen for forskningen i økonomisk historie på SDU, hersker der ingen tvivl om, at ansættelsen af Gregory Clark vil udvikle og styrke miljøet yderligere, og som en del af bevillingen får forskningsgruppen Historical Ecnomomic Development Group også tilført fire nye stillinger; to adjunkter, en ph.d.-studerende og en videnskabelig assistent.
- Gregory Clark er et stort internationalt navn, og det betyder meget for forskningsgruppen og SDU, at vi har kunnet tiltrække en kapacitet som ham. Det betyder, at vi kan rekruttere nogle af de bedste forskere fra hele verden og generelt skabe større international opmærksomhed om vores forskning, siger Paul Sharp.
Før det bliver tid til at flytte til Danmark, er Gregory Clark ved at lægge sidste hånd på en bog om social mobilitet i England gennem de sidste 300-400 år, men han ser allerede frem til at komme til Danmark.
- Jeg kan rigtig godt lide Danmark og SDU, som jeg har besøgt flere gange de sidste fem år. Der er et spændende miljø inden for økonomisk historie, som har opnået stor anerkendelse internationalt, og som jeg glæder mig til at blive en del af, siger Gregory Clark og tilføjer, at han netop har set alle tre sæsoner af Borgen sammen med sin kone for at blive klogere på Danmark og danskerne.
Han tiltræder på SDU til februar næste år.
Kontakter
Professor Gregory Clark, University of California, Davis på: gclark@ucdavis.edu
Professor Paul Sharp, SDU på: pauls@sam.sdu.dk og 6550 3249
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum