Tinna V. Stevnsner er udnævnt til professor i alderdomsforskning
Tinna Stevnsner er udnævnt til professor i alderdomsforskning (aldring) ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet fra 1. september 2020.

Andelen af ældre i befolkningen vokser støt, og stigende levealder er forbundet med øget risiko for at udvikle demens og andre sygdomme, som nedsætter hjernens kognitive kapacitet. Som professor i molekylære aldringsprocesser ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet vil Tinna Stevnsner fokusere på at opnå større viden om de processer i cellerne, som bidrager til hjernens vedligeholdelse, når man bliver ældre.
Hendes forskningsaktiviteter vil især have til formål at opnå større indsigt i de mekanismer, som bidrager til reparationen af hjernecellernes arvemateriale, DNA’et, samt vedligeholdelsen af cellernes energi-kraftværker, mitokondrierne, som spiller en væsentlig rolle for hjernens funktion. En del af Tinnas forskningsprojekter udføres i tæt samarbejde med internationale kollegaer. I forbindelse med disse samarbejder undersøges blandt andet, hvorledes aldersassocierede hormonelle forandringer påvirker de cellulære vedligeholdelsesprocesser i hjernen.
Om Tinna Stevnsner
Tinna blev cand.scient. i biologi i 1988, og ph.d. i molekylærbiologi i 1992 – begge dele fra Aarhus Universitet. Ph.d-projektet blev udført i prof. Vilhelm Bohrs laboratorium ved National Cancer Institute på NIH i USA, hvor Tinnas interesse for DNA-reparationsprocesser blev grundlagt. I forbindelse med sit ph.d.-projekt var Tinna blandt andet med til at afdække, hvorledes mitokondrierne har kapacitet til at reparere forskellige typer af skader på deres eget genom, hvilket man ellers tidligere havde antaget ikke var tilfældet.
Efterfølgende blev Tinna mere og mere interesseret i den rolle, som ophobning af DNA-skader spiller for kroppens aldring, og hun vendte derfor tilbage til USA for i en periode at arbejde som gæsteforsker ved National Institute on Aging på NIH.
Da Tinna i 1993 kom tilbage til Danmark fik hun ansættelse som postdoc ved det, der dengang hed Institut for Miljø- og Arbejdsmedicin på Aarhus Universitet, hvor hun var med til at etablere et laboratorium med fokus på DNA-reparation i relation til giftige stoffer i vores omgivende miljø.
I 1996 flyttede hun, med en forskningsrådsbevilling i ryggen, til det nystartede Dansk Center for Molekylær Gerontologi (DCMG), med base ved Aarhus Universitet. Her startede Tinna sin egen forskningsgruppe og blev efterfølgende fastansat som lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik. Hun blev senere leder af DCMG.
I 2014 valgte Tinna at tage på sabbatical-ophold ved Institute for Memory Impairments and Neurological Disorders (UCI MIND), USA. Her etablerede hun nye frugtbare samarbejder, og ved at studere udtrykket af en lang række gener i forskellige regioner af hjerner fra nyligt afdøde personer med forskellig alder, opnåede hun ny indsigt i nogle reguleringsmekanismer, som med alderen kan resultere i nedsat DNA-reparationskapacitet i hjernen.
Ud over at være forfatter på over 80 videnskabelige publikationer og en række bogkapitler har Tinna jævnligt været medarrangør ved internationale konferencer, og hun inviteres hyppigt til at være reviewer for internationale tidsskrifter, til at være opponent i forbindelse med ph.d.-forsvar m.m. i ind- og udland samt til at give populærvidenskabelige foredrag og interviews om molekylær aldringsforskning. Endelig har Tinna tidligere været formand for Studienævnet ved Science & Tecnology, AU, og varetager fortsat undervisning på en række kurser på både bachelor- og kandidat-niveau.
Privat
Tinna er 57 år, har to voksne sønner og bor i Åbyhøj sammen med sin mand, der også er ansat ved Aarhus Universitet.
Kontakter
Professor Tinna V. Stevnsner
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
tvs@mbg.au.dk - 27782804
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Aarhus Universitet overtager driften af Nordisk Optisk Teleskop på La Palma22.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nordisk Optisk Teleskop på La Palma spiller en stor rolle i nordiske astronomers forskning og i uddannelsen af nye astronomer. Det har det gjort i over 30 år, og det får det lov til at fortsætte med. Aarhus Universitet har sammen med universitetet i Turku, Finland, netop overtaget observatoriet, der ellers var truet af lukning.
En, to, mange – fødslen af en faseovergang14.12.2020 09:47:36 CET | Pressemeddelelse
Hvornår er et glas vand et glas med vand? Hvornår er en bunke sand en bunke sand? Professor Georg M. Bruun fra Aarhus Universitet har sammen med et internationalt forskerhold nu udsendt en videnskabelig beskrivelse af, hvordan en makroskopisk helhed opstår partikel for partikel og dermed sat de første ord på en besvarelse af et spørgsmål, der har verseret i fysikkens verden i årtier.
Ny leder for strategisk forskningscenter2.12.2020 12:59:36 CET | Pressemeddelelse
Seniorforsker Peter Henriksen tiltræder d. 1/12 2020 som ny leder for WATEC. Forskningscenteret blev grundlagt i 2017, og er i dag i forskningseliten med tætte samarbejdsrelationer både nær og fjern. Den nye centerleder ser frem til at stå i spidsen for centeret, der arbejder med helt centrale samfundsudfordringer, for det er ikke det rene vand at sikre det rene vand.
Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?28.10.2020 14:24:00 CET | Pressemeddelelse
Immunceller i lungerne er vigtige for immunsystemets genkendelse og bekæmpelse af virusser. Virusset der giver COVID-19 bliver dog ikke genkendt af disse celler, da det formentligt skjuler sit arvemateriale, og derfor aktiveres cellernes immunforsvar heller ikke imod virusset. Dette kan være med til at forklare, hvorfor COVID-19 kan optræde hos personer, som er syge uden at have symptomer i tidlige stadier af sygdommen.
Online kvanteforedrag 4. november23.10.2020 12:06:20 CEST | Pressemeddelelse
Kvanterevolutionen er lige om hjørnet. EU har lovet at investere €1 milliard i området, og der bliver behov for et stort antal kvanteuddannet arbejdskraft.
To nye prodekaner ansat på Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet5.10.2020 15:53:22 CEST | Pressemeddelelse
Kristine Kilså bliver prodekan for uddannelse og David Lundbek Egholm bliver prodekan for forskning på Faculty of Natural Sciences på Aarhus Universitet. Dermed er der sat et stærkt ledelseshold på det nye fakultet.
Fostre fra zebrafisk hjælper med at vise, hvad der sker med nanopartikler i blodet30.9.2020 12:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Hvad sker der med nanopartikler, når de sprøjtes ind i blodet for, for eksempel, at destruere tumorer? Med nye resultater offentliggjort i ACS Nano er forskere fra Aarhus Universitet nu klar til at tackle dette udfordrende spørgsmål ved hjælp af fostre fra zebrafisk som en ny undersøgelsesmodel inden for nanomedicin og nanotoksikologi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum