DI Lolland-Falster

Tommel op fra virksomhederne til Guldborgsund kommune

Del
Virksomhederne i Guldborgsund Kommune er blevet langt mere tilfredse med de vilkår og den service, kommunen tilbyder dem, end de var sidste år. I DI’s årlige erhvervsklimaundersøgelse er Guldborgsund hoppet 18 pladser op ad ranglisten og placeret på en 58. plads. Og der er fremgang inden for stort set alle kategorier.

Virksomhederne er især blevet mere tilfredse med trafikforholdene i Guldborgsund Kommune, som i sidste års Lokalt Erhvervsklima tog et ordentligt dyk. Og det er ikke overraskende for Allan H. Schmidt, formand for DI Lolland-Falster.

- Sidste års dyk ser ud til at hænge sammen med, at der sidste år ikke var fremdrift i den nye Femern-forbindelse og den nye Storstrømsbro. Det gav en del bekymring, men nu går det igen fremad i projekterne. Det tror jeg, at vi kan se i dette års undersøgelse, siger Allan H. Schmidt.

Anderledes ser det ud for Lolland Kommune, som ikke formår at holde den flotte fremgang, kommunen opnåede i sidste års Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse. Lolland er nummer 77 ud af de 96 kommuner, der er med i DI’s undersøgelse, et fald på 41 pladser i forhold til 2016.

- Samtidig med, at jeg glæder mig over, at Guldborgsund går frem i Lokalt Erhvervsklima 2017, er jeg selvfølgelig ærgerlig over, at virksomhederne er blevet mindre tilfredse med forholdene i Lolland Kommune. Lolland var faktisk helt oppe på en plads som nr. 30 i 2010, så vi ved jo, at det kan lade sig gøre med en bedre placering, siger Allan H. Schmidt.

Lollands virksomheder er blevet mindre tilfredse over hele linjen. Det gælder især når de vurderer de lokale trafikforhold, sagsbehandlingen og skater, afgifter og gebyrer. Men også dialogen mellem virksomheder og kommune er dykket, og det bekymrer Allan H. Schmidt.

- Udgangspunktet for et godt samarbejde og erhvervsklima er altid en god snak og vilje til at lytte til hinanden. Men undersøgelsen viser, at det er gået tilbage med virksomhedernes dialog med både politikere og embedsmænd i Lolland Kommune det seneste år. Vi må have undersøgt præcis, hvor det halter og så få gjort noget ved det, siger DI Lolland-Falsters formand.

Kommunernes placering er primært et udtryk for, hvordan de lokale virksomheder vurderer erhvervsklimaet, men en tredjedel af undersøgelsens resultat afhænger af, hvordan kommunerne klarer sig rent statistisk. Det er bl.a. uddannelsesniveau, beskæftigelse, skattetryk osv., og hvordan det har udviklet sig over de seneste tre år. Og her ligger de to kommuner på Lolland-Falster i bunden, ikke mindst fordi uddannelsesniveauet er lavt sammenlignet med andre kommuner og skattetrykket højt. For at opnå en bedre placering på de statistiske nøgletal kræver det et langt sejt træk, hvor kommunerne også påvirkes af regionale og nationale forhold. Det gælder f.eks. tilflytning til kommunerne, som påvirkes af udviklingen på resten af Sjælland.

- Vi skal på samme tid have det korte og det lange lys på. Det skal lykkes at skabe forbedringer allerede inden næste års undersøgelse. Samtidig vil jeg også lægge op til en diskussion med de to kommuner omkring de forhold, som kræver en længere indsats at forbedre, siger DI Lolland-Falsters formand.

Tallene fra årets undersøgelse viser, at virksomhederne grundlæggende er glade for at ligge, hvor de ligger, og at de er gode ambassadører for deres kommuner. Hele 80 pct. af virksomhederne i Guldborgsund Kommune vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i Guldborgsund, og det samme gælder 76 pct. af virksomhederne i Lolland Kommune. Det er et godt stykke over landsgennemsnittet.

- Det er dejligt, at vi har nogle trofaste virksomheder, der taler godt om vores kommuner over for andre. Det er vigtigt, at både nye og eksisterende virksomheder kan udvikle sig og skabe arbejdspladser og dermed penge i kommunekasserne – til gavn for os alle, siger Allan H. Schmidt.

Virksomhederne i Guldborgsund er blevet mere tilfredse med kommunens image, mens virksomhederne i Lolland Kommune vurderer, at kommunens image ligger på nogenlunde samme niveau som de sidste par år.

- Her er et område, som især Lolland Kommune kan styrke. Manglen på dygtige medarbejdere vil blive større de kommende år, og en meget vigtig forudsætning for et godt erhvervsliv er, at kommunen formår at trække både virksomheder, arbejdspladser og nye borgere til. Vi kan se, at virksomhederne i resten af landet bliver stadigt mere tilfredse med kommunerne på dette punkt, så man kan hurtigt ryge ned af listen, hvis ikke virksomhederne oplever forbedringer, siger Allan H. Schmidt, formand for DI Lolland-Falster.

Arbejdskraft er et særligt vigtigt område, og Guldborgsunds virksomheder er ikke i tvivl om, at kommunen skal prioritere arbejdskraft højest de kommende år. Virksomhederne i Lolland Kommune har også arbejdskraft som en topprioritet, der kun er overgået af infrastruktur.

- Jeg er enig med de adspurgte virksomheder. Infrastruktur er altid vigtig, men også mangel på arbejdskraft kan hæmme vores vækst. Så her skal man fokusere de kommende år, siger DI Lolland-Falsters formand Allan H. Schmidt.

Fakta om Lokalt Erhvervsklima 2017

- DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2017, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er ottende år i træk, at DI laver undersøgelsen.

- 7.600 virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen i 2017. De har bl.a. vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed og helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, adgang til arbejdskraft, infrastruktur, kommunernes image mv.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

- 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger, kontakt chefkonsulent i DI Kristian Birkegaard krbi@di.dk, tlf.: 3377 4583 eller pressekoordinator i DI Helen Jensen heje@di.dk, tlf.: 2124 4702.

Billeder

Links

Information om DI Lolland-Falster

DI Lolland-Falster
DI Lolland-Falster



For yderligere information om DI Lolland-Falster:

Konsulent Stephanie Joy Hansen
Mail: stjh@di.dk
Tlf. 3377 3988
Mobil: 3125 0720

Sekretær Susanne Graversen
Mail: sug@di.dk
Tlf.: 3377 3372

Følg pressemeddelelser fra DI Lolland-Falster

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Lolland-Falster

Lolland er blandt de bedste til at producere grøn strøm12.5.2023 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse

I Lolland Kommune produceres grøn strøm fra solceller og vindmøller på land svarende til 191.400 husstandes forbrug, mens der i mange andre kommuner kun produceres til få tusinde husstande. Lolland er en af de kommuner i hele Danmark, som producerer mest grøn strøm. Guldborgsund er også godt med på den grønne bølge. Forsæt det gode arbejde med udbygningen af grøn strøm, lyder det fra DI Lolland-Falster

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye