Landbrugsstyrelsen

Tilbagekaldte rosmarinbuske var fri for skadelig plantebakterie

Del
I august tilbagekaldte Landbrugsstyrelsen enkelte partier af rosmarinbuske, da der var stor mistanke om, at de bar på en alvorlig plantebakterie. Laboratorieundersøgelser viser nu, at plantebakterien heldigvis ikke er kommet til Danmark.
En af de tilbagekaldte rosmarinbuske. Foto: Landbrugsstyrelsen
En af de tilbagekaldte rosmarinbuske. Foto: Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen havde i august fået mistanke om, at en af de mest skadelige plantebakterier i verden, xylella fastidiosa, havde fundet vej til Danmark. Styrelsen var nemlig blevet advaret af de portugisiske myndigheder, der havde konstateret plantebakterien i et parti rosmarinbuske, hvoraf 150 var sendt til Danmark.

Derfor skulle styrelsen tilbagekalde partierne af de mistænkte rosmarinbuske, så de kunne blive destrueret på forsvarlig vis. Laboratorieundersøgelser har heldigvis efterfølgende vist, at ingen af disse buske var inficeret med den farlige plantebakterie.

- Det er rigtig glædeligt, at vi nu kan se, at xylella ikke er kommet til Danmark. Jeg kalder den ’planternes corona’, fordi den har så alvorlige konsekvenser og spreder sig lynhurtigt. Den kan angribe over 300 forskellige plantearter og i Sydeuropa har den dræbt flere millioner oliventræer. Her i Danmark ville den også kunne gøre stor skade i vores gartnerier såvel som i vores natur, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Landbrugsstyrelsen er i gang med at kontakte importører, butikker og borgere, der har købt og solgt de tilbagekaldte rosmarinbuske, så de bliver gjort bekendt med de opløftende resultater fra laboratorieundersøgelserne.

Plantepas hjalp med effektiv opsporing

Når vi danskere skal til udlandet, skal vi medbringe vores rødbedefarvede pas. Det samme gør sig gældende med planter, der skal følges af et såkaldt plantepas, når de handles erhvervsmæssigt indenfor Europa. Passet gør det muligt at spore planterne fra producent til butik. Plantepasset spillede også en vigtig rolle, da rosmarinbuskene blev tilbagekaldt, så butikker hurtigt kunne identificere, om de var i besiddelse af en af de omtalte buske.

- Alle der har været i et havecenter, har helt sikkert set de her små papskilte eller klistermærker, der sidder på nogle af de planter, der sælges. Det er plantepasset. Det spiller en meget vigtig rolle i kampen mod spredningen af skadelige plantebakterier i Europa. Takket være passet kunne vi hurtigt spore mange af de mistænkte rosmarinbuske og få dem destrueret, siger Kristine Riskær.

I Danmark er det Landbrugsstyrelsen som officiel plantesundhedsmyndighed, der udsteder og fører tilsyn med plantepas.

Yderligere oplysninger:

Hvis du er journalist, kan du kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk

Billeder

En af de tilbagekaldte rosmarinbuske. Foto: Landbrugsstyrelsen
En af de tilbagekaldte rosmarinbuske. Foto: Landbrugsstyrelsen
Download

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye