Tilskudsbølge kræver hurtig sagsbehandling
Siden den 15. oktober har 14.300 søgt om tilskud til blandt andet varmepumper i ny pulje. TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser flere resurser, så sagsbehandlingen ikke bliver stopklods for den grønne omstilling.

Bølgen af ansøgninger til en ny tilskudspulje til blandt andet varmepumper skyller i øjeblikket ind over Energistyrelsen. Der er således kommet 14.300 ansøgninger på de første 13 dage, siden bygningspuljen åbnede 15. oktober. Puljen er målrettet energiforbedringer i private boliger.
For TEKNIQ Arbejdsgiverne er det gode nyheder, at der nu kommer skred i tilskudsmillionerne efter en lang periode med uvished. Nu handler det dog om at nå hele vejen i mål.
”Vi hører fra vores medlemsvirksomheder, at deres kunder fortsat oplever lange sagsbehandlingstider. Det er særligt kritisk nu, hvor politikerne faktisk har besluttet at prioritere området og fremrykke tilskuddene. Der er skal være den fornødne bemanding, så de mange tilskudsmillioner ikke samler støv i lange sagsbehandlingstider men kommer ud og skaber omsætning i samfundet og sætter fart på den grønne omstilling,” siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som organiserer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Energistyrelsen står for at håndtere de mange tilskudsansøgninger, der har vist sig som en sand tsunami.
”Vi havde forventet, at der ville komme 300-500 ansøgninger i løbet af den første uge, men nu har vi allerede fået over 14.000 ansøgninger, så det langt mere, end vi havde regnet med,” siger Heidi Ingeman Koch, enhedschef i Energistyrelsen.
Hun er glad for, at tilskudspuljen er populær, selvom det betyder et ekstra stort tryk på sagsbehandlerne i styrelsen. I øjeblikket sidder der 12 mand og behandler sagerne, men kontorchefen forklarer, at der bliver arbejdet hårdt på at skaffe flere sagsbehandlere til afdelingen.
”Vi håber på, at de første tilsagn bliver sendt ud i denne uge. Der har været lidt forskellige ting, som skulle afklares, men vi vil rigtig gerne i gang. Målet er, at alle sager skal nå at blive behandlet inden nytår,” siger Heidi Ingeman Koch.
I løbet af de første fem dage, efter puljen åbnede, kom der 8.500 ansøgninger. Ud af dem var 43 procent projekter kun med varmepumper, mens omkring 15 procent rummede kombinerede projekter med både varmepumpe og eksempelvis udskiftning af døre og vinduer.
Ud af de 245 millioner kroner, der er afsat til bygningspuljen i år, er det et krav, at minimum 60 procent går til varmepumpe-tilskud, hvilket vil sige 170 millioner kroner. Heidi Ingeman Koch kan ikke sige, om dette års pulje er opbrugt med de nuværende ansøgninger, men uanset hvad vil der komme nye penge i spil på den anden side af nytår. Det er endnu ikke helt afklaret, men det tegner til, at næste års pulje bliver på cirka 375 millioner kroner.
Der er ikke nødvendigvis tale om 14.300 forskellige projekter, da flere fejlagtigt har indsendt samme projekt flere gange. Derudover er der nogen, der mangler dokumentation. Energistyrelsen er i øjeblikket ved at kontakte ansøgerne om fejl og mangler i ansøgningerne, der bliver behandlet efter først-til-mølle-princippet.
Kunden skal søge om tilskud og få grønt lys fra Energistyrelsen, før installatøren kan gå i gang med selve opgaven. Til gengæld gælder tilsagnet i to år, når det først er givet.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 28 73 73 39
Billeder

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Motorvejsopladning er kun et skridt på vejen8.4.2021 12:11:57 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne roser regeringen for at planlægge flere ladestandere ved de danske motorveje men efterlyser samtidig en national plan for opbygningen af en samlet ladeinfrastruktur, hvis der skal flere elbiler på vejene.
Vi risikerer, at boligejerne mister den grønne gejst8.4.2021 08:07:52 CEST | Pressemeddelelse
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne ærgrer man sig over, at det endte med de forventede timelange køer, og tusindvis af skuffede boligejere, da der i går blev åbnet og igen lukket for årets første ansøgningsrunde til Bygningspuljen.
Øget likviditet giver luft i virksomhedernes hverdag24.3.2021 13:25:36 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om regeringens forslag, der potentielt kan øge virksomheders likviditet med 73 mia. kroner gennem bl.a. rentefri låneordninger.
Langsigtet genåbningsplan med gode perspektiver – og tåge i horisonten23.3.2021 07:12:47 CET | Pressemeddelelse
Nattens rammeaftale om genåbningen af Danmark leverer en række svar på, hvordan Danmark skal genåbne. Men der udestår stadig en række uafklarede spørgsmål – både når det gælder erhvervsskoler og adgangen til arbejdskraft fra resten af Europa.
Manglende kontrol af byggestål kan få alvorlige konsekvenser22.3.2021 07:40:00 CET | Pressemeddelelse
På fire år er der kun blevet gennemført to kontrolbesøg hos de i alt 700 danske virksomheder, der producerer stålkomponenter til byggeriet. Dermed har der ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne været fri bane for sjusk, fusk og snyd.
Energieffektiv dukserolle forpligter19.3.2021 09:50:29 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over, at Danmark nu igen er med forrest i EU-feltet, når det gælder om at levere energibesparelser. Men der er lang vej igen.
Ny gas på gamle rør skal hjælpe den grønne omstilling på vej19.3.2021 08:44:43 CET | Pressemeddelelse
Biogas vil, sammen med stadig flere varmepumper, spille en rolle i fremtidens energisystem. Det står klart, efter at biogassens fremtid har været til debat i Folketinget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum