Tilstandsrapporter får nyt indhold og udseende
Fremover får man som forbruger lettere ved at vurdere tilstanden på det hus, man overvejer at købe. Samtidig får man en indikation af, om man skal skynde sig med at få udbedret eventuelle skader, eller om man kan vente nogle år.
Fra 1. oktober bliver huse, der skal sælges, ikke længere bedømt med karaktererne K1, K2 eller K3. Fremover vurderes skaderne med blandt andet farvesymboler, som angiver, hvor alvorlige skaderne er og hvor hurtigt de bør udbedres.
Formålet er at give forbrugerne en mere præcis varedeklaration, som det er lettere at navigere og lægge budget efter.
Elinstallationsrapporterne har tilsvarende fået en ny udformning. Her viser symboler, om en fejl i installationen giver risiko for stød eller brand, eller om det er et ulovligt forhold, der ikke umiddelbart har konsekvenser for sikkerheden.
Ændringerne af rapporterne og vurderingssystemerne i huseftersynsordningen kommer samtidig med, at bygningssagkyndige og elinstallatørvirksomheder tager et nyt it-system i brug til at udarbejde rapporterne i.
”Vi har valgt at modernisere både rapporterne, som huskøbere og sælgere møder, og systemet, der ligger bag, på én gang. Dermed skaber vi en tidssvarende huseftersynsordning, der gør det lettere for forbrugerne at forstå rapporterne. Samtidig bliver arbejdet lettere for dem, der udarbejder rapporterne, når de lige har lært det nye it-system at kende,” siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Hvis en husejer er i færd med at sælge sit hus, vil tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten i gamle udgaver fortsat være gyldige indtil den udløbsdato, der står på rapporterne. Hvis en rapport skal fornyes, bliver det i den ny udgave.
---
FAKTA
- Den nye ordning gælder fra 1. oktober 2020.
- Den nye it-platform bliver fælles for de to rapporter i huseftersynsordningen og erstatter et 15 år gammelt system til tilstandsrapporter og et 8 år gammelt system til elinstallationsrapporter.
- De seneste tre måneder har Sikkerhedsstyrelsen undervist branchen i det nye system.
- Der bliver hvert år udarbejdet omkring 80.000 tilstandsrapporter og 55.000 elinstallationsrapporter.
- Læs mere på www.sik.dk/huseftersyn.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationschef Jacob Vestergaard, tlf. 33 73 20 40
Vedhæftede filer
Links
Information om Sikkerhedsstyrelsen
NB! Vedhæftet grafik er ændret.
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum