Tinna V. Stevnsner er udnævnt til professor i alderdomsforskning

Andelen af ældre i befolkningen vokser støt, og stigende levealder er forbundet med øget risiko for at udvikle demens og andre sygdomme, som nedsætter hjernens kognitive kapacitet. Som professor i molekylære aldringsprocesser ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet vil Tinna Stevnsner fokusere på at opnå større viden om de processer i cellerne, som bidrager til hjernens vedligeholdelse, når man bliver ældre.
Hendes forskningsaktiviteter vil især have til formål at opnå større indsigt i de mekanismer, som bidrager til reparationen af hjernecellernes arvemateriale, DNA’et, samt vedligeholdelsen af cellernes energi-kraftværker, mitokondrierne, som spiller en væsentlig rolle for hjernens funktion. En del af Tinnas forskningsprojekter udføres i tæt samarbejde med internationale kollegaer. I forbindelse med disse samarbejder undersøges blandt andet, hvorledes aldersassocierede hormonelle forandringer påvirker de cellulære vedligeholdelsesprocesser i hjernen.
Om Tinna Stevnsner
Tinna blev cand.scient. i biologi i 1988, og ph.d. i molekylærbiologi i 1992 – begge dele fra Aarhus Universitet. Ph.d-projektet blev udført i prof. Vilhelm Bohrs laboratorium ved National Cancer Institute på NIH i USA, hvor Tinnas interesse for DNA-reparationsprocesser blev grundlagt. I forbindelse med sit ph.d.-projekt var Tinna blandt andet med til at afdække, hvorledes mitokondrierne har kapacitet til at reparere forskellige typer af skader på deres eget genom, hvilket man ellers tidligere havde antaget ikke var tilfældet.
Efterfølgende blev Tinna mere og mere interesseret i den rolle, som ophobning af DNA-skader spiller for kroppens aldring, og hun vendte derfor tilbage til USA for i en periode at arbejde som gæsteforsker ved National Institute on Aging på NIH.
Da Tinna i 1993 kom tilbage til Danmark fik hun ansættelse som postdoc ved det, der dengang hed Institut for Miljø- og Arbejdsmedicin på Aarhus Universitet, hvor hun var med til at etablere et laboratorium med fokus på DNA-reparation i relation til giftige stoffer i vores omgivende miljø.
I 1996 flyttede hun, med en forskningsrådsbevilling i ryggen, til det nystartede Dansk Center for Molekylær Gerontologi (DCMG), med base ved Aarhus Universitet. Her startede Tinna sin egen forskningsgruppe og blev efterfølgende fastansat som lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik. Hun blev senere leder af DCMG.
I 2014 valgte Tinna at tage på sabbatical-ophold ved Institute for Memory Impairments and Neurological Disorders (UCI MIND), USA. Her etablerede hun nye frugtbare samarbejder, og ved at studere udtrykket af en lang række gener i forskellige regioner af hjerner fra nyligt afdøde personer med forskellig alder, opnåede hun ny indsigt i nogle reguleringsmekanismer, som med alderen kan resultere i nedsat DNA-reparationskapacitet i hjernen.
Ud over at være forfatter på over 80 videnskabelige publikationer og en række bogkapitler har Tinna jævnligt været medarrangør ved internationale konferencer, og hun inviteres hyppigt til at være reviewer for internationale tidsskrifter, til at være opponent i forbindelse med ph.d.-forsvar m.m. i ind- og udland samt til at give populærvidenskabelige foredrag og interviews om molekylær aldringsforskning. Endelig har Tinna tidligere været formand for Studienævnet ved Science & Tecnology, AU, og varetager fortsat undervisning på en række kurser på både bachelor- og kandidat-niveau.
Privat
Tinna er 57 år, har to voksne sønner og bor i Åbyhøj sammen med sin mand, der også er ansat ved Aarhus Universitet.
Kontakter
Professor Tinna V. Stevnsner
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
tvs@mbg.au.dk - 27782804
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum