OKNygaard A/S

Taghave i jordhøjde

Del

Valdemars Have ligger midt i Aarhus og har gennemgået en forvandling fra overset plet til nybyggede lejligheder med parkeringskælder og et smukt haveanlæg. Projektet er tegnet af Schmidt, Hammer, Lassen Architets med CASA som hovedentreprenør. Anlægsgartner OKNygaard har været med i projektet for at virkeliggøre den offentlige have mellem boligerne

Valdemars Have, Aarhus
Valdemars Have, Aarhus

Projektets mange udfordringer

Valdemars Have ligger på taget af en parkeringskælder samt på en grund, der falder med 11 meter fra top til bund. Derfor har det været nødvendigt med mange niveauer både i bygningerne og haven, der ligger imellem dem.

”Det har fra starten været en præmis, at parkeringskælderen skulle være helt skjult under haverummet. Fokus har været på at skabe en have, der var grøn og med stauder og træer. Der skulle skabes et rum, som gav brugerne lyst til at tage ophold i haven. Både for beboerne og for borgerne i Aarhus,” fortæller landskabsarkitekt hos Schmidt, Hammer, Lassen Architects Randi Lahn Andersen, der har tegnet haverummet i Valdemars Have.

Ud over faldet på 11 meter skulle haveanlægget i Valdemars Have anlægges på taget af en parkeringskælder i tre niveauer. Det har krævet stor faglig viden og kreative tekniske løsninger for at komme i mål.

”Det har været en stor opgave, og den kan ikke alene løses fra skrivebordet. Derfor har det været vigtigt, at de, der skulle løse landskabsentreprisen kunne byde ind med praktiske og faglige løsninger, så projektet ville holde over årene,” fortæller landskabsarkitekt hos Schmidt, Hammer, Lassen Architects Randi Lahn Andersen og fortsætter, ”OKNygaard har haft stor forståelse for tegningsmaterialet. De har respekteret tegningerne og de tanker, jeg har gjort mig med projektet. Det bærer præg af faglig stolthed og af, at de har syntes, det har været sjovt at være med til”.

LECA og taghavejord – de tekniske løsninger

Taget på det underliggende parkeringsanlæg har været styrende for opbygningen af haveanlægget. Der skulle tages højde for vægtbegrænsning, afløb af regnvand samt placering af træer, hvis rodnet med tiden kunne skade den underliggende tagkonstruktion.

Alene jorden ville blive for tung, hvis der blev benyttet traditionelt bærelag og muldjord. Derfor besluttede CASA, at bærelaget skulle opbygges af LECA, små kugler af ler, der er brændt, så overfladen bliver hård og indersiden porøs. Det giver et let og samtidig solidt materiale, der fungerer optimalt som bærelag på taghaver. Derover blev der bygget videre med taghavejord, som er lettere end muldjord. Almindelig muldjord ville, særligt når det blev vådt, være for tungt for den underliggende bygning.

LECA blev lagt op i en halv meter ad gangen på fiberdug, så blev dugen foldet ned, og herefter er der blevet fyldt op. Denne proces er gentaget hele vejen op ad skråningen for at forhindre, at materialet skulle ende med at trille ned og samle sig uens i bunden og toppen.

Oprindeligt var planen, at alle materialer til byggeriet skulle hejses ind med kran, en løsning der gav store logistiske udfordringer. OKNygaard kom dog op med den mere smidige løsning at anlægge en midlertidig kørevej i den ene side af anlægget. Det gjorde det muligt at få materialer ind denne vej. Det var nødvendigt at anlægge haven fra midten og ud, så kørevejen kunne sløjfes løbende og haven gøres helt færdig.

”Det har stillet store tekniske og faglige krav til medarbejderne, da alt skulle være perfekt med det samme, så der ikke efterfølgende skulle udføres reparationer. Samtidig var der konstant opmærksomhed på, hvilke maskiner og hvilket værktøj vi kunne benytte uden at overskride vægtgrænsen; det har til tider krævet kreativ tænkning hos medarbejderne,” fortæller Martin Høj, formand hos OKNygaard.

Planlægning, planlægning og mere planlægning

Hele projektet omkring Valdemars Have har krævet nøje planlægning for at alt kunne lykkes; det har været nødvendigt pga. de snævre adgangsforhold til området, begrænsningerne i forhold til maskiner og materiel samt arkitekts og bygherres ønsker til det færdige projekt. 

”Vi startede ud med et opstartsmøde, hvor der blev lagt en plan for udførelsen, som vi efterfølgende har fulgt nøje. Forarbejdet har været afgørende for, at vi har været rustet til opgaverne, når vi endelig skulle i gang. Det har handlet om at være på forkant med udfordringerne til tegningerne, så vi har kunnet kommet med faglige indspark og løsningsforslag,” fortæller Martin Høj. 

”For os har det fra starten været vigtigt at få en samarbejdspartner på gartnerentreprisen, der havde størrelsen og erfaringen til at kunne løse opgaven fra start til slut. Jeg kendte kun OKNygaard som driftsselskab og vidste ikke, at de også kunne løse denne type opgaver, men det viste det sig at de kunne. Det har været en fornøjelse at arbejde med et godt, fagligt dygtigt sjak med fokus på at løse opgaverne,” fortæller Kasper Basballe Mortensen – proceschef i CASA, der er hovedentreprenør på Valdemars Have-projektet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Valdemars Have, Aarhus
Valdemars Have, Aarhus
Download
Valdemars Have under anlæg
Valdemars Have under anlæg
Download
Haveanlægget har et fald på 11 meter
Haveanlægget har et fald på 11 meter
Download
Blomster i de nye bede i haveanlægget
Blomster i de nye bede i haveanlægget
Download
Træer og trapper er nøje anlagt ovenpå parkeringsanlægget.
Træer og trapper er nøje anlagt ovenpå parkeringsanlægget.
Download

Information om OKNygaard A/S

OKNygaard A/S
OKNygaard A/S
Rosbjergvej 5G, Årslev
8220 Brabrand

+45 7021 5400https://oknygaard.dk/

OKNygaard – hele Danmarks anlægsgartner og klimaentreprenør

Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende.

Vi har hovedkontor i Aarhus og 10 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os. 

OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.

Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland og Tyskland, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum